SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Saturday, September 23, 2017
Sunteti aici: Home » Sporturi de contact » Arte marţiale » Complexitatea artelor marţiale româneşti, recunoscută la nivel internaţional

Complexitatea artelor marţiale româneşti, recunoscută la nivel internaţional 

BJJ

Deşi sistemul marţial din România nu reprezintă un sport naţional, totuşi luptătorii noştri sunt printre cei mai prolifici sportivi ai ţării în ceea ce priveşte numărul de medalii şi performanţe obţinute la nivel mondial. Recunoaşterea complexităţii artelor marţiale autohtone a fost confirmată de brazilianul Roberto Atalla, 4 Dan în Ju Jitsu brazilian, care a participat pe 11 noiembrie la un seminar oficial de grappling organizat la Clubul RioGrappling România
Oaspetele de seamă din Ame­rica de Sud a vorbit pe larg despre Ju Jitsu brazilian, precizând care sunt originile acestui stil marţial şi vorbind, totodată, despre perfor­man­ţe­le luptărorilor noştri.
„Membrii familiei Grace sunt unii dintre cei mai mari contribuitori ai acestui sport, dar cred că Ju Jitsu brazilian (BJJ) aparţine celor care îl practică. Ştiu că fără familia Grace, BJJ nu ar fi fost unde este acum. Ei au fost singurii care au contribuit la dezvol­ta­rea acestui sport. Încă mai exis­tă membri ai familiei Grace care mai locuiesc în Bra­zilia, dar majoritatea s-au mutat în SUA şi există re­pre­zentanţi şi în Europa“, a spus Roberto Attala despre cei care au pus bazele BJJ.
Oaspetele a adăugat că Japonia este patria mamă a sti­lului Ju Jitsu, care a fost adop­tat şi dezvoltat ulterior de Brazilia. „Acest sport are foarte mulţi practicanţi, care par­ti­ci­pă regulat la competiţii. Sunt mulţi în Europa şi alte ţări, dar până la urmă BJJ are rădăcina în Ju Jitsu japonez. În opinia mea, BJJ este o artă mult mai mo­dernă, mult mai func­ţio­na­lă, care creşte pentru că este foar­te eficientă. Sunt multe sti­luri de Ju Jitsu, unele sunt bu­ne, altele mai puţin bune. Ju Jitsu japonez este cel din ca­re se trage BJJ, cu men­ţi­u­nea că noi doar am schimbat şi modificat anumite procedee“, a precizat oas­petele seminarului oficial de grappling.
Alte impresii ale lui Roberto Attala despre sistemul artelor marţiale:
„Competiţia de MMA este uimitoare, cred că viitorul artelor marţiale este MMA, deoarece a început să elimine artele mar­ţi­ale de fantezie. Există foarte mulţi oameni care predau lucruri neimportante, iar MMA-ul este o trezire la rea­litate pentru aceşti oameni ca­re trăiesc ­într-o lume a lor“.
„Nu cred că judo sau sambo pot crea probleme celor care fac BJJ. Eu chiar am practicat judo pentru mulţi ani şi am centura maro, cred că judo şi Ju Jitsu se completează foar­te mult şi este foarte util să le înveţi pe ambele. În BJJ ne antrenăm foarte mult pe podea şi pierdem foarte mult la capitolul tehnici de take-down. Pentru acest motiv cred că judo este un stil care completează cel mai bine stilul nostru. Şi sambo este un fel de judo, pe care îl găsesc foarte eficient. Cred că sambo şi BJJ sunt nişte sisteme foarte bune care vor ajuta MMA. La fel este şi cazul boxului, Muay Thay, chiar şi Kick-box-ul. Ca practicant, poţi face judo, sambo, lupte greco-romane sau libere, câte puţin din toate şi când ajungi pe sol, cu siguranţă BJJ te va ajuta mai mult“.
Cât despre şcoala româ­neas­că de Ju Jitsu brazilian, Roberto Atalla a avut numai cuvinte de laudă, la fel ca şi pentru ţara noastră. „Şcoala ro­mânească de BJJ este le­ga­tă direct de şcoala braziliană, dar nu pot spune lucruri bune sau rele despre o situaţie pe care nu o cunosc foarte bine. Elevii mei, Florin Ionescu şi Cătălin Vlad, sunt nişte oameni foarte buni, dedicaţi şi entuziaşti ai acestui sport. Îmi place România, dar în 3-4 zile este foarte greu să-mi fac o im­presie completă. Totuşi, sunt înconjurat de oameni buni şi cei de aici m-au făcut să mă simt foarte confortabil. Am văzut la mai multe posturi de televiziune, cum ar fi CNN, că aveţi un peisaj foar­te frumos, mult mai frumos ca în alte state din estul Europei şi sper că data viitoare voi vedea mai mult din ţara voastră“.
„Cred că ruşii au o atitudine foarte bună faţă de sistemul de lupte. Nu numai şco­lile ruseşti, dar şi cele est-europene sunt foarte bune. Am locuit trei ani în Polonia şi au nişte luptători foarte dedicaţi, dar din cauza distanţei, din ca­uza problemelor finan­ciare, din cauza faptului că UFC-ul (n.r. – Ultimate Fighting Championship) are bazele în America, este foarte greu ca promoţia să aducă lup­tători din SUA în estul Europei“.

„În Brazilia, cea mai bună autoapărare este fuga“

„Îmi plac câteva părţi din self-defence-ul din BJJ. Eu sunt din Brazilia şi nu cred că tehnicile de self-defence din BJJ funcţionează împotriva pistoalelor şi mitralielelor. Armele sunt destul de răs­pân­dite în ţara mea şi nu mă gândesc la autoapărare pe stradă, deoarece cred că nu ar trebui să intri în lupte, pentru că oamenii omoară pentru nimic. În Brazilia, cea mai bună autoapărare este fuga“.
„Când am început MMA, era o competiţie între mai multe stiluri de arte marţiale, dar acum, aceşti luptători practică orice stil. Cred că dacă aş avea un sfat pentru cei care vor să lupte în MMA este că ar trebui să fie dedicaţi unui sistem pe care îl plac foar­te mult şi apoi pot lupta şi în alte stiluri“.

Articole relevante

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.