SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Tuesday, September 26, 2017
Sunteti aici: Home » Sporturi de contact » Arte marţiale » Congres Internaţional Aikido – Tokyo 2012

Congres Internaţional Aikido – Tokyo 2012 

2433Tissier.jpg

Aikido este una dintre cele mai populare arte marţiale din lume, iar această răspândire îşi are rădăcina, pe lângă spiritul şi valorile cultivate de această artă marţială, în foarte buna organizare la nivel internaţional a reprezentanţelor, filialelor şi a practicanţilor pasionaţi şi dornici de a deprinde această artă lăsată moştenire de Morihei Ueshiba.

IAF – Internaţional Aikido Federation (Federaţia Internaţională de Aikido) este principala formă de organizare a Aikido-ului la nivel global şi adăposteşte membri a mai mult de 40 de naţiuni. Toţi membrii trebuie să fie recunoscuţi de Hombu Dojo – sediul central al Aikido Aikikai, astfel că IAF reprezintă exclusiv şcoala aikikai. Preşedintele organizaţiei este Doshu Moriteru Ueshiba care, alături de un consiliu al instructorilor, are misiunea de a păstra integritatea tehnică şi morală a Aikido-ului. Organizată după modelul Naţiunilor Unite, IAF admite un singur reprezentant al fiecărei ţări şi îi oferă fiecărui membru acelaşi drept de vot.

IAF reprezintă Aikido-ul la nivel global şi organizează congrese la fiecare patru ani, facilitând antrenamentul direct între studenţii din diferite ţări, împărtăşind cunoştinţele celor mai experimentaţi instructori de Aikido şi oferind un canal direct pentru comunicarea cu Hombu.

Tokyo a găzduit în septembrie al unsprezecelea congres IAF, o ediţie care marchează şi aniversarea a 80 de ani de la înfiinţarea Hombu Dojo de către Morihei Ueshiba precum şi 70 de ani de la înfiinţarea Fundaţiei Aikikai, organizaţia care guvernează Hombu Dojo şi este părintele organizaţiilor care dezvoltă şi popularizează Aikido în toată lumea. Lista instructorilor care vor preda în cadrul congresului este una impresionantă şi, pe lângă maeştrii japonezi, unii adevărate legende în viaţă, ca Isoyama Shihan sau Tada Shihan, va participa şi maestrul Christian Tissier, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi maeştri europeni. Christian Tissier va fi prezent anul acesta şi în România, la Cluj, între 12 şi 14 octombrie pentru a celebra 15 ani de la înfiinţarea Fundaţiei Române de Aikido Aikikai.

Participarea la congresul IAF a fost una numeroasă, la ediţia precedentă fiind prezenţi aproape de 1500 de aikidoka. Congresul din 2008 a fost organizat în oraşul Tanabe, locul de naştere al lui O-Sensei, programul evenimentului incluzând, pe lângă antrenamente, o serie de călătorii către locuri vizitate cu plăcere de Morihei Ueshiba: Koya-san sau cascada Nachi.

În cadrul şedinţelor IAF din cadrul congresului din 2008, România a participat pentru prima dată ca membru observator, primul pas pentru obţinerea statutului de membru cu drepturi depline, prin preşedintele Fundaţiei Române de Aikido Aikikai, Sensei Dorin Marchiş. Misiunea delegaţiei din acest an, mult mai numeroasă decât cea de la ediţia precedentă, va include şi definitivarea calităţii de membru cu drepturi depline a României. Printre membrii delegaţiei se numără Preşedintele FRAA, Sensei Dorin Marchiş, Vicepreşedintele FRAA Sensei Adrian Bunea, Preşedintele CS Aikibudo Bucureşti, Sensei Nicolae Mitu, alături de alţi aikidoka cu experienţă din cadrul Fundaţiei.

Tot anul acesta, clubul Aikibudo Bucureşti sărbătoreşte, de asemenea, 15 ani de la înfiinţare, fiind unul din primele cinci cluburi fondatoare ale organizaţiei.

Calitatea de membru al Federaţiei Internaţionale de Aikido va aduce multe beneficii pe termen lung pentru ţara noastră şi pentru practicanţii de aikido din România, dar şi o mai strânsă colaborare cu alte organizaţii naţionale, membre ale IAF.

Articole relevante

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.