SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Monday, September 25, 2017
Sunteti aici: Home » Interviu » Dan Diaconu, viceprimar Timişoara: “Oraşul nostru este capitala sportului bănăţean”

Dan Diaconu, viceprimar Timişoara: “Oraşul nostru este capitala sportului bănăţean” 

Dan Diaconu

Viceprimarul Municipiului Timişoara, Dan Diaconu, este un susţinător fervent al sportului. Ne-am dat seama de acest lucru în urma discuţiei purtată cu domnia sa în oraşul de pe Bega, la finalul căreia am aflat că municipalitatea timişoreană este un aliat de nădejde al sportului bănăţean. Edilul şi-a exprimat intenţia de a sprijini organizarea unor competiţii de arte marţiale în Timişoara cu scopul de a le oferi tinerilor timişeni şansa de deprinde ce înseamnă disciplina, onoarea şi respectul.

S.R. Ce importanţă acordaţi sportului şi dezvoltării sale atât la nivel de performanţă, cât şi sportului de masă?

Dan Diaconu:  Rolul sportului în societate, în general, şi într-o comunitate, în special, depăşeşte cu mult percepţia generală asupra competiţiilor în sine. Sportul, ca parte din societate, are o componentă pronunţată educaţională, de petrecere a timpului liber, contribuie la coeziunea socială, la toleranţă şi integrare. Este, în fond, unul dintre cele mai importante canale de dezvoltare fizică, dar şi socio-economică. Sportul este un agent al schimbării şi ca atare el trebuie asumat ca o prioritate de către comunităţile locale. Dezvoltarea sportivă la toate nivelurile, de la cel de performanţă până la activitatea fizică zilnică pentru sănătate, reprezintă o preocupare constantă a administraţiei Timişoarei. Cu un buget de pest 12.000.000 de lei pentru sprijinirea activităţii cluburilor sportive şi unul mult mai mare pentru întreţinerea, diversificarea şi dezvoltarea infrastructurii sportive, Timişoara se clasează între primele municipalităţi din România în acest sens. Fie că vorbim de performanţă în jocurile de echipă, la toate nivelurile (echipa de fotbal, cea de baschet sau cea de rugby, doar câteva exemple – campioni sau vicecampioni naţionali – sunt deţinute în parte de către administraţia locală), fie că vorbim de performanţele în sporturile individuale susţinute financiar prin cluburi şi premiate individual, încercăm să ne implicăm în sprijinul acestui fenomen de masă, promovând astfel şi imaginea Timişoarei la toate nivelurile.

S.R. Este Timişoara capitala sportului bănăţean? Cu un sprijin adecvat, poate deveni un puternic centru sportiv naţional şi poate european?

D.D.: Timişoara este, indiscutabil, capitala sportului bănăţean, fie că vorbim de numărul sportivilor legitimaţi, de numărul cluburilor sportive înregistrate sau de calitatea performanţelor în sport. Desigur, sunt foarte mulţi paşi de făcut pentru a deveni competitivi la nivel european, aceasta fiind o problemă a sportului românesc în general. Ne străduim să finalizăm şi să dezvoltăm, însă, infrastructura sportivă alături de toţi factorii implicaţi (Consiliul Judeţean, Universităţi, Cluburi Sportive, Guvernul României etc). În proiectul nostru de mandat, Timişoara urmează să beneficieze de cel mai mare şi mai nou campus sportiv din această regiune europeană, în zona stadionului Dan Păltinişanu, cu un nou stadion de fotbal, cu două noi săli polivalente (cu 2.500 şi 14.000 de locuri), bazin olimpic şi semiolimpic de înot, zeci de terenuri sportive în exterior sau interior (fotbal, tenis, baschet etc). Finalizarea acestui proiect în 2016 reprezintă un angajament faţă de comunitatea locală timişoreană şi un nou avânt în revitalizarea sportului timişorean.

S.R. Cât de mult contează mediatizarea (tv, radio, on line şi presa scrisă) şi vizibilitatea evenimentelor şi performanţelor din judeţul Timiş şi din Timişoara, în special?

D.D.: Putem spune, fără exagerare, că media este unul dintre cei mai importanţi factori care au adus sportul în inimile miliardelor de oameni. Mediatizarea şi vizibilitatea evenimentelor este unul dintre elementele esenţiale ale secolului al XXI-lea în sport. Media este cea care ajută echipele sportive să obţină sprijinul financiar privat, facilitează nevoia oamenilor de a cunoaşte şi învăţa despre sport, acordă sportivilor de performanţă rolul de modele pentru tineri şi îi îndreaptă pe aceştia către sport. Toate aceste considerente generale sunt aplicabile şi la nivelul Timişului şi al Timişoarei în special. Media a devenit, odată cu folosirea pe scară largă a internetului, un fenomen global şi odată cu ea, sportul. Diferenţele între ţări sau oraşe sunt doar la nivelul cifrelor şi nu al conceptelor.

S.R.  Vedeţi oportună organizarea unor evenimente marţiale, care să îmbine partea sportivă cu cea tradiţională, culturală şi educativă?

D.D.: Artele marţiale înseamnă în primul rând disciplină, control şi respect, valori care au devenit din ce în ce mai puţin întâlnite în societatea românească din zilele noastre. Este un mod unic de a îmbina sănătatea cu spiritualitatea şi merită promovat pe scară largă. În acest context, nu poate fi decât un gest normal dorinţa noastră de a sprijini astfel de evenimente cu scopul propus de a atrage tineri către acest sport, însă şi de a-i pune în contact cu alte culturi şi tradiţii.

S.R. Cât de importantă ar fi pentru societatea timişoreană (şi chiar la nivel naţional) implementarea a 3-4 ore de sport obligatorii în clasele primare şi liceu?

D.D.: Orele de sport obligatorii, într-un număr cât mai mare, sunt esenţiale pentru dezvoltarea copiilor. Trăim într-o societate bulversată în care lipsa obligaţiei de a face sport în şcoală la un nivel superior împiedică dezvoltarea fizică şi psihică a copiilor la un nivel adecvat. Să nu ne aşteptăm ca în toiul luptei pentru supravieţuire, a programei încărcate şcolare care împinge la un timp liber limitat pentru copil, părinţii să pună pe primul loc sportul pentru copiii lor, decât în puţine cazuri. Dispariţia fenomenului de petrecere a timpului liber prin sport (chiar neorganizat), precum şi atracţia intensă a copiilor către activităţi interioare, în special legate de calculator, sunt factori care afectează fundamental gradul de sănătate al comunităţii. Greutăţile financiare ale familiilor împiedică, de asemenea, participarea copiilor la activităţi sportive organizate. În tot acest context, intervenţia şcolii ar fi mai mult decât salutară.

S.R. Colaborarea Primăriei Timişoara cu Consiliul Judeţean Timiş este impetuos necesară pentru dezvoltarea infrastructurii sportive şi obţinerea de performanţă?

D.D.: Aşa cum am spus şi mai devreme, dezvoltarea infrastructurii sportive este imposibil de realizat fără implicarea tuturor actorilor în acest domeniu. Dintre ei, Consiliul Judeţean este poate cel mai important. Colaborarea cu CJT este una excelentă în domeniul sportului, printre altele fiind parteneri în proprietatea tuturor echipelor sportive performante la nivelul Timişoarei. În plus, finanţarea tuturor obiectivelor pe plan sportiv ar fi imposibilă doar pentru Primăria Municipiului Timişoara, parteneriatul cu CJT fiind unul esenţial în acest proces.

Articole relevante

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.