SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Saturday, September 23, 2017
Sunteti aici: Home » Psihologie sportivă » Depăşirea propriilor limite

Depăşirea propriilor limite 

1 (2)

MOTO: ”Nevoia de autodepăşire şi de a aspira către un ţel este specifică naturii umane şi nu putem fi fericiţi decât dacă urmăm îndemnurile ei” (Colin Turner)

Oamenii care pot face lucruri incredibile i-au fascinat întodeauna pe oamenii normali. Dincolo de presupunerile și aprecierile acestor admiratori, medicina a trasat anumite limite pe care le poate atinge corpul uman. Cât poate rezista corpul uman fără aer, apă, mâncare sau care sunt limitele efortului fizic? Cu toate acestea, există oameni care printr-un anumit fel de a gândi și trăi reușesc performanțe ce contrazic raționamentele științifice. Dacă majoritatea indivizilor își asumă limitele normalității, acești performeri nu cred în ele și, în schimb, sunt conduși de instinctul autodepăşirii permanente.

În acestă vară, antrenorul de Taekwondo, Călin Novacescu a făcut câteva demonstrații uluitoare în prezența reprezentanţilor Institutului Naţional de Cercetare Sportivă, în cadrul unei emisiuni televizate. Călin a slăbit 6,3 kilograme în doar trei ore de antrenament. Cine a făcut sport știe că, dacă ai o talie medie, se poate slăbi la un antrenament greu 2-3 Kg, dar mai mult de atât nu am auzit pe nimeni. Şi mai incredibilă mi se pare noua provocare a lui Călin: să pună masă musculară într-un timp record: şase kg în şase ore, opt kg în 12 ore și zece kg în 24 ore.

Considerând că în spatele acestor performanțe există o importantă componentă psihologică, i-am luat un interviu lui Călin Novacescu, cu intenția de a afla motivațiile, credințele și valorile acestuia, într-un cuvânt secretul performanțelor sale. “De 20 ani caut să-mi autodepășesc limitele fără dopaj, vitamine, proteine sau oricare alt medicament, ci doar cu cele extrase de organismul meu din alimente. Tot ceea ce fac este 100% natural și vreau să arăt că se poate, prin antrenament și autoeducație, să depășim canoanele limitatoare ale medicinii alopate”, a dezvăluit Călin.

Să treci de limita maximă pe care ai atins-o, pășind acolo unde nu ai mai fost vreodată înseamnă să ai un curaj mai puternic decât instinctul de apărare. Să îți riști viața la fiecare încercare. Să îți controlezi psihicul și corpul înseamnă să crezi cu tărie că poți reuși să fi mai bun decât ai fost. “Toți îmi spun oprește-te, ești nebun, vrei să mori?! Dar ei nu știu că asta e viața mea, așa simt că trăiesc, mă simt mai aproape de mine și de Dumnezeu atunci când îmi depăşesc limitele. Pentru mine autodepășirea este un mod de a trăi, nu am nici un dubiu dacă este bine sau rău. Ceea ce demonstrez eu acum este pentru cei care au nevoie de mesajul meu, de demonstrațiile mele pentru a înțelege că munca, seriozitatea, disciplina sunt secretul performanței și nu superficialitatea și minciuna. Vreau să le arăt celor care cred că dopingul este o rezolvare mai ușoară a performanței că nu este așa, ci că psihicul, motivația și voința sunt mai tari decât dopingul sau alte medicamente, care nu fac decât să dezvolte galopant industria farmaceutică și la oameni dependența. Depășirea propriilor limite începe cu disciplina mentală, ascultarea organismului și respectarea lui”, explică Novacescu despre motivațiile ce îi direcționează și susțin acțiunile.

Pentru cei care reușesc performanțe incredibile, autodepășirea permanentă este un stil de viață. Omul performant percepe în orice limită impulsul de a o depăși pentru a-și continua evoluția și propria cunoaștere. “Limitele omului sunt impuse în primul rând de neîncrederea în propriile capacități și asta se întâmplă pentru că nu crede cu adevărat în forța nelimitată a lui Dumnezeu. Apoi necunoașterea propriului corp și a puterii psihice îi fac să creadă în limitele pe care le propovăduiesc alții. De obicei, atunci când corpul dă anumite semnale de avarie,majoritatea oamenilor nu le bagă în seamă, chiar nu le simt, pentru că mintea lor este plecată departe. Oamenii zilelor noastre nu au timp să stea cu ei înșiși să-și asculte corpul. Eu sunt convins că o gândire sănătoasă duce la un corp sănătos. Credința și artele marțiale ne învață cum să gândim performant: un credincios nu trebuie să lase gândurile grosiere sau îndoielile să i se infiltreze în minte (aceasta este disciplina minții), apoi stăpânirea poftelor și pulsiunilor este un alt aspect comun. Disciplina interioară, care să ducă la performanțe incredibile, se poate învăța de oricine prin autoeducare și o înzestrare genetică potrivită”, a expus Călin Novăcescu câteva din credințele și valorile sale. În finalul acestui articol, consider că acest model de gândire și de a acționa în direcția țelurilor propuse poate duce la performanțe incredibile.

* Articol publicat în numărul 42 (septembrie) al revistei Sport Revolution

Articole relevante

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.