SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Saturday, September 23, 2017
Sunteti aici: Home » Sporturi de apă » Canotaj » Despre încredere

Despre încredere 

Curuea

Cu puțin timp înaintea Campionatului European de canotaj din Spania, 31 mai – 2 iunie, am discutat cu Florin Curuea despre reușitele de anul trecut, cât și despre noile obiective. Totodată consider că cele declarate de Florin sunt o lecție de încredere în sine și motivație optimă, reflectate dintr-o experiență de viață incredibilă.

La 30 de ani, canotorul Florin Curuea a renunțat la cariera de antrenor și proprietar de club de canotaj în Statele Unite, pentru a-și îndeplini un vis, participarea la Jocurile Olimpice 2012. A obținut alături de colegii săi, Marius Cozmiuc, George Palamariu și Cristi Parghie (în ambarcațiunea de 4-) calificarea pentru Londra 2012 și au cucerit argintul la Europene, prima medalie după 12 ani în canotajul masculin. Consideră că mentalitatea pe care a impregnat-o colegilor de barcă a fost aspectul principal al succesului de anul trecut

“În 2004, după ce ambarcațiunea de 8+1 nu s-a calificat la Olimpiadă, s-au schimbat antrenorii, aceștia i-au exclus din lot pe toți sportivii <<vechi>>. Aşa că şi eu la 22 de ani am fost dat afară din lotul naţional de canotaj. După ce mi-am terminat masteratul, mi s-a oferit un post de antrenor secund în U.S.A. După un an şi jumătate mi se termina contractul, cei de la club au insistat să rămân, dar eu aveam alt obiectiv. Aşa că în 2008 mi-am făcut propriul club de canotaj – Pittsburgh Rowing Club. Am antrenat de la juniori la seniori și de la agrement la performanţă. Am foști sportivi care au obţinut burse la universităţi renumite din America”.

În SUA există o școală de canotaj puternică, dar cu toate acestea Florin ne spune că ”metodele de antrenament nu diferă mult de cele din România, dar la capitolul mentalitate este marea diferență. Modul lor de a gândi liber, de a se implica în tot ce fac, încrederea în ei și în obiectivele lor mi-au plăcut foarte mult. De aceea am urmat seminarii, workshop-uri, grupuri de formare pe diferite teme cum ar fi: importanța obiectivelor, motivația, încrederea în sine, antrenamentul mental etc.

Probabil că acest mod de a gândi l-a făcut pe Florin ca după o pauză de 7 ani să se apuce din nou de canotaj de performanță. ”În 2011 aveam 115 kg şi mi-am propus să slăbesc. Am început antrenamentele, iar pe măsură ce slăbeam mă antrenam din ce în ce mai mult, mă antrenam cu multă placere. Recordul meu personal de când eram la lot era de 6,18 min. Am scos sub 6.30 și atunci l-am sunat pe antrenorul lotului, Dimitrie Popescu, care mi-a spus că dacă îmi câștig locul într-o ambarcațiune, mă primeşte. În martie aveam 91 kg (slăbisem 24 kg) şi am realizat un record personal după 11 săptămâni de antrenament, 6.15 min., pe ergometru”.

Despre motivația care l-a impulsionat să se califice la Jocurile Olimpice Florin ne spune: ”Nu am avut nimic de demonstrat celorlalţi, am vrut să-mi demonstrez mie că pot, era un vis neîmplinit. De cand m-am apucat de canotaj mi-am dorit să ajung la Campionatele Mondiale și la Jocurile Olimpice. Simțeam un mare gol interior când mă gândeam că nu reușisem până atunci, era un obiectiv neîmplinit. Ştiam că se poate, asta simţeam dincolo de rațiune. Când simţi că poţi face ceva și știi ce ai de făcut, încrederea crește. Nu contează cât de greu este să fii campion, ci câtă dorinţă ai să devii campion. Dacă simţi că poţi realiza ce ți-ai propus, atunci tragi până la capăt. Corpul e controlat de minte, dacă știi ce vrei, corpul execută. Trebuie antrenat creierul pentru a scoate totul de la fizic. Bineînțeles că singur nu aș fi reușit, am avut șansa de a gasi o echipă tânără, am fost conștient de câtă încredere trebuie să le insuflu, am fost teribilist uneori pentru a-i mișca din convingerile lor. Cu cât creștea încrederea în noi, mergea și barca mai bine, și cu cât mergea mai bine, cu atât creștea și încrederea. Astfel am reușit cu toții să ne calificăm la J.O. și să câștigăm argintul la europene. Micile rezultate ne hrănesc încrederea pentru marile rezultate. În prezent, deși suntem preocupați de europenele și mai ales de mondialele din acest an, ne concentrăm la fiecare antrenament să creștem viteza, astfel încât la mondiale să tragem cu 8–10 sec. mai puțin”.

 *Material preluat din numărul 38 al revistei Sport Revolution

Articole relevante

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.