SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Tuesday, September 26, 2017
Sunteti aici: Home » Sporturi de contact » Arte marţiale » „Dezbină şi stăpâneşte!”

„Dezbină şi stăpâneşte!” 

CN Karate

„Unitate în diversitate”. Acesta este motto-ul Uniunii Europene, care încearcă să demonstreze că europenii sunt uniţi sub aceeaşi umbrelă pentru a promova pacea şi prosperitatea, acceptând totodată să-şi deschidă spiritul către culturile, tradiţiile şi limbile atât de diverse ale bătrânului continent.

Dacă ar fi să extrapolăm, un astfel de motto ar trebui să fie o Biblie nescrisă pentru toţi toţi practicanţii de arte marţiale din România, însă, în acest domeniu funcţionează o lege a junglei, în care fiecare îşi face dreptate în felul său şi în care dezbinarea, ura şi invidia sunt la ordinea zilei. Chiar dacă există o paletă vastă de stiluri şi tehnici de arte marţiale, până la urmă toţi provin din acelaşi sistem şi ar trebui să fie uniţi în această diversitate care duce, în final, la progres.

Totuşi, această diversitate este uneori prost înţeleasă şi în niciun caz nu conduce la progres. De pildă, în România există karateul, o artă marţială veritabilă care a devenit, odată cu trecerea timpului, un sport şi care are mii şi mii de practicanţi. Numai că acest stil de luptă şi-a divizat adepţii atât de mult încât, în acest moment, este un haos greu de imaginat în lumea karateului românesc. Pentru a exemplifica această situaţie este suficient să precizăm că există şapte federaţii de specialitate în România, unele acceptate şi recunoscute de forurile de conducere ale sportului mondial, altele nu. Cele din urmă, chiar dacă nu sunt recunoscute, continuă să-şi desfăşoare activitatea, fiind finanţate cu banii din bugetul statului. O astfel de situaţie se întâlneşte în FRAM, unde există trei departamente de karate, două dintre ele fiind aproape identice. Acestora le adăugăm alte federaţii şi departamente asemănătoare, toate bugetate de la stat. În aceiaşi situaţie se regăseşte şi Federaţia Română de Karate WKC, un organism care a apărut din neant şi care se calcă pe picioare cu Federaţia Română de Karate, singurul for de specialitate din România recunoscut de Sport Accord, care ar trebui să le înglobeze pe toate celelalte. În acest sens, unirea acestor federaţii şi departamente ar fi preferabilă diversificării lor, deoarece o singură entitate sportivă, care le-ar îngloba pe celelalte ar fi mai puternică, mai uşor de identificat şi ar beneficia de mai mulţi bani din partea Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS).

„Fiecare vrea să aibă jucăria lui!”

Din nefericire, însă, pentru practicanţi, această uniune este foarte greu, dacă nu imposibil de realizat, deoarece nimeni nu concepe să existe o federaţie mare care să le reunească pe celelalte şi nimeni nu acceptă să împartă cu altcineva felia sa de pâine. Celebrul proverb latin „divide et impera” se potriveşte mănuşă acestei situaţii. „Sunt vreo şapte federaţii de specialitate în România şi multe organizaţii particulare, deşi la toate se folosesc aceleaşi procedee şi tehnici. Noi suntem români. Dacă nu am face aşa, nu am mai fi noi, ne complicăm existenţa. Fiecare vrea să aibă jucăria lui! Speculând hibele din lege, fiecare a început să-şi inventeze federaţia lui”, a spus Lucian Băroiu, preşedintele Federaţiei Române de Karate, reflectând fidel situaţia existentă în karateul românesc.

Consecinţele acestei diversităţi au putut fi observate luna trecută, atunci când România a organizat Campionatul Mondial de Karate WKC, la finalul căruia sportivii noştri au luat medalii cu sacul. Performanţele pe bandă rulantă ale românilor au creat o efervescenţă inimaginabilă în spaţiul public românesc, atacurile la persoană şi denigrările fiind foarte des întâlnite. Cel mai vehement a fost acelaşi Lucian Băroiu, care a declarat: „La Campionatele Mondiale organizate în Bucureşti de WUKF (World Union Karate Federation), România a luat vreo 27 de medalii de aur. Haideţi sa fim realişti! Cum pot românii, din 100 de medalii, să ia un sfert dintre ele? Cu cei care au tradiţie în acest sport ce facem? Cum să cucereşti atâtea medalii? Este o realitate falsificată”, a spus Băroiu.

Care este soluţia pentru a ieşi din acest impas? Această soluţie este cunoscută de toată lumea, dar este greu de acceptat. Însuşi preşedintele FRK a reiterat-o în speranţa că va fi auzit de factorii de decizie din România. „S-a luat decizia în minister (MTS) să se lămurească acest circ din lumea karateului. Nu voi face niciun pas înapoi. Vreau să fie recunoscută doar o federaţie şi nu vreau ca statul să dea bani pentru aceste federaţii. Dacă s-ar renunţa la toate celelalte federaţii de karate, s-ar face o economie cam de 1,35 de milioane de lei, nu e o sumă mare, dar contează. Îmi doresc ca la anul să fie totul încheiat şi bugetată o singură federaţie”, a adăugat Băroiu.

Noi, cei de la „Sport Revolution”, împărtăşim opinia preşedintelui FRK. Aşa cum am scris şi în interiorul revistei, nici noi nu suntem de acord cu multitudinea sistemelor de karate şi cu bugetarea lor de la stat. Considerăm că ar trebui să existe o singură federaţie de karate recunoscută de forurile internaţionale, sub oblăduirea căreia să intre toate celelalte departamente de karate. Dacă acest deziderat nu se va realiza, unitatea în diversitate va rămâne o himeră perpetuă.

Articole relevante

7 Responses to „Dezbină şi stăpâneşte!”

 1. corect

  O singura federatie de karate ar fi ok. Sunt curios ce va fi la alegrile pentru presedintele unei astfel de federatii. Ce a fost la hockei sau box e nimic. Dar alegrile vor fi ok, si vom impusca doi iepuri dintr-o lovitura. Se va infiinta un singur for foarte puternic pentru karate afiliat la WKF (fara alte stiluri si miutze) si vom scapa si de baroiu pentru ca la cat rau a facut cu scandalul asta este clar ca foarte putini il vor sustine din cei ce vor forma noua federatie. Va cadea primul in groapa sapata de el altora.

   
 2. corect

  Si aveti dreptate, titlul e ok. Baroiu vrea sa dezbine ca sa stapaneasca, dar, repet, alegerile il vor scoate din functia pe care o ocupa acum, ceea ce va fi foarte bine. Persoanele conflictuale nu au ce sa caute la conducerea unei federatii.

   
 3. Vasile Chindris

  DA de ce o singura federatie ???? De ce nu 3 ??? Aikido, 2 fede Taekwondo, 2 kyokushin, arte martiale de contact, FRK, FRAM, iata bugetele pe 2012:

  aikido 70000,, FRAM 400 000, 300000, 200000 FRK, 60 000 IKO2, Stuparu 200 000, WKC 150 000, Kempo 400 000, taekwondo itf 150 000, taekwondo wrf 250 000, sambo 200 000, adica: total 2 380 000 lei noi baaaaaaaaaaa, baaaaaaa si acum prin unire vreti sa faceti bugete si mai mari baaaa ???tarlanilor, nu ajungeti cat furati aiurea din sport ??? Tov. Ministru Banicioiu uniti imediat Taekwondo, aikido, IKO2, kempo, sambo si FRAM …daca puteti legal …si ia dati la toti maxim 400 000 lei …ian facetzi iconomie, ca tineti niste trantori e banii oamenilor da pomana, 2,4 miliaone lei noi ???, adica 24 de miliarde de lei la Arte MArtiale da ce aduc astia tarii domne???Sa se autofinanteze ce atatea uniri …far abani s afaca treaba ca si as aau fonduri propii. Parlitii astia sant niste golani care traiesc pe banii statului si reprezinta 30 % din miscarea martiala, ei sant doar incasatorii ce ruleaza un numar infim de practicantii in numel sportului …oahahahha …Hai ba …golanilor 2,4 milioane lei …si “noi” nu am primit niciodata nimic …nimic …la munca, huuuooo, nu la intins mana din banu’ contribuabilului

   
  • Anonimul curajos

   Ce folos sa spui niste lucruri poate foarte corecte daca le imbraci in “huuuuo” si “golanilor”? Iti pot intelege revolta dar pune-ti niste Mozart atunci cand scrii pe net. Nu e gluma, incearca si ai sa vezi ca unele cuvinte nu-si vor afla locul in fraza, in felul in care ai facut-o acuma.

    
 4. haltere

  Nici nu am stiut ca voi luati atat de putin pt ca asa cum zicea pres-ul nostru Vlad lrin presa , credeam ca luati cu mult mai mult. De ce vi se pare ca 2.400.000 lei pentru toate martialele la un loc e asa mult, ca nu va inteleg deloc?!! Pai voi luati cu vreun milion mai putin decat primim noi la haltere care e un singur sport cu sub 800 de sportivi in Romania. Eu chiar nu va inteleg. Vorbeam si cu alti colegi si au aceeasi parere. Noi toti vrem si strigam dupa bugete mai mari, iar voi va dati in cap unii altora pt sumele astea de mizerie. In felul asta o sa ne loviti si pe noi ca ministerul o sa zica ca daca voua bugetele alea vi se par prea mari, atunci de ce noi halterele vrem mai mult. Faceti un joc anti-sport ft urat , karatistilor.

   
 5. haltere

  Se vede ca nu aveti nicio notiune despre sport. Voi vreti doar sa va dati in cap unii altora, in numele unor notiuni de genul arta, educatie, filosofie, pe care nu le aratati deloc spalandu-va rufele murdare in public.

   
 6. corect

  @haltere@ e ft corect ce spui, dar trebuie sa intelegi ca fiecare domeniu are uscaturile lui care arunca cu noroi in ceilalti sub pretextul ca o fac pentru a educa. Adu-ti aminte de Inchizitie care a ucis milioane de oameni “din dragoste fata de Dumnezeu”. Uscaturile astea nu o sa dispara niciodata chiar daca fac rau tuturor .

   

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.