SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Saturday, September 23, 2017
Sunteti aici: Home » Psihologie sportivă » Empatia, secretul antrenorilor moderni

Empatia, secretul antrenorilor moderni 

e-antrenor1

Încă îi mai aud pe unii antrenori spunând cu regret: „nu mai sunt sportivi ca altădată”. Şi, într-adevăr, nu mai sunt, deoarece schimbările sociale au schimbat convingerile, valorile și motivațiile sportivilor. Tinerilor sportivi le este tot mai greu să fie tratați ca simpli executanți. Ei vor să înțeleagă de ce trebuie să facă un anumit lucru, să se poată exprima și să fie înțeleși. De aceea, capacitatea de comunicare bilaterală a antrenorilor face diferența dintre antrenorul de tip vechi și cel modern. În prezent, abilitatea de a fi un bun comunicator este la fel de necesară precum competenţa dată de cunoştiinţele teoretice.

În articolul precedent, subliniam că baza autocontrolului emoțional și mental este conștientizarea propriilor emoții și a gândurilor involuntare. În acest articol dedicat antrenorilor, vreau să evidențiez faptul că fundamentul influențării eficiente a sportivilor este conștientizarea emoțiilor acestora prin intermediul empatiei.

Simplificând teoria, empatia este  abilitatea de a retrăi și simți stările interioare, gândurile și acțiunile altei persoane prin transpunere emoțional-cognitivă, astfel înțelegând cum cealaltă persoană interpretează o situație. Mai pe scurt, empatia este abilitatea de a percepe, recunoaște și a simți direct emoțiile celeilalte persoane.

Așadar, empatia este ingredientul de bază atunci când vrem să înțelegem pe cineva cu adevărat. Empatia presupune acceptarea necondiționată a părerilor și trăirilor interioare ale celuilalt, chiar dacă acestea sunt diferite de propriile modele de referinţă. Această acceptare se naște din respectul pentru varietate și individualitate.

Empatia dă naștere simpatiei. Și, cu cât antrenorul vrea să ceară mai mult sportivului, cu atât el trebuie să câștige acordul intrinsec al sportivului, iar simpatia este liantul dintre cerere și acord.

De exemplu: cum poate un antrenor în “patru paşi” să schimbe starea interioară a unui sportiv, care este plictisit și fără chef la începutul unui antrenament?

1. Observarea: semnalele corporale se pot oserva de la distanță, plictisul sau apatia sunt evident exprimate prin poziția corporală, modul în care se mișcă sportivul și prin tonul vocii.

2. Ascultarea: în cazul în care sportivul se exprimă verbal despre starea lui, antrenorul va reține cuvinte cheie care îi exprimă într-un mod particular starea.

3. Oglindirea: antrenorul îi copiază subtil ceva din poziţia corporală sau atitudine, îi arată înțelegere sportivului, folosind tonalitatea și unele cuvinte cheie (astfel va vorbi pe „limba” lui).

4. Influenţarea: “oglindirea” creează o legătura empatică. Antrenorul își poate schimba progresiv starea interioară (de ex: plecând de la oglindirea plictiselii, începe să simtă entuziasm), în timp ce îi vorbește sportivului, de exemplu, despre programul de antrenament. În final, antrenorul va simți și va transmite empatic starea pe care o dorește sportivului, prin atitudine şi tonalitate.

Aceeași strategie se poate aplica și unui grup de sportivi, cu diferența că antrenorul va înțelege și oglindi starea grupului și nu doar a unui sportiv. Nu are sens să subliniez importanța stării de interes și implicare a sportivilor în timpul antrenamentului și cât de neproductiv este ca sportivul să se antreneze din obligație sau constrângere.

FOTO: frr.ro

*Material preluat din numărul 41 (august) al revistei Sport Revolution

Articole relevante

One Response to Empatia, secretul antrenorilor moderni

  1. cristi neacsu

    Felicitari pt articol! Este nevoie de indrumari de la un profesionist, pt bunul mers al colaborarii dintre antrenor si sportiv! Dezvoltarea in aceste circumstante, poate atinge performante notabile.Ramane ca cei de care depinde viitorul sportivului, sa fie deschisi schimbarii si sa empatizeze cu acestia.Succes domnilor antrenori!

     

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.