SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Sunday, October 22, 2017
Sunteti aici: Home » Sporturi individuale » Atletism » Iolanda Balas, marea campioana, nu mai este

Iolanda Balas, marea campioana, nu mai este 

iolanda_balas

Dubla campioană olimpică la atletism Iolanda Balaş Soeter, s-a stins din viaţă, la vârsta de 79 de ani. Doamna atletismului românesc avea probleme de sănătate de ceva timp, iar astăzi a pierdut lupta cu boala.

Iolanda Balaş a fost un nume uriaş în sportul mondial.. Şi-a dedicat viaţa atletismului şi chiar şi în ultimul an, când deja avea probleme medicale, gândurile ei se îndreptau tot spre atletism.

Una dintre cele mai mari sportive ale Romaniei, a fost dubla campioana olimpica, la Roma 1960 si Tokyo 1964, la proba de saritura in inaltime.A fost prima campioana olimpica a Romaniei si a stabilit 14 recorduri mondiale! A reusit in cariera o serie de 105 concursuri consecutive castigate, performanta unica in lume!

Cum este descrisă fosta mare sportivă în Albumul “100 de ani de olimpism românesc”:

“Iolanda Balaş-Soter a dominat săritura în înălţime cu o autoritate de împărăteasă. Mai bine de un deceniu, între 1956 şi 1967, fata cu bucle aurii a învins în 150 de întreceri consecutive, a depăşit recordul mondial de 14 ori, ridicînd ştacheta de la 1,75 metri la 1,91 metri şi a ajuns să deţină recordurile pe 30 de arene ale lumii, performanţă de nimeni egalată!

“Linişte! Sare Iolanda Balaş!”, anunţa crainicul stadionului “Republicii” din Bucureşti, arenă pe care atleta a stabilit 9 recorduri ale lunii, şi spectatorii amuţeau.

Odihnească-se în pace!

foto:SR

Articole relevante

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.