SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Wednesday, October 18, 2017
Sunteti aici: Home » Anchete » Lege sau fărădelege la Târgu-Mureş? Tristă cronică transilvană

Lege sau fărădelege la Târgu-Mureş? Tristă cronică transilvană 

7

Sunt momente în viaţă când lumea întreagă pare a se prăbuși, când totul pare pierdut și nicio speranţă nu pare a mai fi rămas…

Asemenea încercări vin, uneori, după moartea unui om drag, când cei rămași în urma lui pe lume nu par a mai putea găsi calea de a merge mai departe pe drumul lăsat însemnat de cel plecat.

Se spune că odată cu fiecare om moare o lume întreagă și că acela care a plecat trebuie să își găsească liniștea și pacea iar cei rămași trebuie să facă astfel încât să îi cinstească memoria și să îl ajute să găsească acea liniște, pentru că altfel va reveni spre a-i bântui.

De ceva vreme, o poveste desprinsă parcă dintr-o cronică a suferinţei, a tristeţei, dar și a mârșăviei și nerecunoștinţei, se desfășoară în Transilvania, în zona încărcată de istorii și povești a Mureșului, zonă care a văzut multe trădări și ticăloșii de-a lungul veacurilor, dar unde oamenii și-au păstrat, totuși, o bună-cuviinţă care s-ar putea să învingă și în această poveste.

Într-un fel, s-ar putea spune că locul nobililor de acum câteva secole a fost luat azi de oamenii de afaceri, de seniorii moderni, care construiesc domenii formate din firme și alte averi, care rămân moștenire urmașilor lor.

Așa s-a întâmplat și în saga noastră: a fost odată, dar nu în vremuri imemoriale, ci acum câţiva ani, un om de afaceri numit Sorin Ţerbea. Acesta a clădit un domeniu format, în principal, din firma Salubriserv, al cărei patrimoniu cuprindea numeroase bunuri, de mare valoare, de ordinul unor milioane de dolari.

În postura castelului apare în această istorie Hotelul President, ce aparţinea acestui om de afaceri, firmei sale, și era (și este) administrat de fiica sa, Georgiana.

Ca și în multe alte povești, drama a început când bogatul om de afaceri Sorin Ţerbea a murit, acum câţiva ani, într-un accident de elicopter (despre care unii spun că nu ar fost complet elucidat…).

După această tragedie, familia a trebuit să preia afacerile și să le ducă mai departe.

Din păcate, defunctul Ţerbea nu se preocupase suficient în timpul vieţii să își instruiască ­fiica pentru a lua în primire aceste responsabilităţi uriașe, de gestionare a unor afaceri com­plexe și a unui patrimoniu uriaș.

De această stare de lucruri au profitat, ca în toate poveștile despre nerecunoștinţă și lăcomie, rapacitate, exact cei care păreau apropiaţi familiei. Pentru că, așa cum știm din toate isto­riile, nu te pot trăda decât cei în care ai încredere și nu te pot vinde decât cei care îţi sunt aproape…

La scurt timp după moartea lui Sorin Ţerbea, cel care îi fusese adjunct timp de 25 de ani, Marcel Vinţeler, i-a recomandat fiicei defunctului, Georgiana, pe avocatul Sălcudean Daniel Ștefan, despre care i-a spus că ar fi fost cunoscut și chiar agreat inclusiv de răposatul ei tată.

La acea dată, firma Salubriserv avea un patrimoniu impresionant, ce cuprindea imobile, depozite în diverse valute, contracte în derulare. Ca orice firmă, avea și niște datorii, destul de mari, însă nu sufocante, având în vedere patrimoniul solid.

Privind în urmă, acum se vădește că scopul acestui avocat a fost să acapareze averea defunctului Ţerbea și să înlăture din locurile și drepturile lor succesorii legitimi ai acestuia, dar acest lucru se poate vedea limpede abia acum, când acţiunile sale s-au arătat în toată răutatea lor…

Pretinzând că problemele firmei sunt foarte mari și că patrimoniul existent nu e suficient pentru a acoperi datoriile, avocatul Sălcudean o consiliază pe Georgiana să deschidă procedura insolvenţei la Salubriserv.

Ceea ce se și întâmplă în perioada decembrie 2014 – februarie 2015.

Cu această ocazie, avocatul Sălcudean aduce la firmă pe Dan Ciubucă, fiul lui Alexandru Ciubucă – fost președinte al Curţii de Apel Mureș, pentru a fi administrator judiciar. În reciprocitate, Dan Ciubucă numește pe finul lui Sălcudean, pe Claudiu Bâtă, ca reprezentant al acţionarilor, conform procedurii insolvenţei.

În scurt timp, profitând de lipsa de experienţă în afaceri a Georgianei, mama lui Sălcudean primește un hotel din patrimoniul societăţii Salubriserv în schimbul unui teren supraevaluat, iar finul Bâtă ia două spaţii comerciale.

Un imobil aflat în Turcia este trecut în „proprietatea provizorie“ a soţiei lui Sălcudean.

Pe 22 decembrie 2015, un anume Petre Ghiurcă, din Târnăveni, în înţelegere cu avocatul Sălcudean, merge la Banca Comercială Română (BCR) și face o cesiune de creanţă, cu ajutorul interpusului Ioan Coroș, și astfel societatea Bus Nelcor SRL intră în posesia creanţei garantate cu Hotelul President din Târgu Mureș, ce aparţinea, cum am scris, Salubriserv. 

În februarie 2016, Claudiu Bâtă – administrator special al Salubriserv, Dan Ciubucă – administrator judiciar, și Ioan Coroș – administrator al Bus Nelcor SRL au venit la Hotel President să vadă ce au „cumpărat“ de la BCR…

A fost un moment de șoc pentru Georgiana și familia acesteia, moment în care a început să fie clară orientarea celor implicaţi, adevăratele lor interese și nivelul lor de onestitate și loialitate faţă de firmă și faţă de memoria celui ce le fusese manager, mentor, partener de afaceri… și prieten – pretindeau unii…

Atunci au început cei din familia Georgianei să își pună întrebări serioase asupra a ceea ce se întâmplă și asupra personajelor din povestea noastră.

Unii dintre cei care cunosc firele ascunse ale lumii afacerilor și politicii au spus atunci că Petre Ghiurcă ar fi sprijinit discret de nașul său, nimeni altul decât politicianul Mădălin Voicu, dar nimeni nu a stat să verifice aceste informaţii…

Însă avocatul Sălcudean a pretins că toate cele ce s-au făcut ar fi fost făcute datorită presiunilor venite din partea lui Ghiurcă și Mădălin Voicu…

Cum se întâmplă de obicei în poveștile încurcate, și în aceasta a apărut în exact acest moment de cumpănă un creditor ce și-a cerut drepturile, o firmă de construcţii, SC AV Construct SRL, reprezentată prin dl Dan B.

Intrigat de cele ce se întâmplau, dl Dan B. a încurajat pe Georgiana și restul celor implicaţi onest în rezolvarea problemelor să ceară schimbarea administratorului special, dar administratrul judiciar a refuzat, ceea ce ridică încă o dată suspiciunea existenţei unei complicităţi între aceștia.

După acest refuz, s-a convocat adunarea generală, pentru scoaterea lui Claudiu Bâtă din funcţie și înlocuirea sa cu Nony Gaspar, agreat de acţionarii moștenitori ai lui Ţerbea.

După ce se procedează la această schimbare, Dan Ciubucă falsifică, după cum afirmă surse din mediul acţionarilor, procesul verbal al adunării generale și îl repune pe Claudiu Bâtă în funcţie.

Succesorii lui Ţerbea și creditorul AV Construct, reprezentată de Dan B., depun plângere penală, însă, conform unei tradiţii românești, lucrurile trenează…

Se ajunge la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu o plângere privind contractul dintre Salubriserv și societatea Multi SDS, al cărei administrator este Socol Darius Dorel – finul lui Claudiu Bâtă, însă DNA anunţă că a clasat plângerea și a disjuns la Parchetul Mureș, la Curtea de Apel, unde se află relaţiile tatălui lui Dan Ciubucă…

Se aduce la cunoștinţa judecătorului sindic că administratorul special este Nony Gaspar, dar judecătorul sindic nu ia nicio măsură referitor la acest aspect.

De precizat că judecătorul sindic este Florin Lupașcu și s-ar părea că este doar o coincidenţă de nume cu faimosul judecător Dan Lupașcu, fost membru CSM.

Se face plângere la CSM, care este analizată de Horaţiu Dumbravă – finul lui Florin Lupașcu, și finul informează petenţii că Florin Lupașcu a mai fost sancţionat și nu poate fi sancţionat de două ori pentru același lucru, deși era/este evident că lucrurile nu stau tocmai așa…

După ceva timp, Lupașcu intră în concediu paternal iar Dumbravă pleacă din CSM.

După toate cele întâmplate, era clar că există plângeri penale, încă din martie 2016, și sunt studiate cu atenţie de cei cărora au fost adresate, doar că nu pare a se fi lucrat ceva la ele…

Lunar s-a făcut revenire și chiar s-a întocmit o expertiză contabilă extrajudiciară care atestă că la Salubriserv se întâmplă lucruri extrem de ciudate, că ar fi scoși bani din societate în mod ilegal…

Până în momentul de faţă s-au depus 38 de plângeri penale de către succesorii legitimi ai lui Ţerbea și de către creditorii de bună credinţă, însă nimic nu s-a întâmplat notabil ori, măcar, sesizabil…

Ce ar mai fi de spus?!

Poate că trebuie amintit că, așa cum aflăm din surse din zonă, sora lui Sălcudean lucrează la DIICOT, iar dna Natalia Cerchizan de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Mureș este o bună colegă și amică a fostului președinte, Alex Ciubucă, și chiar a lui Florin Lupașcu…

Și să nu uităm că Sălcudean este prieten personal cu șeful SRI Mureș…

După cum se poate vedea, povestea noastră este departe de final, nici noi nu știm cum se va termina.

Nu știm nici măcar ce va urma.

Dar știm că ne dorim ca poveștile din ţara noastră să fie niște povești în care binele învinge răul și dreptatea triumfă asupra injustiţiei și minciunii.

Nu am scris acestea pentru a acuza pe cineva, ci doar pentru a povesti.

Și promitem că vom reveni, vom povesti mai departe, pentru că noi credem că poveștile trebuie spuse până la capăt.

Și vom merge până la capăt.

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.