SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Saturday, September 23, 2017
Sunteti aici: Home » Sporturi de contact » Lupte » LUPTELE – „O şcoală pentru viaţă“

LUPTELE – „O şcoală pentru viaţă“ 

Lupte politie

România, locul doi în ierarhia europeană a luptătorilor poliţişti

În perioada 9-12 noiembrie, la Praga, s-a desfăşurat Campionatul European de Lupte al Poliţiştilor, la stilurile greco-romane şi libere, o competiţie cu tradiţie în care imaginea şi orgoliul fiecărei instituţii polieţeneşti din Europa sunt puse în competiţie. La start, în acest an, s-au prezentat 230 de luptători din 16 ţări.
Echipa României de Lupte (greco-romane şi libere) a reu­şit un rezultat bun, câş­­ti­gând medalia de argint la am­bele stiluri. Lotul de lupte greco-romane a fost compus din: Marian Sandu – la 66 kg (multiplu medaliat la Campionatele Europene, actual antrenor CS Dinamo), Cezar Costea – 96 kg (multiplu me­da­liat na­ţional şi inter­na­ţio­nal), Petre Cărare – la 84 kg (medaliat la Campionatele Mondiale şi Europene, actualul antre­nor al secţiei de lup­te greco-romane a Clu­bului Dinamo), Rareş Chintoan – la 120 kg (sportiv în activitate) şi nu în ultimul rând, Geor­ge Vescan – la 74 kg (fost luptător, medaliat la tur­nee inter­na­ţionale, psiholog al CS Dinamo şi editoria­list al rubricii Psihologie la revista Sport Revolution). Iar mult mai tinerii noştri colegi (sportivi în activitate), luptătorii liberişti au fost: Da­nieluc Ştefan – 66 kg, Laszlo Sobolcs – 74 kg şi Chintoan Rareş – 120 kg, ca­re a luptat la ambele stiluri.
Am avut oportunitatea, după 14 ani de când sunt retras din activitatea sportivă, să particip la un turneu european ală­turi de antrenorii secţiei de lupte din cadrul CS Dinamo şi un fost luptător actual angajat al secţiei 7 de Poliţie (toţi în calitate de sportivi).
Cu această ocazie am retrăit fru­mu­se­ţea acestui sport, dorinţa de a lupta, de a învinge şi de a simţi viaţa la intensitate mare. Aşa că după ce febra competiţiei a lăsat locul bucuriei, am căutat momentul potrivit pentru a le pune câteva în­trebări acestor foşti sau actuali sportivi, specialişti în a se lupta.
Indiscutabil, Petre Cărare, la cei 50 de ani ai săi, a reuşit să uimească pe toată lumea pre­zentă la competiţie ­printr‑o evoluţie excelentă. Aşa că l-am întrebat ce re­pre­zintă pentru el luptele şi care este secretul longevităţii sale sportive. Îmi răspunde repede fără ezitare: „Pentru mine luptele sunt un stil de via­ţă, nu am pierdut nicio­dată nimic înainte de a mă lupta cât am putut. Secretul lon­ge­vi­tă­ţii este plăcerea de a mă lupta, de a vedea cinstit în orice clipă cât de bun sunt“.
Sandu Marian (40 ani) povesteşte: „Acum 33 de ani am intrat prima dată într-o sală de judo şi m-am antrenat doi ani fără să pot participa la vreun concurs pen­tru că nu aveau categorie pen­tru mine. M-am mutat la lupte pentru că aveau o categorie mai apropiată. Îmi do­ream mult să pot concura, să câştig, să fiu cel mai bun. Pentru mine a concura în­seamnă posibilitatea de a de­monstra celor din jur cine sunt eu cu adevărat“.
Cezar Costea, la rândul său, a răs­puns: „Faptul că ani de zile principala ac­tivitate a mea era de a mă lupta la antrenamente, acum, în si­tuaţiile tensio­nate specifice ac­tivităţii de poliţist, mă com­port echilibrat, lucid, fără să mă ener­vez“.
Din păcate, din lipsă de spaţiu, nu pot prezenta în acest articol toate decla­ra­ţiile sportivilor participanţi la C.E. al po­liţiei, dar ideea dominantă a fost că lup­tele au însemnat disciplină, seriozita­te, putere de caracter, ambiţie, încredere în sine. Luptele înseamnă manifesta­rea concurenţei, dar aceasta vă­zută ca o re­la­ţie care te poa­te ajuta să demonstrezi cât eşti de bun sau să observi unde trebuie să devii mai puternic.
Delegaţia României a mai cuprins pe Marius Cata­chi­ţica, membru în comisia teh­ni­că a U.S.P.E. şi pe Constantin Man­­dache, şeful delegaţiei.
Constantin Mandache a de­clarat la sfâr­şitul com­pe­tiţiei: „Acest sport ex­pri­mă cel mai bine caracterul puternic şi ne­înfricat pe care trebuie să îl aibă un adevărat poliţist. Sportivii români au contribuit încă o dată la ima­ginea M.A.I. şi a României, demonstrând vigoare, pu­­tere şi caracter. Sportul de per­for­man­­ţă în cadrul M.A.I. nu este o alter­na­tivă, ci o necesitate. Tot respectul pen­tru luptătorii liberişti şi de la greco-romane“.

 

Articole relevante

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.