SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Sunday, October 22, 2017
Sunteti aici: Home » Sporturi de contact » Arte marţiale » PHAM XUAN TONG, în Panteonul Marilor Maeştri ai Artelor Marţiale (II)

PHAM XUAN TONG, în Panteonul Marilor Maeştri ai Artelor Marţiale (II) 

8108phamxuantong18.jpg

În numărul trecul al revistei am început prezentarea Quan Ki Do, mai exact printr-o mică descriere a impresionantei vieţi a maestrului fondator PHAM XUAN TONG. În numărul acesta continuăm povestea depre viaţa maestrului.

Printr-un progres continuu şi sprijinit de prietenii săi, în 1981 Maestrul PHAM XUAN TONG a fondat Uniunea Mondială de QWAN KI DO (World Union of QWAN KI DO). Maestrul PHAM XUAN TONG este o legendă vie în istoria Artelor Marţiale vietnameze. Într-un mod deosebit el a ştiut să îmbine originea şi moştenirea sa culturală. A avut privilegiul de a învăţa de la Maestrul Chau Quan Ky stilurile chinezeşti, iar de la unchiul său, Pham Tru, stilurile tradiţionale vietnameze de Arte Marţiale. În anul 1968 a sosit în Franţa, pentru a-şi completa studiile de anatomie, fiziologie etc., luând astfel contact şi cu civilizaţia europeană, reuşind să se adapteze la mentalitatea de aici. Astfel, prin reunirea celor trei culturi (chineză, vietnameză şi europeană), el a creat o metodă de recunoaştere internaţională, în care se întâlnesc experienţa şi învăţăturile pe care le-a acumulat de-a lungul timpului, atât ca elev, cât şi ca maestru. Această metodă a Artelor Marţiale se numeşte QWAN KI DO – QUAN KHI DAO (denumirea vietnameză).
Pretutindeni în lume, demonstraţiile de Arte Marţiale ale Maestrului PHAM XUAN TONG au fost primite cu entuziasm de publicul spectator, lucrul acesta făcându-l celebru în toată lumea. Dar în ciuda faimei dobândite, el a rămas credincios idealurilor de prietenie, generozitate şi modestie, precum şi culturii vietnameze. Aceasta i-a permis să se înconjoare de oameni care l-au apreciat, l-au susţinut şi l-au ajutat în munca sa de creare a stilului QWAN KI DO şi de organizare a acestuia. Excelenţa sa Le Kinh Tai, ambasador delegat al Vietnamului pe lângă UNESCO, a semnat o scrisoare deschisă prin care a elogiat extraordinara muncă şi realizările Maestrului Pham Xuan Tong. Publicaţiile occidentale de Arte Marţiale împreună cu publicaţii de profil din ţara sa natală (Lao Dong, The Thao, Dai Doan Ket, Phu Nu etc.) au recunoscut valoarea metodei QWAN KI DO şi meritele realizatorului său. 
În prezent, Maestrul PHAM XUAN TONG este responsabil pe Departamentul Sport în cadrul Primăriei oraşului Toulon din Franţa, fiind însărcinat şi cu pregătirea fizică de specialitate a forţelor de poliţie din localitate. Totodată, el continuă munca de promovare a culturii şi artei vietnameze, alături de metoda QWAN KI DO. Acest lucru se realizează prin intermediul Uniunii Mondiale de Qwan Ki Do (World Union of Qwan Ki Do – Quan Khi Dao), care este reprezentată în peste 20 de ţări. Printre acestea se numără şi Vietnamul, care a fost inclus în marea familie a QWAN KI DO-ului, odată cu redeschiderea şcolii Maestrului Chau Quan Ky din această ţară.
Realizările obţinute şi calităţile umane incontestabile ale Maestrului Pham Xuan Tong i-au adus recunoaşterea  oficială a autorităţilor publice, prin decernarea unor premii şi medalii de excelenţă, după cum urmează:
– Medalia de argint a Ordinului Steaua Civică Naţională Franţa 1982
– Marele Premiu Umanitar al Franţei 1983
– Membru al Academiei de Ştiinţe din Roma 1981
– Prezentare excepţională a Delegaţiei Permanente a Ambasadei Vietnamului pe lângă UNESCO la Paris 1991
– Ales Maestru al anului 1982 şi Maestru şi Personalitate a anului 1983, după aprecierile revistelor Samurai-Banzai şi Sportivo.

În numerele viitoare vom prezenta dezvoltarea Quan Ki Do în România cât şi a cluburilor componente ale departamentului Quan Ki Do din cadrul Federaţiei Române de Arte Marţiale.

Material realizat cu sprijinul departamenului de Quan Ki Do din cadrul F.R.A.M. şi Kancho Florentin Marinescu.

Articole relevante

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.