SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Saturday, September 23, 2017
Sunteti aici: Home » Psihologie sportivă » Reconversia profesională a sportivilor – o prioritate pentru CS Dinamo Bucureşti (partea a II-a)

Reconversia profesională a sportivilor – o prioritate pentru CS Dinamo Bucureşti (partea a II-a) 

volei-feminin-dinamo-romprest-bucuresti

O realitate socială. Realitatea pieței de muncă din România, potrivit unor date ale INS, arată că rata șomajului se afla anul trecut în jurul valorii de 6,9 %, ceea ce înseamnă că aproximativ 700.000 de persoane își caută un loc de muncă. Referitor la reconversia profesională a sportivilor trebuie luată în considerație o altă realitate, cea a faptului că mulți sportivi nu au timp să se specializeze într-o meserie. Antrenorii, de obicei, nu își doresc de la sportivi decât performanță sportivă, iar sportivii tineri nu își dau seama cât de scurtă este perioada marilor performanțe și, implicit, viața sportivă.
Mulți sportivi, ajunși la sfârșitul carierei, se tem de retragere deoarece nu știu ce vor face după aceea. Motivația lor de a rezista cât mai mult nu aduce performanță, ci doar un sacrificiu inutil. De aceea, îndrumarea încă din perioada de vârf a sportivului în direcția unor specializări și voluntariat într-o instituție sau companie, va aduce numai avantaje. Beneficiile vor fi multiple, atât ale angajatorului care poate câștiga notorietate prin asocierea brandului său cu imaginea unui campion, cât și ale sportivului care va ști la ce să se aștepte în viitor şi, prin urmare, se va putea concentra în prezent mai mult asupra antrenamentelor şi a competiţiilor sportive. Cred că nu ar fi imposibil ca două-trei zile pe săptămână sportivii interesați să meargă într-o instituție, să vadă ce înseamnă să lucreze într-un departament, să înveţe, să lucreze ceva și să comunice cu angajații.
Implicarea C.S.Dinamo București într-o iniţiativă de reconversie profesională este soluţia la o necesitate mai veche a sportivilor. Mulți dintre ei se integrează greu în societate după ce au stat foarte mulți ani izolați în cantonamente. Este o mare nedreptate ca un fost performer să nu fie susținut și direcționat spre un loc de muncă onorant.
Ce își doresc angajatorii? În activitatea specifică resurselor umane se întâlnește pe piața muncii un paradox. Șomerii spun adesea că nu au unde să muncească, iar angajatorii spun că nu găsesc oameni responsabili care să se implice serios în activitate. Nevoile companiilor depind de cerințele interne și de situația economică a țării. În anii de boom economic global se pune accentul pe cantitate, pe acapararea unei cote de piață cât mai mari, iar în perioada de criză se urmărește eficientizarea, creșterea calității manageriale. Cuvântul de ordine în perioadele critice este eficientizarea activității prin performanța angajaților și a unui management de calitate. Dorința de fi mai bun, motivația, entuziasmul, spiritul de echipă, fairplay-ul, rezistența la stres și efort fizic, capacitatea de reacție si adaptare rapidă, de a face față unui mediu dinamic și competitiv sunt abilități ce ne vorbesc clar de profilul unui sportiv și reprezintă câteva dintre criteriile principale de evaluare ale angajatorilor.
Sportivii de performanță sunt oamenii care s-au antrenat și pot realiza performanțe pe care oamenii normali nu le pot face. În această competiție cu ei înșiși, cât și cu adversarii săi își dezvoltă anumite capacități care adaptate și altor activități decât sportul pot aduce performanță. Vom prezenta în articolul următor o cercetare științifică a lui Gheorghe Zapan (1993, Cunoașterea personalității semenilor), care evidențiază diferențele psihologice dintre sportivi și oamenii obișnuiți.
Cu siguranță angajatorii preocupați de calitatea muncii cunosc ce înseamnă să dobândești anumite competențe profesionale și cât de greu este să înveți pe cineva să aibă abilități de comunicare în echipă, competitivitate și rezistență la stres. Din perspectiva sportivilor, ei își doresc să găsească la angajator stabilitate, posibilitatea de a promovare, respect și comunicare bilaterală. Dar acest subiect îl vom prezenta într-un articol viitor.

Articole relevante

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.