SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Monday, September 25, 2017
Sunteti aici: Home » Breaking News » Special: Eliza Samara, unică în tenisul de masă european

Special: Eliza Samara, unică în tenisul de masă european 

eliza-samara

Într-un clasament mondial dominat de sportivele asiatice, tenisul de masă european a ajuns, paradoxal, să fie reprezentat de Han Ying, Liu Jia, Li Fen, Yu Fu și Li Jiao. Românca Eliza Samara este singura jucătoare de top care mai ține “bătrânul continent” pe linia de plutire și rămâne în continuarea singura capabilă să spargă “zidul chinezesc”.

Jucătoarea noastră de tenis de masă, Eliza Samara, a reușit să urce, în această lună, nouă locuri în ierarhia mondială ITTF, ajungând până pe treapta cu numărul 13. Astfel, românca a izbutit cea mai bună clasare din carieră, amplificată de performanța de a fi singura tenismenă nenaturalizată din Europa, prezentă în Top 20. Alături de Eliza, alte cinci reprezentante ale unor țări europene (Germania, Austria, Suedia, Portugalia și Olanda) sunt prezente în această categorie elitistă, dar toate sunt chinezoaice naționalizate. Diferența între tenisul de masă asiatic și cel european crește de la an la an, în urma lipsei de interes a statelor din Europa de a-și crește propriii jucători, apelând la soluția mult mai simplă de naturalizare.

România luptă să țină steagul Europei sus

Delegația “tricoloră” a propus în luna aprilie a acestui an, la Congresul ETTU din Japonia, restrângerea accesului jucătorilor asiatici în echipele naționale ale țărilor europene, conform unor intervale de vârstă. Un chinez, de exemplu, nu are dreptul de a reprezenta o altă țară, dacă vine în Europa după vârsta de 21 de ani. Propunerea a fost acceptată și urmează să fie votată vineri, 26 septembrie, la Congresul ETTU din Lisabona.

Eliza Samara este singura jucătoare europeană care s-a calificat vreodată la o Cupă Mondială de tenis de masă. Românca se află într-o vizibilă creștere de formă, dovadă fiind câștigarea recentă a celui de-al doilea turneu internațional, Openul Cehiei, după ce acum un an s-a impus în Openul Braziliei.

“Cred că Eliza va putea să intre în Top 10 mondial. E ambițioasă, are tehnică, e curajoasă și își dorește pe masură acest lucru. Din păcate, cred că perfomanțele Elizei sunt prea puțin mediatizate și din această cauză ajung să nu fie atât de cunoscute în țară. Asta în timp ce banalități mondene ocupă pagini întregi ale ziarelor de sport doar pentru că, poate, performanța pur sportivă nu vinde. Media are rolul, știe și poate să creeze idoli din marii sportivi, Eliza poate deveni unul dintre ei”, a declarat directoarea de marketing a Federației Române de Tenis de Masă, Beatrice Romanescu, pentru Sport Revolution.

Clasamentul primelor 20 de jucătoare din lume

1. Liu Shiwen (China)
2. Ding Ning (China)
3. Li Xiaoxia (China)
4. Feng Tianwei (Singapore)
5. Wu Yang (China)
6. Zhu Yuling (China)
7. Chen Meng (China)
8. Ishikawa Kasumi (Japonia)
9. Han Ying (Germania)
10. Yu Mengyu (Singapore)
11. Seo Hyowon (Coreea de Sud)
12. Liu Jia (Austria)
13. Samara Elisabeta (România)
14. Fukuhara Ai (Japonia)
15. Li Fen (Suedia)
16. Lee Ho Ching (Hong Kong)
17. Hirano Sayaka (Japonia)
18. Yu FU (Portugalia)
19. Li Jiao (Olanda)
20. Yang Haeun (Coreea de Sud)

sursa foto: gsp.ro

Articole relevante

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.