SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Sunday, October 22, 2017
Sunteti aici: Home » Sporturi de contact » Arte marţiale » Stagiu cu Sensei Saito la Câmpina

Stagiu cu Sensei Saito la Câmpina 

2660Participantii-la-stagiu-de-la-Campina.jpg

În perioada 11-18 mai 2012, la invitaţia lui Shihan Aurel Pătru, 7 Dan Karate, a sosit în România pentru un stagiu de karate Sensei Yasuyoshi Saito, 8 Dan Karate, unul dintre maeştrii japonezi de karate, considerat de majoritatea celor care au beneficiat de sfaturile lui, drept un maestru “deschis”. 

Tradus în limbajul paracticanţilor de karate, înseamnă un maestru care arată cât mai mult şi care doreşte să-i înveţe karate de bună calitate pe toţi cei care vin la cursurile lui.

Yasuyoshi Saito s-a născut în nordul Japoniei şi s-a instruit în sistemul de JKA, avându-l antrenor pe Hiroshi Shoji. Atunci când Yasuyoshi Saito a părăsit Japonia, a predat iniţial în Franţa, America de Sud şi Caraibe. În Guadelupa franceză, Indiile de Vest a fost instructor şef al Federaţiei Franceze Budokan.

Saito Sensei a venit în Florida de Sud, unde a fondat Asociaţia Japoneză de  Karate din Miami. Din 1972 până în 1992 a fost instructor la Shotokan Karate Federation International, în Atlanticul de Sud. În 1993, el a fondat Japan Karate-Do International, cu membri afiliaţi în Anglia, Venezuela, Haiti, Puerto Rico şi Curacao. În prezent, predă în  USA, în Miami şi este director al deparatamentului de dezvoltare în SKDUN şi membru în conducerea Federaţiei Mondiale SKDUN.

În perioada şederii în România, a condus antrenamente la Bucureşti, Voluntari, Ploieşti şi Câmpina, la care au participat peste 300 de sportivi din cadrul departamentului SKDUN.

Detalii despre stagiul de la Câmpina ne-au fost oferite de Shihan Aurel Pătru, 7 Dan Karate, cel care l-a asistat la toate antrenamentele: “Am ţinut în mod special să-l aduc la Câmpina pe Sensei Saito, pentru că mă leagă multe lucruri de Câmpina. Amintirea antrenamentelor făcute pe «Maracana» (cei din Câmpina ştiu ce reprezintă Maracana, este Dojo-ul spiritual al celor care în anii ’80-’90, făceau antrenamente cu mine… amintirea celor care au fost pioneri în karate-ul din Câmpina şi anume: Florin Postolache, Sorin şi Iustin Grigore, Cătălin Puşcaşu, Marius Toboc, Alin Moldoveanu, Mihai şi Marian Topală, Cristi Napradean, Mihaela Căliman, fraţii Preda, Dănuţ Postolache, Gabriel Timofte şi mulţi alţii. Dar poate cel mai important a fost şi va fi mereu în inima mea Sensei Marian Iordache. «Marinică», cum îl ştiau toţi.  Cu toţii visam în acea perioadă să facem stagii cu maeştri japonezi, însă nu credeam că vom putea avea vreodată în faţă un maestru japonez. În amintirea lor, dar şi pentru noua generaţie de karateka, am ţinut să-l aduc la Câmpina pe Sensei Saito. Şi nu regret, pentru că aceşti copii care practică acum karate în Câmpina, au rădăcini solide şi acelaşi spirit bun care era şi în urmă cu 20-30 de ani. De altfel, venirea lui Sensei Saito ne-a reamintit cât de important este să lucrezi corect tehnicile de bază, cât de important este să ai o musculatură puternică, antrenată specific pentru fiecare lovitură de braţ sau picior, cât de important este să ai o postură corectă, să ţi foloseşti în mod corect şoldurile pentru a avea cât mai mult kime şi cât de important este să începi să practici corect din punct de vedere tehnic pentru că mai târziu, când eşti centură neagră, chiar dacă realizezi ce greşeli faci, îţi este foarte greu să le mai corectezi. Vreau să le mulţumesc în mod special lui Sensei Gabriel Timofte (antrenor la Aiko Câmpina) şi lui Sensei Daniel Postolache (antrenor la Sakura Sinaia şi Caraimanul Buşteni), care au făcut ca acest stagiu să fie posibil. Datorită pasiunii acestor doi oameni, karate-ul de bună calitate continuă să fie practicat pe Valea Prahovei şi putem privi cu optimism şi speranţă în viitor”, a spus Shihan Aurel Pătru.

Articole relevante

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.