SPORT REVOLUTION - Revista sportului românesc|Monday, September 25, 2017
Sunteti aici: Home » Sporturi de contact » Arte marţiale » Stagiu de vară Ashihara Karate

Stagiu de vară Ashihara Karate 

Sensei_Mads_Jensen-Allan_Madsen-Eu-Lennert_Kent-Mihai_Vat

Se afirmă despre Ashihara Karate, stil ce poartă numele fondatorului său,  că este unul dintre cele mai noi şi mai complexe sisteme de arte marţiale din lume. Ideea de la care a pornit Kancho Hideyuki Ashihara a fost aceea de a crea un sistem nou, „fighting karate“, în care primordial este controlul oponentului, având avantajul poziţionărilor. Un stil care formează luptători, dar şi caractere, cu o exprimare aparte în peisajul marţial românesc.

Cu un puternic nucleu în Braşov, dar şi cu centre importante în oraşe ca Bucureşti, Piteşti, Constanţa, Piatra-Neamţ, Oradea, Cluj, Iaşi, comunitatea Ashihara Karate din România îşi defineşte existenţa prin exigenţă organizatorică, comunicare şi uniune, precum şi printr-o continuă preocupare pentru perfecţionare.
În cadrul acestor obiective, stagiile de pregătire îşi au un loc aparte, astfel că stagiul de vară de anul acesta s-a bucurat de o largă participare, nu numai din rândurile practicanţilor de Ashihara Karate, dar şi din rândurile practicanţilor de Kyokushin Karate. Stagiul a avut loc în perioada 25-31 August, la Mamaia, gazdă fiind hotelul Phoenicia Holiday Resort, toate detaliile organizatorice fiind asigurate ca şi la stagiile precedente, de către ACS Ashihara Karate Piteşti, prin preşedintele său, Sensei Mihai Vătafu (2 Dan Ashihara Karate), sub coordonarea conducătorului de stagiu, Sensei Nicu Dascălu (4 Dan Ashihara Karate) preşedintele ACS D’ippon NS Braşov .
Ca şi în anii trecuţi, la stagiul de vară au participat oaspeţi de seamă din Danemarca: Sensei Allan Madsen (3 dan Ashihara Karate)-antrenorul lotului naţional al Danemarcei, Sensei Mads Jensen (2 Dan Ashihara Karate)-vicepreşedintele comisiei internaţionale de arbitraj, Sempai Lennart Kent (1 Dan Ashihara Karate), figuri reprezentative pentru stil, din România, cum ar fi: Sensei Nicu Dascălu (4 Dan Ashihara Karate)-preşedintele Comisiei internaţionale de arbitraj, Sensei Mihai Vătafu (2 Dan Ashihara Karate), Sempai Vlad Bucşă (1 Dan Ashihara Karate), precum şi invitaţi din kyokushin, ca Sensei Dan Tiucă (1 Dan Kyokushin karate).
În cadrul pregătirii centralizate, s-a lucrat într-o structură de 2 antrenamente pe zi, pe două paliere, kata şi kumite, în dorinţa de a se finisa atât bagajul tehnic, cât şi exprimarea în luptă a participanţilor.
Intervalul dintre cele două antrenamente ale zilei a fost folosit pentru angrenarea celor prezenţi în jocuri de echipă, concursuri pe plajă, activităţi recreative, fără a marşa pe o stricteţe excesivă în program, pentru a se asigura şi zona de socializare şi odihnă atât de necesare într-un astfel de stagiu. În cea de a 4-a zi a stagiului a fost organizată şi o sesiune de examinare pentru grade superioare până la centura neagră, exclusiv, finalul stagiului fiind dedicat schimbului de experienţă cu invitaţii din Danemarca sau cu colegii din kyokushin.
Concluziile unui efort susţinut, în care se încearcă a se îmbina utilul cu plăcutul au fost sintetizate în exclusivitate de Sensei Nicu Dascălu, personalitate reprezentativă atât pentru Ashihara Karate, cât şi pentru artele marţiale din România:
„Pentru noi, garanţia progresului este garanţia oferită de cei care vin din urmă, copii, tineri dornici de afirmare. Mă bucură să le observ ambiţia, şi sper să le asigur un cadru armonios în care să se dezvolte. La acest moment, cred că am reuşit să aduc comunicare între cluburi, între instructori, să-i fac să se strângă împreună, ceea ce e foarte important, pentru că e frumos să faci parte dintr-o familie unită, cu oameni de calitate. Armonia, schimbul de experienţă, calitatea, obiective de zi cu zi urmărite, au fost şi în stagiu, principalele ţinte. Calitatea ce face diferenţa, o urmărim nu numai în pregătire, dar şi în ceea ce priveşte arbitrajul în competiţii. Dacă nu se face diferenţa clară între cei buni şi cei mai puţini buni, e clar că se va pierde la calitatea luptătorilor. Am o atenţie specială pentru arbitraj, pentru că un rezultat binemeritat depinde şi de arbitraj. Iar un rezultat bun şi corect obţinut, motivează. Dar cheia menţinerii unui nivel calitativ ridicat, atât în competiţii, cît şi în exprimarea marţială, este implicarea. Şi asta încercăm să facem, atât eu, cât şi colegii mei, prin organizarea de astfel de stagii, prin disciplină, prin muncă, chiar dacă de multe ori asta înseamnă neglijarea vieţii personale. Pe viitor sperăm să organizăm şi alte evenimente importante, poate chiar un alt Campionat Mondial, cum a fost cel din 2013, numai că trebuie să spun că eforturile sunt foarte mari datorită contribuţiilor şi ajutorului financiar care este inexistent. Perspectivele de evoluţie sunt frumoase şi asta ne alimentează optimismul şi dorinţa de a reuşi.“

Articol publicat în nr. 53 al revistei Sport Revolution

Articole relevante

3 Responses to Stagiu de vară Ashihara Karate

 1. Andrei

  Buna ziua,

  As dori sa stiu cine din Iasi a participat la acest stagiu de vara Ashihara. Caut de mult timp acest stil de arte martiale in Iasi, dar nu am gasit inca pe nimeni care sa predea.
  Va multumesc.

   
 2. Ionut

  Buna Ziua

  In articolul dumneavoastra spuneti ca in Iasi este un centru Ashihara Karate . Imi puteti spune unde sunt cursurile si cine este antrenorul ?

  Va multumesc

   
 3. Mircea

  este Ashihara Karate in Iasi? Daca exista, as vrea sa ma reapuc.

   

Adaugă comentariu

Cod securitate * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.