Fostul antrenor al loturilor naţionale de baschet U17 feminin şi U16 masculin, Ştefan Săndulache, a revenit în funcţia de Director Executiv al Direcţiei pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti după o perioadă de peste un an şi jumătate, timp în care a ocupat funcţia de Secretar General al ANST.
Sport Revolution marchează revenirea lui Ştefan Săndulache la cârma sportului bucureştean cu un interviu realizat în biroul „protagonistului“.
S.R.: Domnule Săndulache, felicitări pentru revenirea la DSTMB! Care sunt obiectivele dumneavoastră în noul mandat?
Ş.S.: Obiectivele rămân aceleaşi, pentru că avem responsabilitatea unui oraş foarte mare, cu un număr mare de locuitori şi aceste competiţii pe care le organizăm în cadrul unei direcţii municipale de sport şi tineret. Acestea sunt destinate atât sportului de performanţă, cât şi sportului de masă. Sportul de performanţă este reglementat în anumite categorii, dar sportul de masă nu este reglementat. Avem competiţii destinate sportului de masă ce cuprind toate categoriile de vârstă, mergând până la veterani. Vom continua să sprijinim sportul bucureştean în măsura posibilităţilor atât bugetare, cât şi prin ceea ce putem noi să facem încheind diverse parteneriate. Am revenit abia de o lună la şefia DSTMB, este şi final de an, iar proiectele pe anul 2013 vor ţine mai mult de bugetul care va fi alocat. Însă în măsura acelui buget, vom vedea ce parteneriate vom putea încheia ca să putem aduce o dezvoltare care să se simtă aşa cum s-a simţit cea din 2010 când am fost director al DSTMB.
S.R.: Trebuie să vă felicit şi pentru site-ul direcţiei, pentru că este actualizat, un lucru cu care nu multe alte instituţii se pot lăuda.
Ş.S.: Da, în 2010 am muncit aproape trei luni, mai ales noaptea, ca să punem la punct acest site şi să îl aducem la un concept cât de cât uşor de digerat de către vizitatori. Noi am mers pe această idee şi mă bucur că s-a continuat munca la site, pentru că eu ţin foarte mult la informare. Fără informare, lumea nu află de competiţiile organizate de DSTMB. Aşa cum şi dumneavoastră, cei de la Sport Revolution, dacă nu aţi publica această revistă, nici lumea nu ar afla câte lucruri se întâmplă în celelalte ramuri sportive în afara fotbalului, şi sunt 66 de alte sporturi. Aşadar, cred că am reuşit prin acest site să păstrăm un minim de transparenţă al activităţilor DSTMB.
S.R.: Sportul de masă beneficiază de programul naţional „Sportul pentru toţi“. Cum implementează DSTMB acest program la nivelul municipiului Bucureşti?
Ş.S.: DSTMB este o instituţie publică care primeşte solicitări din teritoriu. În baza acestor solicitări apar şi competiţii destinate atât sportului de performanţă, cât şi sportului de masă. În baza parteneriatelor vechi sau a celor durabile pentru competiţii precum crosuri, competiţii de fotbal, baschet, handbal, care sunt dedicate sportului de masă sau sportului şcolar şi universitar, noi încercăm să le dezvoltăm discutând cu partenerii noştri despre crearea de noi competiţii. Noi sprijinim orice idei, pentru că iniţiativa este a structurii sportive din teritoriu. Fie că aceasta este o federaţie, o asociaţie sportivă sau un club, asta nu mai este o problemă a noastră, este o problemă a celor care reglementează prin lege aceste competiţii. Sportul de masă se bazează pe aceste regulamente ale federaţiilor şi al competiţiei în sine. Lumea trebuie să ştie că, atunci când vorbim despre sportul de masa, nu vorbim doar despre tineri, discutăm şi despre persoane cu handicap. Aşadar, sunt mai multe activităţi destinate sportului de masă, pe care noi putem să le sprijinim conform bugetului, dar ele se pot face doar la solicitările celor din teritoriu.
S.R.: Am remarcat că sunt multe competiţii destinate juniorilor. Cum este aria de selecţie a cluburilor bucureştene?
Ş.S.: Aşa este, stăm foarte bine la acest capitol. Având o medie de 30-40 de activităţi în fiecare weekend, eu zic că Bucureştiul stă bine. Noi ne bucurăm că interesul este vizibil. Chiar eu constat prezenţa copiilor în săli pentru că fie mă duc singur în fiecare weekend să fac un tur al sălilor de sport, fie îmi iau şi familia la o plimbare şi văd copii mici care în ziua de sâmbătă sunt acolo alături de părinţii lor. Aria de selecţie este mare. Credeţi-mă că pentru federaţii şi pentru asociaţiile municipale care au cluburi afiliate este o arie de selecţie mare şi poate fi şi mai mare, pentru că dacă ne raportăm strict la sportivii legitimaţi, uităm sportul de masă unde la un singur cros de weekend vin 1.500-3.000, poate chiar 8.000 de oameni; deci este o arie de selecţie mare. Trebuie să privim viitorul sportului românesc cu optimism.
„Am încredere că la Rio, în 2016, o să dansăm Samba!“
S.R.: Ce rol credeţi că are mass-media în dezvoltarea sporturilor mai puţin populare decât fotbalul?
Ş.S.: Este un lucru clar că mass-media va fi întotdeauna importantă. În ultimii ani avem acces la informaţie mult mai uşor, mult mai repede şi atunci automat presa online, presa scrisă sau televiziunea aduc un plus, pentru că şi acele ştiri răutăcioase cu privire la un club, la un sportiv tot aduc un plus pentru că este prezentat sportul respectiv. Dacă vorbim despre ceasul de la mână al unui fotbalist, despre pumnii din club sau despre ce mai fac sportivii în afara competiţiilor, aceste lucruri sigur că dăunează. Faptul că majoritatea mass-media este concentrată pe astfel de lucruri este o problemă pe care noi o avem şi schimbarea mentalităţii este destul de greu de făcut. Să ştiţi că marii sportivi ca Nadia Comăneci, Hagi sau Ilie Năstase, la vremea lor, au făcut sport din plăcere. Uitaţi-vă la Nadia, pe care eu o apreciez cel mai mult. Ea a ajuns la acel nivel extraordinar fără influenţa presei asupra mentalităţii ei. Asta trebuie să înţeleagă fiecare copil, că în primul rând face sport pentru sănătate, nu pentru a fi o vedetă. Abia după aceea o face pentru mândria personală de a fi învingător într-un meci sau o competiţie. Eu am fost mândru că am avut 103 sportivi români la Jocurile Olimpice. Faptul că rezultatele ne‑au situat pe locul 27, asta este cu totul altă problemă. Rezultatele nu se mai compară cu cele de la ultimele olimpiade, dar întotdeauna există şi o cădere, nu ai cum să menţii acelaşi nivel foarte ridicat la care a fost delegaţia României la olimpiadele precedente. Totuşi, eu am încredere că la Rio, în 2016, o să dansăm Samba!
„În ţara noastră se nasc copii cu posibilităţi mari de a fi campioni“
S.R.: Apropo de Jocurile Olimpice, după ediţia de la Londra s-a creat o opinie generală în rândul specialiştilor conform căreia marile naţiuni, ce continuă să pompeze bani mulţi în sport, se vor distanţa de aşa-zisele „naţiuni mici“ ca România, cărora le va fi din ce în ce mai greu să obţină medalii. Cum comentaţi această idee?
Ş.S.: Discutam mai devreme de mentalitate. Nu îmi spuneţi mie că Republica Chineză a investit milioane de euro. Dar dacă vă uitaţi la programele lor educaţionale, pornind de la şcoli, puteţi constata că zece milioane de oameni din populaţia lor de un miliard fac gimnastică şi atunci mi se pare normal ca un individ să iasă campion olimpic dintr-un asemenea program. Trebuie luate în calcul mai multe lucruri, nu numai aspectul financiar. Spre exemplu, oraşul New York are peste 70 de milioane de locuitori, deci trebuie luată în calcul şi aria de selecţie şi absolut tot ceea ce influenţează performanţa. Ca antrenor, din punctul meu de vedere, în ţara noastră se nasc copii cu posibilităţi mari de a fi campioni. Noi nu am mai descoperit urmaşii Nadiei, lui Ilie Năstase sau Hagi. În trecut exista un sistem bine pus la punct, exista „Daciada“ care garanta cluburilor o arie de selecţie pe lângă munca antrenorilor de a merge din şcoală în şcoală. Aşadar, nu putem compara sistemul de dinainte de ’89 cu sistemul din 2012. Cred că avem nevoie de un pachet legislativ mai eficient, adaptat la vremurile în care trăim, pentru că au trecut deja 12 ani de la formarea legii sportului.
S.R.: Aţi fost de curând invitat la deschiderea centrului sportiv „Ciprian Sora“ din interiorul Sălii Polivalente. Cum apreciaţi ce aţi văzut acolo?
Ş.S.: Sincer, am rămas uimit de ce s-a reuşit acolo. Clubul este foarte bine dotat, se întinde pe tot etajul întâi al Sălii Polivalente, un spaţiu care, în sfârşit, este folosit pentru sport, pentru sănătate şi asta datorită unui om extraordinar, Ciprian Sora. Vă spun cu sinceritate că ceea ce s-a întâmplat acolo este un lucru foarte bun şi cred că ar trebui să fie o regulă pentru sălile polivalente ca în loc de showroom-uri, spaţiile adiacente să fie folosite pentru crearea de facilităţi sportive pentru că cetăţenii au nevoie de săli de sport.
S.R.: Ca antrenor de baschet, cum apreciaţi activitatea clubului de baschet CSM Târgovişte, care evoluează, în premieră pentru un club din România, în Euroligă şi a început, iată, să aibă şi rezultate?
Ş.S.: Este o participare extraordinară, am fost prezent în sală la meciul cu Nadezhda Orenburg (n.r. – câştigat de CSM Târgovişte, scor 79-76) şi evoluţia fetelor mi s-a părut extraordinară. M-am bucurat, în special, pentru evoluţia româncelor noastre, Gabriela Mărginean şi Florina Diaconu, care au demonstrat că şi românii pot să evolueze într‑o echipă de baschet în Euroligă.
1 Comment
florina
06/01/2013 at 3:42 pmFelicitari pt articol! Dl Sandulache este un mare iubitor de baschet si de sport in general! In perioada in care a condus echipe de baschet, in calitate de antrenor, suportul care la aratat sportului si experienta acumulata in calitate de Secretar General al ANST-ului, il recomanda in continuare sa faca parte din conducerea sportului romanesc! Felicitari SR!