Istoria neplăcută a Mondialelor de canotaj de la Londra 2006 şi Bled 2011 s-a repetat anul acesta la Amsterdam unde, din cele cinci echipaje româneşti care au concurat pe canalul De Bosbaan, niciunul nu a reuşit să prindă podiumul. Atât cel de dublu rame fără cârmaci, compus din Cristina Grigoraş şi Laura Oprea, cât şi cel de 8+1, alcătuit, în marea majoritate, din canotoare apropiate de vârsta tinerelor menţionate, au ocupat locul 4 în Olanda. La 4,56, respectiv 2,32 secunde de medalia de bronz.
Calculele specialiştilor dădeau ca favorite reprezentantele Marii Britanii, medaliate cu aur olimpic, mondial şi european, SUA şi Noii Zeelande, româncele fiind cotate cu şansa a patra în proba feminină de dublu rame fără cârmaci, cunoscută sub denumirea de peror. Previziunile lor aveau să se adeverească. Helen Glover şi Heather Stanning au încheiat cei 2000 de metri ai cursei în 6:50,61, cel mai bun din istoria probei, cu peste trei secunde faţă de timpul stabilit de „gemenele“ noastre Georgeta Andrunache-Viorica Susanu acum 12 ani, lângă Sevilla, 6:53,80. Le-au urmat americancele Megan Kalmoe-Kenny Simmond, 6:52,87 şi neo-zeelandezele Louisa Trapitt-Rebecca Scown, 6:54,79. Timpul obţinut de Cristina Grigoraş-Laura Oprea a fost 6:59,35. Pe 5 şi 6 au sosit Australia şi Republica Sud-Africană.
A doua zi, Grigoraş şi Oprea au luat loc în barca de 8+1, alături de Mihaela Petrila, Ioana Crăciun, Adelina Cojocariu, Irina Dorneanu, Roxana Cogianu. Andreea Boghian şi cârmăciţa Daniela Druncea. Au pornit de pe acelaşi culoar doi, ca şi sâmbătă. SUA şi Canada s-au desprins, urmate de China, iar româncele, cu tot efortul depus, n-au reuşit să le ajungă. Americancele s-au impus clar, în 5:56,83, canadiencele au oprit cronometrul la 5:59,66, iar surprinzătoarele asiatice au sosit în 6:00,52. Timpul fetelor noastre, 6:02,84, le-a adus doar locul din apropierea podiumului, înaintea echipajelor Rusiei, sosit după mai bine de trei secunde şi Marii Britanii, la peste cinci.
Ce le-a lipsit româncelor pentru a realiza obiectivul de o medalie anunţat de antrenorul Mircea Roman înaintea plecării am încercat să aflăm, în exclusivitate pentru revista noastră, de la Sandu Pop, secretarul general al federaţiei. „Nu putem fi satisfăcuţi că delegaţia a revenit de la Mondiale fără a obţine măcar un singur trofeu. Suntem mulţumiţi, totuşi, că acest lot tânăr, dublu medaliat cu aur în urmă cu câteva luni la Europene, a făcut o figură frumoasă la aceste campionate ale lumii. Clasarea pe locul 4 la peror e, totuşi, o performanţă pentru Laura Oprea, cooptată abia din toamna trecută în lotul olimpic. Două dintre titularele bărcii de 8+1, Roxana Cogianu şi Nicoleta Albu, au avut probleme de sănătate. Prima s-a operat la falcă, datorită unei infecţii apărute la scurt timp după regata de Cupă Mondială, desfăşurată la Lucerna, iar pe cealaltă a necăjit-o unul din genunchi, neparticipând la competiţia de la Amsterdam. Să nu uităm că retragerea Cameliei Lupaşcu, în urmă cu un an, n-a putut fi suplinită aşa uşor de Laura Oprea. Una peste alta, faptul că am rămas în plutonul fruntaş la campionatele lumii ne dă speranţe pentru Jocurile Olimpice de Vară din 2016, unde principalul obiectiv va fi cucerirea unei medalii. Pentru a ajunge la întrecerea de la Rio de Janeiro, echipajele noastre trebuie să se claseze la Mondialele de anul viitor, din Franţa, în primele şapte la peror şi pe unul din locurile 1-5, la 8+1. Dacă, Doamne fereşte, nu vor reuşi, mai au o şansă la regata de la Lucerna din 2016, care oferă câte două locuri la peror şi 8+1. Amănunt deloc de neglijat, până la campionatele lumii din 2015 vor mai participa la întrecerile continentale de la Poznan, programate la sfârşitul lunii mai şi la o regată de Cupă Mondială, probabil la Lucerna, în iulie.“
Articol publicat în nr.53 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply