Legendele antice ne-au spus prima dată despre amazoane, trib de femei războinice, aflat în nordul Mării Negre, despre încercările la care l-au supus pe eroul Hercule, neînfricarea şi determinarea acestora aducându-le o faimă binemeritată.
În zilele noastre, războinicele predestinate nu se mai avântă în goana calului şi nici nu-şi mai săgetează duşmanii, ci păşesc aprige în cuşca cu 8 laturi, pentru a-şi măsura forţele într-un show marţial destinat până de curând numai bărbaţilor: competiţia de M.M.A.
De la negarea categorică a preşedintelui UFC, Dana White, a posibilităţii unei evoluţii feminine în promoţia respectivă (se întâmpla în 2011), şi până în prezent, când UFC-ul are o divizie feminină, se pare că lucrurile au căpătat o turnură favorabilă amazoanelor moderne.
În ceea ce ne priveşte, promoţia de MMA, RXF, are deja o divizie feminină destul de bine conturată, iar Superkombat a găzduit primul meci feminin pe reguli K 1, pregătindu-se şi pentru abordarea luptelor în sistem MMA. Chiar dacă s-a spus că nu ar exista bază de selecţie, realitatea a contrazis părerile pesimiştilor, spectacolul în luptă şi acurateţea momentelor de combat, nemaifiind demult apanajul exclusiv al reprezentanţilor castei masculine.
Datele despre luptătorii şi luptătoarele în zona sporturilor sau artelor marţiale de contact au fost restrânse mult timp la aria autohtonă, cu toate că au mai existat informări şi despre români care se antrenează sau luptă peste hotare. De curând, am descoperit că peste Ocean, odată cu ascensiunea campionului de Kempo, Geo Păcurariu, segmentul feminin autohton nu se lasă mai prejos, oferind un nume de româncă ce se antrenează şi luptă în cuşca de MMA: Florina Neamţu-Moeller.
Am întâlnit-o în mediul virtual, acolo unde informaţia ţi se oferă utilă şi necesară, dacă ştii cum şi de ce să o foloseşti. Îţi dă impresia că poţi să o inviţi la o cafea, dar nici că s-ar da la o parte să te aibă partener la un antrenament pe viaţă şi pe moarte. S-a născut în Transilvania într-o zi de 13, iar asta e imposibil să nu fi lăsat urme în imaginaţia americanilor neinteresaţi de istoria reală a lui Dracula.
Florina Neamţu a ajuns în America, ţara tuturor posibilităţilor, după o poveste de dragoste, fără happy-end, aşa cum doar filmele Hollywood-ului o arată. Căsătoria cu omul pentru care a decis să-şi părăsească ţara, s-a sfârşit printr-un divorţ, iar Florina a avut primul gând al reîntoarcerii, dintr-o ţară unde nu cunoştea pe nimeni. Aflată în statul Kansas, locul de naştere al preşedintelui Dwight D. Eisenhower, Florina Neamţu a decis până la urmă, să rămână, pentru a-şi continua şi termina studiile în domeniul informaticii, acomodându-se ulterior la cultura şi stilul de viaţă al ţării de adopţie. Şi nu a fost singura schimbare a stilului de viaţă.
Crescută cu filmele lui Bruce Lee, şi ale altor eroi ai peliculelor marţiale, Florina Neamţu a dorit încă din copilărie să practice arte marţiale. Rămasă singură, fără prieteni şi prea multe posibilităţi de divertisment obişnuit, a constatat cum artele marţiale devin o parte importantă stilului său de viaţă. Şi nu orice fel de arte marţiale, ci cele mixte, în Statele Unite fiind o adevărată explozie de săli ce oferă antrenamente de MMA.
Astfel, amazoana noastră şi-a croit propriul drum, în care ziua este programatorul responsabil, implicat în proiecte sociale, iar seara devine Flori “Cuddles” Moeller, luptătoarea din cuşcă. Să o cunoaştem deci pe cea, care, după numele de scenă, oferă adversarelor clinch-uri “tandre” şi determinate:
S.R. Simplu şi la obiect: Cine e Florina Neamţu-Moeller?
F.N.M. Am experimentat multe situaţii în viaţa mea. Elevă tocilară. Ospătăriţă. Video gamer. Programatoare. Luptătoare de MMA. Până la urmă sunt o persoană ca oricare alta, încă încerc să îmi dau seama cine sunt şi pur şi simplu să îmi trăiesc viaţa la maxim.
S.R. Cum ai descrie o zi obişnuită în ţara tuturor posibilităţilor?
F.N.M. Mă trezesc dimineaţa la 4.20. Meditez 20 de minute. Petrec cam o oră antrenându-mă ( am greutăţi şi saci de box în sufragerie). Fac un duş, mănânc micul dejun şi mă pregătesc de muncă. La 7.30 sunt la birou. Lucrez până la 5. La 5.30 sunt la antrenament de mma. Ies cam pe la 8 – 8,30. Merg acasă.Pregătesc mâncarea pentru a doua zi şi merg la culcare.
S.R. De unde şi până unde MMA?
F.N.M.Când eram copil am fost pasionată de artele marţiale. Aici am avut oportunitatea să încerc o dată şi nu m-am mai oprit.
S.R. Care este organizaţia pentru care lupţi şi unde te antrenezi?
F.N.M. Sala la care mă antrenez se numeşte Glory MMA. De asemena pentru condiţie fizică mă duc la o sală numită Training for Warriors. De luptat, lupt pentru mai multe organizaţii, sunt încă amatoare. Ultima luptă a fost pentru TuffEnuff în Las Vegas.
S.R. Cum ţi se pare fenomenul MMA în locul unde trăieşti? Ce informaţii ai despre ceea ce se întâmplă în România?
F.N.M. Aici în mod cert devine foarte foarte popular. În special, WMMA (nr. http://thewmma.com/). Nu prea ştiu ce se întâmpla în ţară.
S.R. Ce palmares ai la acest moment, şi care sunt planurile de viitor? Te vezi, la un moment dat, făcând dintr-o pasiune, o adevărată profesie?
F.N.M. La ora actuală palmaresul meu este pozitiv: 3-2. Da, mă văd făcând asta ca pe o profesie de viitor, asta e clar. Vreau să ajung să lupt într-o promoţie profesionistă, oricare ar fi aceasta.
S.R. Cum crezi că sunt privite femeile în MMA? Ce fel de luptătoare eşti: preferi striking-ul, clinch-ul sau solul? Care crezi de fapt că ar fi tendinţele de luptă pentru o femeie?
F.N.M. În general în comunitatea MMA suntem respectate. cred că sunt mai bună la sol, dar îmi place striking-ul mai mult, vreau victorii prin KO. Nu cred că există o tendinţă neapărat, am văzut multe talente feminine pe toate palierele de luptă în MMA.
S.R. Ce părere ai despre bjj, cel de competiţie şi cel pentru MMA? Ce grad deţii în bjj?
F.N.M. Deţin centură albastră în ajj ( american jiujitsu ) . Este similar cu bjj dar fără gi. Să spunem NoGi. Am început bjj anul acesta, cu gi, şi pot spune că îmi place, deşi e un pic diferit, faţă antrenamentele fără gi.
S.R. Până unde vrei să ajungi cu pasiunea ta? Ai vreun idol, bărbat sau femeie care te-a inspirat sau te inspiră, în sporturile de contact?
F.N.M. Vreau să ajung cât se pot de departe. Cam asta e şi scopul meu, vreau să investesc în ceea ce cred, tot ce am şi să văd unde pot ajunge. Clar, idolul meu şi personalitatea care mă inspiră este Bruce Lee.
S.R. Ce ai spune dacă ai primi o ofertă pentru a lupta în România? Care este următoarea ta luptă?
F.N.M. Sunt deschisă oricărei oferte, care bineînţeles ia în calcul şi distanţa la care mă aflu faţă de ţară. Probabil că următoarea mea luptă va fi pe 30 mai, anul acesta, în funcţie de cum mi se vindeca glezna, unde am o accidentare.
S.R. Care sunt pasiunile tale extrasportive? Dacă ar fi să alegi: motociclete, filme sau căţărări?
F.N.M. Motociclete!
S.R. Cum ar trebui să fie bărbatul care ar avea curajul să te invite la cină?
F.N.M. Ar trebui să fie într-o condiţie fizică bună, inteligent, atractiv şi bineînţeles, experienţa în artele marţiale ar fi un bonus.
S.R. Cu ce personalităţi din lumea sporturilor de contact ai interacţionat? Ai vreo întâmplare mai deosebită sau de ce nu, mai ieşită din comun, să ne relatezi?
F.N.M. Am cunoscut-o pe Chris Cyborg, dar nu am întâmplări mai deosebite de relatat, doar întâlniri cu oameni cu pasiuni comune sau care se pot antrena împreună, nimic mai mult.
S.R.Ai fi plăcut surprinsă, ca venind acasă, în România, să constaţi că îţi poţi continua antrenamentele, în acelaşi mod ca şi în oricare sală din USA?
F.N.M. Da, absolut!
S.R. În acest caz, vei fi primită cu braţele deschise la antrenamentele lotului de Kempo MMA, FR Kempo fiind forul tutelar pentru MMA în România, iar pentru kick, box şi jiu-jitsu eşti aşteptată la Clubul Sportiv Ciprian Sora în parteneriat cu Rio Grappling Club Romania.
F.N.M. Extraordinar! Mulţumesc!
S.R. Redacţia noastră îţi mulţumeşte pentru interviul inedit, îţi urează mult succes, şi la venirea în ţară, să ne vedem cu bine!
F.N.M. Mulţumesc pentru iniţiativă! Voi ţine steagul sus!
A consemnat: Cătălin Vlad
foto: arhiva personală Florina Neamţu-Moeller
Leave a Reply