Viaţa este cea care ne oferă totul: fericire, speranţă, idealuri, schimbare, probleme, satisfacţie, regrete, bucurii, iubire, familie, șansă, despărţiri, prieteni, muncă și multe alte sentimente pe care le trăim pe parcursul ei. Ea ne permite să demonstrăm cine suntem, ce principii avem, în ce credem și pentru ce luptăm… căci, trebuie să recunoaștem, cu bune și cu rele, viaţa este o luptă continuă! Dar ce se întâmplă după ce ticăitul ei se oprește, când ultimul fir al clepsidrei se scurge? Cum ne aducem aminte de oamenii care au fost, care au realizat ceva, care ne-au fost apropiaţi sau pe care am avut onoarea să îi cunoaștem? De trei ani, niște oameni cu suflete mari, familia kaiacului românesc, dedică o zi a anului în amintirea celui care a fost odată Traian Nădășean.
Pe data de 28 septembrie 2013, am luat parte la al treilea Memorial Traian Nădăşean. În cadrul Complexului Sportiv Naţional Nicolae Navasart din Snagov s-au reunit peste 100 de persoane din lumea sporturilor nautice. Sportivi, antrenori, arbitri şi foste valori ale kaiacului şi canotajului, cu toţii s-au adunat pentru a cinsti memoria marelui antrenor de kaiac-canoe, Traian Nădăşean, care a activat la CS Olimpia mai bine de 50 de ani. Toamna aceasta s-au împlinit trei ani şi jumătate de la pierderea marelui antrenor de kaiac-canoe, specialist în arta valurilor, un om de valoare şi familist convins. De când s-a stins din viaţă, familia – soţia şi cele două fiice, Raluca şi Cristiana – organizează Memorialul cu sprijinul Clubului Sportiv Olimpia București prin directorul Gheorghe Iordache și antrenoarea Florentina Hapău, al prietenilor și al foștilor săi elevi.
Invitaţii au avut parte și de o competiţie, Cupa Olimpia, care s-a desfăşurat în aceeaşi zi și a reunit sportivi la toate categoriile, de la juniori la veterani. Foștii mari sportivi și antrenori au fost melancolici în amintirea vremurilor trecute, iar cei din noua generaţie au fost pe val la propriu și au demonstrat că și în zilele noastre, sporturile nautice sunt reprezentate de oameni valoroși. Printre povești, depănare de amintiri și discuţii, spectatorii nu au uitat să întreţină atmosfera cu aplauze şi încurajări pentru concurenţi. CS Olimpia, alături de CS Dinamo, CS Steaua, CS Triumf şi mai multe cluburi sportive şcolare din Bucureşti au concurat atât la juniori, cât şi la seniori în mai multe probe de simplu şi dublu la kaiac-canoe. Câștigătorii au fost premiaţi și au primit cupe, medalii, diplome, cadouri şi felicitări din partea organizatorilor.
Cu sprijinul celor de la Direcţia Municipală pentru Sport, al câtorva sponsori cu inimă mare și al Clubului Olimpia, s-a reușit organizarea acestui eveniment şi întreţinerea invitaţiilor cum se cuvine. „Ca în fiecare an, mă bucur din suflet că am putut aduna atâţia oameni importanţi în această zi. Este o competiţie care adună veterani, oameni care au ce povesti şi care l-au apreciat pe tatăl meu. Facem acest lucru în memoria lui, întotdeauna i-a plăcut să fie apropiat de toţi”, a mărturisit Raluca Nădăşean, fiica cea mică. „Sunt convinsă că tata, de acolo de sus, este mândru de noi, mai ales astăzi”, a adăugat şi fiica cea mare, Cristiana.
Legendele vii care încă dăinuie în kaiacul românesc și-au exprimat bucuria că își pot omagia fostul prieten, antrenor, coleg, iar ei se regăsesc pentru a depăna amintiri. Bunul prieten al lui Nădăşean, Marian Ioniţă, vicecampion european, ne-a întreţinut de la pupitru ca de fiecare dată. Cu entuziasm, voioșie și fraze care animau atmosfera, Ioniţă ne-a precizat: „Traian era un vulcan de viaţă, un om extraordinar, era sufletul şi viaţa oricărei petreceri. Sunt nostalgic când îmi văd foştii colegi, am trăit şi am crescut printre ei şi văd cum i-a marcat timpul. Sper că Traian ne-a privit astăzi de sus din cer şi să fie fericit, mai ales că are familia şi atâţia prieteni aici.”
Leon Rotman, canoist dublu laureat cu aur la Melbourne 1956 și laureat cu bronz la Roma 1960, a fost prezent şi ne-a întâmpinat şi de această dată cu zâmbetul pe buze: „Când sunt invitat la astfel de evenimente, reuniuni, particip tocmai pentru a mă reîntâlni cu foști colegi și a-mi aminte de vremurile de mult apuse. Traian a fost un familist convins, ţinea foarte mult la fete şi la soţie şi le aducea cu el la competiţii.”
S-au mai alăturat acestui eveniment foști sportivi și colegi de-ai antrenorului, printre care Afanase Sciotnic, vicecampion olimpic şi multiplu campion mondial; Antrop Varabiev, campion mondial în 1974, Mexic; Toma Simionov, fost canoist român, dublu laureat cu aur la Moscova 1980 și la Los Angeles 1984 cu echipajul de canoe C2 în cursa de 1.000 m și cu argint la Los Angeles 1984 cu echipajul de canoe C2 în cursa de 500 m. Nicuşor Eşanu, cel mai bun elev al antrenorului, cu 12 titluri la Balcaniadă, 10 titluri naţionale şi aur la toate competiţiile olimpice ale kaiacului, ne-a reamintit ce a însemnat pentru el marele Traian Nădăşean: „Domnul profesor a fost un exemplu de viaţă, care mi-a îndrumat primii paşi ai întregii activităţi, şi ca sportiv şi ca om. M-a susţinut tot timpul, m-a ajutat în a primi cea mai înaltă distincţie, aceea de antrenor emerit. Am fost foarte apropiaţi şi i-am fost alături până în ultimele clipe ale vieţii. S-a stins încet şi încă îi simt lipsa, mi-e dor de vremurile trecute… Este o mare bucurie să fiu astăzi aici, au venit mulţi veterani şi ne bucurăm că îi putem avea alături de noi.”
A mai trecut un an și echipa Sport Revolution a fost și acum alături de organizatori, de sportivi, de invitaţi și a putut să aprecieze și să remarce valorile trecutului prin ochii celor aflaţi la Snagov și ale prezentului prin cei care au activat în bărci pentru Cupa Olimpia. Felicitări celor care au făcut posibilă această reuniune! Bucuraţi-vă de astfel de evenimente care vă fac să retrăiţi momente, să vă amintiţi de ele și să le împărtășiţi cu cei din trecut sau cu cei din prezent, care v-ar putea călca pe urme!
FOTO: Gabriel Rădescu.
* Articol preluat din numărul 43 (octombrie) al revistei Sport Revolution