Echipa de alpinişti formată din românul Horia Colibăşanu şi slovacul Peter Hamor – cei care şi-au propus ca în această primăvară să atingă cel mai înalt vârf muntos de pe planetă fără rezerve de oxigen şi fără şerpaşi – a decis vineri, 23 mai, să renunţe la a mai urca, din cauza condiţiilor meteo din ce în ce mai rele. Cei doi alpinişti au reuşit să ajungă până la altitudinea de 7.600 de metri.
“Am urcat astăzi (n.r. vineri, 23 mai) timp de 6 ore. Am ajuns până la 7.600m. Vântul bate puternic. Prognoza arată că vremea se va strica. E, practic, imposibil pentru noi, cei care urcăm fără butelii cu oxigen, să atingem vârful şi să şi coborâm în aceste condiţii. Nu mai e nimeni sus, fără oxigen îmbuteliat. Nu urcă nimeni pe Everest astfel, în acest sezon”, a transmis Horia, prin telefonul cu satelit, conform site-ului dedicat alpinistului român.
Horia şi Peter au pornit în expediţia “Everest Summit 2014” în data de 25 martie, iar ascensiunea propriu-zisă de pe Everest a început în 14 mai, atunci când au părăsit tabăra de bază avansată, aflată la 6.400 de metri, de pe ruta nordică a muntelui.
În acest sezon nu s-a realizat nicio ascensiune fără rezerve de oxigen pe Muntele Everest. În data de 18 aprilie, 16 şerpaşi au murit din cauza unei avalanşe, fapt care este considerat drept cea mai mare tragedie din istoria ascensiunilor de pe Muntele Everest.
Au fost primii care au atins un vârf de peste 8.000 de metri, în acest sezon
Echipa româno-slovacă a cucerit vârful Shishapangma (din Hymalaya) în data de 30 aprilie, la ora locală 11:30 (09:00 – ora României). Ascensiunea celor trei s-a efectuat pe faţa nordică a muntelui, pe ruta Inaki Ochoa, fără rezerve de oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor, adică în stil alpin. Vârful Shishapangma are o înălţime de 8.027 de metri, după ultimele măsurători, şi se află la graniţa dintre China şi Nepal, în Tibet.
Despre Horia Colibăşanu
Alpinistul român, născut în anul 1977, are cele mai bune performanţe la altitudine extremă, dintre toţi conaţionalii săi din această ramură sportivă. Are şapte vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine atinse fără ajutorul oxigenului suplimentar şi fără şerpaşi.
sursa foto: “debanat.ro”