Această competiţie, organizată anual de federaţia de specialitate, a fost un bun prilej pentru toate cluburile din ţara noastră de a verifica nivelul propriilor atleţi în vederea participării cu succes la viitoarele concursuri de anvergură. La acest concurs, ce a avut loc în luna iunie pe „Cluj Arena”, toţi concurenţii au participat pe bază de invitaţie. CS Rapid Bucureşti a trimis la Cluj şase atleţi, iar cele mai bune performanţe au fost obţinute de Mihai Donisan, la săritura în înălţime, respectiv Bogdan Popa, la săritura cu prăjina.
Pe lângă cei doi atleţi menţionaţi mai sus, din lotul pregătit de Vali Caciureac, preşedinte al CS Rapid, au mai făcut deplasarea la Cluj şi Elena Viscun, care a concurat în proba de 100 de metri garduri, unde a luat medalia de bronz. De asemenea, rezultate bune au obţinut şi Sergiu Caciuriac, locul IV în proba de săritura în lungime (7.53 metri), respectiv Diana Roşu, locul V la 100 de metri garduri. Invitaţie a primit şi Cristina Toma, dar aceasta s-a accidentat şi nu a mai putut concura.
Donisan, calificat la Europene
Cea mai bună performanţă a unui atlet rapidist a fost locul I al lui Donisan, care, dincolo de medalia de aur, a avut şi o săritură foarte bună, de 2.28 metri. Atletul din curtea Rapidului a îndeplinit, astfel, baremul de participare la Campionatele Europene de atletism, competiţie care se va desfăşura între 12 şi 17 august, la Zurich, în Elveţia.
O performanţă la fel de bună a bifat şi Bogdan Popa, care a sărit 5 metri cu prăjina, un reuşită din punctul de vedere al preşedintei clubului din Grand, Vali Caciureac. „Cea mai dragă performanţă pentru mine este săritura de 2.28 metri a lui Mihai Donisan, săritura ce reprezintă şi barem de participare la Campionatele Europene. Parcursul lui în concurs a fot fără greşeală. Toate încercările au fost reuşite din prima, după care, pentru a câştiga încredere în el şi pentru că se simţea foarte bine, a urcat stacheta la 2.33 metri, ceea ce a însemnat un nou record personal. Două încercări din trei au fost foarte bune. Cu certitudine Donisan este una din speranţele noastre pentru Rio 2016. Ne-am dori ca el să fie următorul nostru medaliat olimpic, după Gabi Szabo, pentru că merită. Munceşte mult, este talentat, dar în sportul de performanţă nu este suficient. Trebuie şi foarte multă şansă şi foarte mult noroc pe care sper să le aibă”, a punctat Caciureac.
Deşi s-au comportat foarte bine la Internaţionalele de la Cluj, atleţii rapidişti nu vor fi recompensaţi, deoarece legislaţia în vigoare nu prevede acordarea de premii decât pentru rezultate foarte bune obţinute la Campionate Europene, Mondiale sau Jocuri Olimpice.
Rapidul dă doi atleţi la lotul olimpic
În contextul în care din ce în ce mai multe cluburi din România se plâng de baza precară de selecţie şi de numărul redus de sportivi, Rapidul nu duce lipsă de talente. Sub stricta supraveghere a preşedintelui Vali Caciureac, care coordonează destinele secţiei de atletism a clubului, atleţii rapidişti sunt strict monitorizaţi. Copii şi juniorii se antrenează la Stadionul Giuleşti, iar seniorii se pregătesc la bazele olimpice. În prezent, secţia de atletism a clubului giuleştean, care numără în total aproximativ 70 de atleţi, are doi sportivi la lotul olimpic, Mihai Donisan şi Cristina Toma şi încă trei la lotul naţional, Sergiu Caciuriac, Bogdan Popa şi Cleopatra Banciu.
Una dintre preocuările conducerii clubului în privinţa secţiei de atletism este de a atrage şi alţi copii care să-şi dorească să facă sport de înaltă performanţă, la Rapid găsind cadrul propice pentru a se dezvolta. „Încurajăm copiii să vina spre atletism, oferindu-le baza de pregătire şi antrenori specializaţi. Deşi la momentul acesta secţia noastră nu are nici un sponsor, întrucât sponsorii preferă să-şi asocieze imaginea cu echipe, nu cu sportivi, avem fondurile necesare pentru a investi în formarea tinerelor talente”, a mai precizat Caciureac.
O altă competiţie importantă la care au participat atleţi rapidişti, Mihai Donisan şi Bogdan Popa, a fost Cupa Europei pe echipe, desfăşurată între 20 şi 23 iunie, la Tallin (Estonia). Acest concurs s-a terminat, însă, după închiderea ediţiei.
Articol publicat în nr. 50 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply