Dacă aruncăm o privire fugitivă în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, „descentralizare” înseamnă acordarea autonomiei administrative pentru organele locale, fie că vorbim de Primării, Consilii Locale sau Judeţene. Cu alte cuvinte, nu mai există o conducere de la centru, ci autorităţile locale trebuie să se administreze după cum consideră de cuviinţă. Cuvântul „descentralizare”, format cu prefixul „des”, semnifică la prima vedere o trimitere spre „periferie” a rolului decizional. Sunt capabili cei din teriotoriu să gestioneze o asemenea provocare de amploare?
Înainte de orice, responsabilii acestei descentralizări trebuie să ţină cont de o serie întreagă de aspecte tehnice, administrative, finaciare, logistice etc. Triumviratul „bază materială – specialişti – sportivi este cel mai important în această ecuaţie. Totul trebuie ordonat, dar şi coordonat în aşa fel încât să se realizeze o piramidă funcţională. În acest context, trebuie să conclucreze structuri diferite, asociaţii sportive, cluburi sportive şcolare, licee cu profil sportiv, cluburi sportive municipale de drept public şi de drept privat, direcţiile judeţene de sport, asociaţiile judeţene de sport. Un asemenea hăţiş de structuri implică o reorganizare amplă, profundă, care poate pune pe butuci sportul românesc dacă nu e aplicată corespunzător. Însă, poate fi şi benefică, dar totul depinde cum se face, cine o face şi de ce o face.
S-a întrebat cineva dacă e oportun ca această descentralizare să se realizeze acum, la mijlocul ciclului olimpic? Care va mai fi rolul federaţiilor în această ecuaţie, în contextul în care autorităţile locale vor avea pâinea şi cuţitul? O altă problemă spinoasă este cea a resurselor financiare. Cum vor fi administrate şi în funcţie de ce criterii vor fi alocaţi banii? Sunt multe astfel de întrebări la care e imposibil să găsim răspuns pentru moment. Dar până una alta, ne dorim să ştim şi noi concret cum va fi aplicat acest proces al descentralizării, pentru că, deocamdată, am avut parte doar de explicaţii lacunare şi nimic concret.
Aşadar, e un nou început pentru sportul românesc. În acest caz, totul trebuie reconstruit, iar responsabilii pentru această reconstrucţie trebuie să aibă capacitatea de a înţelege complexitatea acestui fenomen care să nu pericliteze obţinerea performanţei. Faţetele descetralizării sunt foarte multe şi niciuna dintre ele nu trebuie neglijată. Va fi necesară o politică a priorităţilor, a înţelegerii dependenţelor, a evitării paralelismelor.
Acest amplu proces nu suportă termene lungi şi nici erori care cu siguranţă nu mai pot reparate ulterior. Nimic nu trebuie tăiat înainte de a fi măsurat. Fiţi cu băgare de seamă pentru că de voi depinde viitorul sportului românesc. În funcţie de acţiunile voastre, veţi fi direct răspunzători de tot ce va urma. Timpul va dovedi dacă aţi avut dreptate şi aţi receptat corespunzător semnalele din teritoriu. Succes!
FOTO: Alexandru Georgescu
1 Comment
cristi neacsu
13/02/2014 at 3:08 amFelicitari articol! Ati inceput sa scoateti de la ciorapel secretele?!