În perioada 5-7 septembrie, pe stadionul Universităţii din Oradea s-a organizat cu succes ediţia din acest an a Campionatului Naţional Outdoor de Tir cu Arcul pentru seniori şi juniori, la feminin şi masculin, una din cele mai importante competiţii anuale din calendarul concursurilor româneşti oficiale de tir cu arcul. Cele trei divizii la care au participat cei 79 de sportivi din 14 cluburi, sosiţi în capitala Crişanei, au fost cele de arc olimpic, arc compound şi arc barebow, unele din cele mai populare divizii printre practicanţii acestui sport. Este pentru a cincea oară în ultimii opt ani când Oradea găzduieşte acest campionat.
Competiţia s-a desfăşurat într-o atmosferă extrem de plăcută, dominată de voie bună, spirit sportiv şi competitivitate, totul, într-un cadru interesant, Campusul Universităţii din Oradea. A fost respectat regulamentul oficial internaţional şi naţional, ţintele fiind aşezate la distanţa de 70 de metri, la arc olimpic, şi la distanţa de 50 de metri, la arc compound şi arc barebow, existând un clasament final atât la individual, cât şi pe echipe. După ce au trecut de runda de calificare, în care fiecare concurent a tras 72 de săgeţi, sportivii au intrat în runda meciurilor eliminatorii, în care, într-un sistem similar cu cel din tenis, câştigătorii meciurilor directe au avansat în fazele superioare, până când s-a ajuns în ultimele faze: finalele mici şi finalele mari.
În cadrul ceremoniei de premiere, care a avut loc duminică, în ultima zi, s-au acordat titlurile de „campion naţional“ la categoriile: seniori şi senioare individual, juniori şi junioare individual, echipe de seniori, echipe de juniori, şi, nu în ultimul rând, echipe mixte. De asemenea, în premieră, a existat şi un trofeu transmisibil până în anul 2020, intitulat „Cheia de Aur“, conceput la iniţiativa Clubului Sportiv „Redpoint“ Oradea, trofeu câştigat de clubul care a adunat cele mai multe puncte în acest concurs, SCM Deva.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, a trimis organizatorilor o scrisoare deschisă, care a fost citită în deschiderea campionatului. Concursul a fost arbitrat de Aurel Robu şi Constantin Frai, arbitri continentali FITA şi EMAU. La deschiderea competiţiei a fost prezent consilierul judeţean Dumitru Voloşeniuc, un mare prieten al sportului, iar la festivitatea de premiere au participat viceprimarul Ovidiu Mureşan şi inspectorul Atilla Korodi, din partea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor.
„Omul sfinţeşte locul“
Principala persoană care s-a ocupat de căutarea, coordonarea şi gestionarea resurselor, pentru a asigura o organizare ireproşabilă, a fost Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Tir cu Arcul Bihor şi antrenor la C.S. Redpoint Oradea. Acesta a participat activ la pregătirea competiţiei, alături de o echipă de voluntari sufletişti, şi chiar a concurat, însă, doar în runda de calificări. De asemenea, parteneri oficiali în organizarea evenimentului sportiv au fost Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, Universitatea din Oradea şi DJST Bihor. Majoritatea participanţilor – sportivi, antrenori, arbitri – au apreciat competiţia de la Oradea şi au considerat-o ca fiind „cea mai frumoasă şi mai bine organizată din tot anul competiţional 2014“.
Organizatorii s-au simţit flataţi de aprecierile venite din partea celor prezenţi la concurs, dar s-au declarat dezamăgiţi de lipsa unei implicări mai mari a oficialilor din cadrul federaţiei. „Suntem apreciaţi, ne bucură acest lucru, înseamnă că eforturile noastre au fost răsplătite. Ne întristează, însă, că nimeni din conducerea federaţiei – preşedinte, doi vicepreşedinţi, secretar şi antrenor federal – n-au venit la Campionatul Naţional. Totuşi, este un campionat naţional, nu un concurs sătesc!
În plus, nu este obligaţia noastră să asigurăm băuturi răcoritoare, tricouri pentru participanţi şi arbitri, trofee handmade pentru toţi câştigătorii, dar, totuşi, facem acest lucru în fiecare an, cu mari eforturi, deoarece aceasta este starea de normalitate“.
„La organizare nu ne întrece nimeni din ţară!“
Concursurile de tir cu arcul au devenit deja o tradiţie în Oradea şi, implicit, în judeţul Bihor. Acolo s-au organizat Campionate Naţionale, precum şi Cupa Europei Centrale, la care au fost prezenţi oaspeti de seamă, reprezentanţi ai Casei Regale a României.
„Faptul că din ultimii opt ani, de când organizăm competiţii de tir cu arcul la Oradea, este al cincilea în care această competiţie se desfăşoară la noi spune multe, cred, despre capacitatea noastră organizatorică. Aşa cum am obişnuit în toţi aceşti ani, C.S. Redpoint din Oradea şi Asociaţia Judeţeană de Tir cu Arcul Bihor au pregătit trofee confecţionate integral handmade, într-un atelier de forjă tradiţională, situat tocmai în Bistriţa. Pot spune, fără teama de a greşi, că la organizare nu ne întrece nimeni din ţară!“, a ţinut să puncteze Mircea Stroe.
Dumnealui a ţinut să încheie, punând accent pe principalele schimbări pe care le vede necesare în vederea dezvoltării acestui sport, în România. „Iniţiativa noastră de a introduce un trofeu transmisibil a fost primită cu mare entuziasm de către cluburi, deci, se simte nevoia inovării în acest sport, a personalizării, daca vreţi, a implicării mai mult decât este necesar. E nevoie de eforturi mult mai mari decât în alte sporturi, deoarece tirul cu arcul are nevoie de promovare, trebuie sa-l facem cunoscut, şi acest lucru se poate face numai prin dăruire şi entuziasm“.
Urmează Cupa Cetăţii şi finala Campionatului Judeţean
În data de 11 octombrie, Asociaţia Judeţeană de Tir cu Arcul Bihor mai organizează două competiţii interesante: tradiţionala Cupă a Cetăţii şi finala Campionatului Judeţean. „Cupa Cetăţii“ va avea loc şi anul acesta în atmosfera medievală plină de verdeaţă a parcului Cetăţii din Oradea. Ajuns la a şaptea ediţie, concursul este destinat numai diviziilor de arc tradiţional şi barebow. Dat fiind faptul că finala Campionatului Judeţean de tir cu arcul va avea loc în aceeaşi zi, sunt invitaţi şi arcaşii de la diviziile olimpic şi compound din Bihor, categoriile: seniori, senioare, juniori, junioare şi copii. Organizatorii au pregătit pentru această ediţie cupe şi medalii, precum şi trofee confecţionate integral handmade. Vor fi premiaţi primii trei clasaţi din fiecare categorie, în cadrul unei festivităţi speciale.
Rezultatele finalelor (individual şi echipe)
Compound – seniori
1. Gigi Puşcă 2. Ovidiu Achile 3. Nicu Mugur 4. Horea Fenechiu
Olimpic – seniori
1. Daniel Ciornei 2. Mikhailov Kostas 3. Răzvan Marcu 4. Daniel Călin
Olimpic – senioare
1. Simona Băncilă 2. Luminiţa Boroş 3. Andreea Uriţescu 4. Elena Gheorghiţă
Barebow – seniori
1. Laurenţiu Neiconi 2. Alexandru Naum 3. Marius Vlad 4. Dacian Ranca
Compound – juniori
1. Valentin Rusu 2. Eduard Durai 3. Dragoş Gîrlea 4. Răzvan Drăgoiu
Compound – junioare
1. Catrinel Constantinescu 2. Ruxandra Robu 3. Camelia Gorongea 4. Delia Munteanu
Olimpic – juniori
1. Călin Hrihorciuc 2. Andrei Dănilă 3. Lucian Pricop 4. Alexandru Popescu
Olimpic – junioare
1. Patricia Iosub 2. Teodora Cîrdeiu 3. Melania Mitric 4. Mădălina Sbiera
Compound – echipe seniori
1. Citadel Dej I 2. CSM Deva 3. CS Besta Bucureşti 4. Citadel Dej II
Olimpic – echipe seniori
1. CSS Rădăuţi 2. SCM Deva 3. CSM Suceava 4. CSM Iaşi
Compound – echipe mixte
1. Citadel Dej 2. CSS Unirea Iaşi 3. CSM Iaşi 4. CS Besta Bucureşti
Olimpic – echipe mixte
1. SCM Deva 2. CSM Iaşi 3. CSM Suceava 4. CSS Rădăuţi
Premiul „Cheia de Aur“ (cluburile cu cele mai multe puncte obţinute)
1. SCM Deva 2. CSM Iaşi 3. CSS Unirea Iaşi
Articol publicat în nr. 53 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply