Așa după cum am anunțat anterior, în data de 22.11.2014 a fost organizată la Focșani ediția cu numărul XII a turneului de Judo ce cinstește memoria antrenorului Aurel Câmpeanu, vrânceanul care a pregătit și format campioni adevărați pe tatami, deveniți apoi unii dintre cei mai reprezentativi sportivi ai județului Vrancea. La competiție au fost prezente 39 de cluburi de Judo, 5 din străinătate și 34 din România, iar numărul total al sportivilor prezenți care au concurat la categoriile de varsta U12, U14, U16 si U21 a fost 374.
Memorialul ”Aurel Câmpeanu” este unul dintre importantele turnee de judo din țară, desfășurat în memoria performanțelor și a amintirilor antrenorului vrâncean care a pregătit unii dintre cei mai reprezentativi campioni judoka ai Vrancei si ai României.
Istoric
Prima ediție a turneului a avut loc în anul 2002, acesta fiind organizat la edițiile de început la nivel local, județean, ulterior fiind transformat într-un turneu zonal la care participau atât sportivi din Vrancea și cât și din județele învecinate. În ultimii ani, compania de pază UMO Serv s-a implicat activ în organizarea acestui eveniment important al sportului vrâncean, fapt care a venit firesc ca un omagiu adus merituosului antrenor de judo Aurel Câmpeanu care, pe lângă multiplii campioni naționali și internaționali pe care i-a format, a pregătit și personalul companiei UMO Serv în anii de început ai acesteia. Turneul a ajuns anul acesta la cea de-a XII-a ediție și a crescut în valoare, de la an la an, fiind până în 2014 o competiție destinata băieților care luptau la categoriile I, II și III. Dacă la primele ediții a fost prezent un număr restrâns de cluburi de Judo, la turneul din anul 2012 au participat 26 de cluburi din toată țara cu 305 sportivi, iar în 2013 au luptat pe tatami peste 350 de judoka de la 28 cluburi sportive din țară.
Ediția a XII-a din 2014
În acest an valoarea turneului a crescut exponențial, fiind prima ediție în care a devenit internațional, alături de tinerii judoka români fiind participanți și sportivi din Republica Moldova, Bulgaria și Bosnia Herzegovina. Organizatorii au oferit câteva premiere: turneu judo pentru fete și turneu tip Open pentru categoria de varsta U21.
Toate meciurile au fost disputate dar pline de sportivitate și fair-play, tinerii judoka fiind deciși să își arate talentul și tehnica pe tatami. Clasamentul final a fost:
– Locul I – Asociația Județeană de Judo Vrancea;
– Locul II – Royal Bacău;
– Locul III – CSM CSS Ploiești.
Câștigătorul turneului internațional Open a fost sportivul Mircea Croitoru de la clubul de judo CSM Bacău. Un fapt inedit despre acest sportiv este că, deși practică un sport de luptă, aceasta este autorul unei cărți intitulate ”Uneltele grădinii – Jurnal de cantonament al unui judoka adolescent”. Talentul literar al acestui tânăr campion judoka infirmă faptul că sporturile de luptă sau artele marțiale nu sunt un apanaj al oamenilor sensibili, speciali și foarte bine educați.
Invitați speciali și mari campioni
UMO Serv, organizatorul competiției și sponsorii Artifex Focșani, Pandora Prod Focșani și Grupul de companii Premium Porc, beneficiind și de sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea, Asociația Județeană de Judo, CS Ju-San, CS Unirea și ACS Nidan, au avut onoarea de a fi alături de câțiva invitați speciali.
Campioana olimpică Alina Dumitru, multipla campioană europeană și mondială la judo, s-a aflat în Sala Sporturilor din Focșani atât în calitate de invitată a organizatorilor cât și în calitate de antrenoare a tinerilor săi sportivi care au concurat la acest turneu. Un alt invitat de marcă a fost și Adrian Croitoru, multiplu campion european și mondial, unul dintre cei mai importanți sportivi pe care Vrancea i-a oferit sportului românesc.
Alături de cei doi mari campioni au fost prezente și alte personalități ale judo-ului românesc ale căror merite și performanțe au fost premiate de către organizatori: Viorel Burlan – membru fondator al Federaţiei Române de Arte Marţiale și care în anul 1975 a fost primul judoka din România care a luat centura neagră în faţa comisiei de specialişti; Iulian Surla – antrenor al lotului național de juniori al României din cadrul Centrului Olimpic; Dondaș Gavril – unul dintre pionerii judo-ului vrâncean dar și antrenorul lui Adrian Croitoru, Alexandru Bălgrădean – secretarul general al Federației Române de Judo și Tanța Gălățeanu – prima campioană națională la judo feminin din Vrancea, multiplă medaliată la concursurile interne și internaționale și fostă angajată a companiei UMO Serv. Un cadou al organizatorilor pentru micii sportivi dar și pentru cei prezenți în număr mare la Sala Sporturilor din Focșani a fost recitalul susținut de Alexandra Ungureanu & CRUSH, un moment artistic de excepție care a completat atmosfera speciala a acestui eveniment important.
Cu optimism, spre viitor
UMO Serv, organizatorul competiției le mulțumește sponsorilor Artifex Focșani, Pandora Prod Focșani și Grupul de companii Premium Porc pentru implicarea avută în buna desfășurare a evenimentului, memorialul realizându-se și cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea, Asociația Județeană de Judo, CS Ju-San, CS Unirea și ACS Nidan. De asemenea, UMO Serv mulțumește pe această cale și cluburilor de judo din țară și străinătate care au dat curs invitației de a participa la unul dintre cele mai importante turnee de judo din România și unul dintre cele mai importante evenimente sportive vrâncene ale acestui an.
Organizatorii și cei care sunt alături de acest memorial își doresc ca în viitorii ani nivelul competiției să fie unul cât mai ridicat, pentru a oferi șansa tinerilor judoka să pornească cu dreptul pe drumul de a deveni campioni.