Dacă anul trecut am consemnat binevenita înfiinţare a Federaţiei de Sport BJJ din România, iată că a venit rândul primei ediţii de Campionat Naţional, desfăşurată pe 07.03.2020 la Târgu-Mureş, în sala Dr.Anton Pongracz, spaţiu aflat sub patronajul Universităţii de Medicină şi Farmacie din localitate.
Ediţia inaugurală de Campionat Naţional Sport BJJ Gi & NoGi, a fost o ediţie cu valenţe demonstrative şi de prezentare a regulamentului SJJIF, conform cererii de recunoaştere a ramurii sportive, depusă separat de cluburile ce au fondat Federaţia. Au fost prezente următoarele organizaţii de Sport BJJ sau BJJ, conform specificului acestor competiţii: BPT Romania, MatSide Romania, Nova Uniao Romania, Behring Romania, Mill Hill BJJ Romania, Werdum BJJ Romania, Absoluto BJJ, Bittan Academy Romania, precum şi cluburi independente cum ar fi MMA Ploieşti, Grand MMA Satu Mare, Lupul Alb Arte Martiale Brasov sau sportivi din partea FRFK Romania. Au fost reprezentate următoarele oraşe: Bucureşti, Târgovişte, Ploieşti, Mangalia, Buftea, Piteşti, Vâlcea, Braşov, Tg.Mureş, Reghin, Piatra-Neamţ, Cluj, Satu Mare, Marghita, Baia Mare, Deva, Oţelul Roşu, Lupeni. Iniţial, au fost înscrişi peste 350 de sportivi, dar din cauza unor anume “evenimente” și a necesității de schimbare a sălii de competiție (iniţial a fost anunţată Sala Polivalentă), au rămas 250 de sportivi, din care s-au înscris 217 la Gi si 118 la NoGi (unii au participat doar la Gi, alţii doar la NoGi, fiind şi situaţii de dublă participare). Competiţia a început la ora 11,00 şi s-a terminat la ora 21.00, atmosfera fiind una de bucurie, colegialitate şi adevărată întrecere sportivă.
Organizarea s-a ridicat la standarde internaţionale, Federaţia şi cluburile partenere reuşind să asigure competitorilor o sală superbă cu 3 suprafete de luptă, tombolă cu gi-uri de la Knockout Store, diplome, medalii turnate şi tricouri de campion, podium şi banner reprezentativ, iar publicului larg, live-stream asigurat de Netv ori posibilitatea de a urmări confortabil competiţia, de la faţa locului.
Înainte de acest campionat, arbitrii au fost pregătiţi la Târgu-Mureş, timp de 2 zile de preşedintele Federaţiei Europene de Sport Jiu-Jitsu, Professor Marcello Rosa, care a arbitrat la Campionat, alături de colegul său, Professor Cătălin Vlad, vicepreşedintele forului european.
Poate pentru prima dată în 16 ani ani de când arta luptei la sol se practică în România, impresiile despre o astfel de competiţie au fost extrem de pozitive, eforturile organizatorilor fiind apreciate cum se cuvine.
Ce ştim despre acest sport? Arta cunoscută sub denumirile de Sport Jiu-Jitsu, Sport BJJ, Brazilian Jiu-Jitsu sau pur şi simplu Jiu-Jitsu se prezintă ca un sistem de sport, care se concentrează pe grappling-ul în care elementul particular este importanţa luptei la sol. BJJ-ul îşi are rădăcinile în şcoala de Kodokan judo, elemente de sol din această şcoală, şi nu numai, fiind predate în Brazilia de profesori japonezi cum ar fi: Takeo Yano, Mitsuyo Maeda, Soshihiro Satake, şi Isao Okano.
BJJ-ul, poate fi eventual definit ca sportul de combat care a inovat şi adaptat anumite practici din judo, dar fără a se opri doar la această artă. BJJ-ul este considerat ca fiind conceptul definit de imaginea unei persoane neînzestrate fizic care poate înfrânge un oponent mai puternic prin tehnică, pârghii, şi ce este cel mai important, prin ducerea luptei la sol şi utilizarea atacurilor articulare şi strangularilor pentru victorie. Antrenamentul poate fi orientat pentru turnee de sport sau pentru autoapărare ori cultură fizică şi construirea unui caracter puternic.
Competiţiile de Sport BJJ oferă şanse egale, indiferent de arta de grappling practicată, din picioare sau predominant sol, regulamentul fiind simplu și accesibil, nu doar pentru cei ce vin din grappling gi/no gi sau BJJ, dar și pentru cei ce vin din lupte, judo, sambo, budokai, kempo, ori shuai-jiao (wushu).
Dar, pentru că nimic nu este perfect în peisajul sportului românesc, am descoperit că acele „evenimente” care au împiedicat desfăşurarea competiţiei la Sala Polivalentă din Târgu-Mureş (iniţial anunţată) au fost de fapt ameninţări şi presiuni ale Federaţiei Române de Arte Marţiale, care susţine că ar tutela orice activitate legată de brazilian jiu-jitsu sau bjj în România.
Din cercetările efectuate rezultă că, deşi FRAM invocă că ar avea în statut bjj-ul raportat la federaţia internaţională IBJJF, nu există avizele de afiliere la IBJJF și statutul în traducere legalizată a IBJJF din care să reiasă faptul că FRAM funcționează în baza acestui statut. În mod legal, afilierile la forurile internaționale sunt condiționate de către legea sportului 69/2000 și a regulamentului de punere în aplicare a acesteia 884/2001 așa cum este enunțat.
În plus, pentru activitatea desfăşurată de Federaţia de Sport BJJ din România, există o federație mondială de profil, Sport Jiu-Jitsu International Federation, care a recunoscut acest organism de la noi din ţară.Interesant este că, în mai 2019, FRAM a dorit să se afilieze la SJJIF, recunoscând că, practic, nu avea vreo afiliere prealabilă.
Pe de altă parte, decizia judecătorească care a autorizat activitatea Federaţiei de Sport BJJ pe teritoriul României, este din data de 12.09.2020. După această dată, la 21.09.2020, FRAM a organizat un campionat de brazilian jiu-jitsu, deși până la acel moment, niciodată nu s-a organizat vreo activitate în cadrul FRAM, indiferent de regulament sau afiliere la vreo federație internațională, și indiferent de nume/denumire, precum bjj, brazilian jiu-jitsu, jiu-jitsu brazilian sau eventual, sport bjj. Asta deși activitățile sportive de genul respectiv se practică în România de 16 ani, în mod liber, notoriu, competițiile fiind publice.
Din punct de vedere organizatoric, FRAM a solicitat MTS aviz de organizare a campionatului naţional de bjj din 21.09.2019, deşi ramura de bjj nu era recunoscută, şi chiar dacă ar fi fost, afilierea raportată şi regulamentul folosit a fost cel al IBJJF, în realitate o societate privată, de business. S-au cheltuit bani publici, în numele unei societăţi private?
Interesantă întrebare pentru organele în drept, la care am ajuns plecând de la prezentarea unor aspect frumoase şi ajungând la aspectele de litigiu generate artificial de FRAM, din dorinţa excesivă a acestui for de monopol extins asupra oricărei activităţi de sport marţial.
Concluziv, reţinem o frumoasă iniţiativă de sport şi autohtonele beţe în roate. Ceea ce rămâne însă, din toate această poveste jurnalistică, este abnegaţia conducerii acestei Federaţii de Sport BJJ, de a merge înainte. Şi dacă au reuşit trecând peste toate piedicile puse în cale, este clar că aceşti oameni au capacitatea de a ajunge departe şi de a croi un viitor minunat pentru această artă.
Felicitări, domnilor Mircea Cubleşan, Cătălin Vlad, Cătălin Zmărăndescu, Jimborean Ovidiu şi Gross Frigyes! Pentru revoluţie în sport, tot înainte!
Foto: arhiva Sport BJJ
Leave a Reply