Lupte libere.Grappling. Zone de unde provin luptători cu renume în probe olimpice sau în domeniul artelor marţiale mixte.Munca pe saltea dezvăluie caractere, formează şi educă oameni, oferă cariere şi în mod firesc, faimă şi respect.
Un nume reprezentativ pentru domeniile despre care vorbeam mai sus este Nicolae Manea.Ardelean molcom şi blajin la port, dar nu în luptă, personajul nostru practică luptele libere de la vârsta de 5 ani, vârstă de la care mulţi se gândesc unde şi cum să-şi îndrume copii la şcoală.
Dovada sârguinţei şi muncii sale sunt în primul rând, nenumăratele rezultate sportive la nivel naţional, unde acesta este multiplu campion naţional de copii,cadeţi, juniori, individual şi pe echipe, de lupte libere.Şi nu numai.
La vârsta de 17 ani, în anul 1998, Nicolae Manea alege să treacă oceanul, în Canada, luptând pentru Montreal Wrestling Club, unde câştigă nenumărate campionate interne şi universitare. Nu reprezintă Canada la concursuri internaţionale, deoarece nu devenise încă cetăţean canadian. Are însă ocazia şi onoarea de a se antrena alături de mari sportivi din circuitul UFC: George Saint-Pierre, David Loiseau, Denis Kang , Alex Garcia, ori alături de Guivi Sissaouri (campion mondial şi medalie de argint la Olimpiada din 1996, lupte libere ).
Muncind cot la cot cu aceştia, Nicolae Manea descoperă că, alături de faimă se află şi mult bun simţ şi trudă şi spune că a avut de învăţat numai lucruri bune în perioada petrecută acolo.
În anul 2010 revine în ţară şi începe să se antreneze în grappling sub îndrumarea prietenului şi antrenorului său Mircea Cubleşan.
Rezultatele nu întârzâie să apară.În anul 2014 participă la Campionatul mondial de Pankration, proba submission , care a avut loc în Ungaria , organizat de FILA (actuala United World Wrestling) şi obţine medalia de bronz.
Doi ani mai târziu, în 2016, devine campion european de grappling, cucerind medalia de aur la categoria -100 kg, în cadrul Campionatului European de Grappling care s-a desfăşurat la Roma, un concurs extrem de dificil şi solicitant.
Cu o carieră de excepţie, Nicolae Manea are numai cuvinte de laudă pentru cei ce au contribuit la ascensiunea sa şi mai ales pentru antrenorul Mircea Cubleşan şi preşedintele FR Kempo, Amatto Zaharia, care au crezut în potenţialul său şi capacitatea de a obţine rezultate de excepţie.
Medaliile sale naționale, europene sau mondiale sunt titluri importante, obținute sub semnul tricolorului și a unui singur imperativ: performanța în sport.
Pasionat de tatuaje şi fan al prietenilor canini, Nicolae Manea este un împătimit şi al călătoriilor în locuri deosebite, unde îşi găseşte răgaz de relaxare.
Nu stă pe gânduri deloc să-ți răspundă la întrebarea comună referitoare la sportivii care l-au impresionat de-a lungul carierei. George Saint-Pierre este pentru el, nu numai un sportiv emblematic din sporturile de contact, poate cel mai bun din istoria UFC, dar şi un excepţional partener de antrenament, alături de care a avut şansa să lucreze în peregrinările sale.Model în atitudine, în dorinţă de performanţă şi de asemenea, impuls pentru provocările viitoare, pe care le aşteaptă cu încredere.
Leave a Reply