Secolul de performanţă celebrat în grandioasa clădire a Ateneului din Capitală a găsit alături generaţii diferite de mari performeri care au impregnat istoria olimpismului şi sportului românesc cu momente de neuitat. Am fost prezenţi în mijlocul acestora să culegem impresii, opinii, fără a omite declaraţiile unora din oficialităţile prezente, a celor care se ocupă de destinele performerilor olimpici.
Alin Moldoveanu – campion olimpic/tir sportiv
O asemenea celebrare poate constitui un impuls bun pentru tinerii sportivi ce vin din urmă şi care vor fi motivaţi în obţinerea de noi rezultate importante. Referitor la tirul sportiv, spun că mai este mult de lucru, finanţarea şi popularizarea acestui sport, atragerea copiilor în cluburi de profil, fiind unele din soluţiile pentru creştere valorică. Cred că acestea ar trebui să fie şi perspectivele noii conduceri a COSR, pentru sport, în general.
Andreea Răducan – multiplă medaliată olimpică /gimnastică artistică
Sărbătorim 100 de ani de olimpism românesc alături de oaspeţi de seamă şi alături de cei care chiar au scris istoria olimpismului în România, mari campioni, unii veniţi de peste mări şi ţări pentru a ne putea bucura împreună. Este o celebrare importantă, o dovadă de respect pentru istorie, pentru cei care au obţinut performanţe, pentru toţi cei care au încercat să dea o notă cât mai frumoasă olimpismului şi sportului românesc, în general. În sportul care m-a consacrat, gimnastica, mereu au existat aşteptări mari. Eu sunt optimistă şi cred că echipa tehnică împreună cu fetele noastre, va găsi cea mai bună formulă pentru a ne lupta de la egal la egal cu SUA, Rusia, China, aşa cum s-a întâmplat dintotdeauna. Cel mai apropiat test va fi în China, la Campionatele Mondiale, în luna octombrie a acestui an, unde Larisa Iordache va fi liderul echipei, un lider care va trebui să insufle dorinţa de victorie.
La COSR există o echipă de oameni tineri, cu proiecte îndrăzneţe, dar va trebui să punem cu toţii umărul, să ajutăm unde este nevoie, şi mă refer aici şi la noi, campionii olimpici, pentru fi mândri de realizările mişcării olimpice şi sportului românesc.
Alec Năstac – medaliat olimpic/box
Particip la un eveniment de gală, cel mai important din ultimii ani. E un prilej de revedere pentru foştii campioni, mai discutăm, mai găsim cu ce putem ajuta. România a avut rezultate foarte bune în multe discipline, care pot fi exemple pentru cei tineri. Unii care sunt foarte talentaţi. Din păcate, pe aceşti tineri nu-i putem ţine foarte mult cu noi, vorbesc aici de box, pentru că dacă nu ai ce să le oferi, un loc de muncă, un salariu, aceştia părăsesc sportul de performanţă. Poate e vorba de lipsa bugetelor, poate e vorba şi de administrarea acestora. Cred însă că la nivelul conducerii COSR, lucrurile vor merge bine, iar ca exemplu am reînfiinţarea a două centre olimpice, ceea ce pentru sport, în general, înseamnă mare lucru.
Col. George Boroi – comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua
Suntem contemporani cu un moment deosebit, încărcat de istorie şi glorie sportivă, de emoţie şi de bucuria revederii unora dintre marii performeri care au scris această istorie. Un asemenea moment, de care mă bucur, reprezintă un imbold pentru a lupta să fii mai bun. Având exemplul de faţă, trebuie să ne pregătim viitorul cu atenţie, gestionând atât resursele umane, antrenori, sportivi, cât şi pe cele financiare, care ar trebui să meargă atât către sportivi, cât şi către antrenori. Iniţiativa COSR de creare a centrelor de pregătire pentru sportivii între 18 şi 23 de ani, este una extraordinară, pentru că foarte mulţi dintre aceştia se pierdeau pentru performanţă după ce terminau junioratul, până să treacă la seniori, chiar dacă anterior fuseseră campioni. Această iniţiativă poate să creeze liantul între juniori şi seniori, astfel că COSR are perspective frumoase pentru viitor.
Carmen Tocală – Secretar de Stat în MTS
Ne aflăm în faţa unui eveniment important, şi chiar dacă fiecare domeniu în sine din viaţa noastră socială are importanţa sa, sportul are cel mai mare impact prin exemplul dat, prin faptul că te învaţă să lupţi până la capăt şi te pregăteşte pentru viaţă. Cred că acţiuni comune de întâlnire între foştii şi actualii performeri ar trebui să existe frecvent, exemplele de acest gen fiind un bun impuls pentru pregătirea performanţei. E esenţial să ne străduim să construim pentru a avea realizări, un argument doveditor fiind şi recentul titlu european de la baschet 3 la 3, după un lung şi greu drum început din 2005. Unde parteneriatul public-privat a contat foarte mult. Cât priveşte activitatea COSR, sunt convinsă că elanul şi tinereţea dlui Alin Petrache va aduce plusvaloare, schimbările fiind de cele mai multe ori, benefice.
Vasile Andrei – campion şi medaliat olimpic cu bronz/ lupte greco-romane
Particip pentru prima dată la o asemenea aniversare, adică, la fel ca fiecare dintre noi, împlinesc pentru prima dată o sută de ani….E o istorie a României, e o istorie a sportului românesc, pe care am trăit-o cu toţii, în care suntem cu toţii implicaţi şi pe care încercăm să o ducem mai departe. Privind în viitor din punctul unde suntem acum, cred că trebuie să luptăm până la sfârşit, până în ultima secundă a meciului, şi cred că la Rio avem şanse la medalii. Cei tineri trebui să ia exemplu de la cei de până acuma şi să îşi dorească să depăşească tot ce au realizat aceştia. Probleme sunt peste tot, dar eu cred că trebuie să acţionăm cît mai pragmatic şi cât mai rapid, schimbările trebuie să vină cât mai repede, să vină de la sine, fără nicio întârziere, să ţintim permanent performanţa!
Eduard Carol Novak – campion paralimpic/ciclism
COSR a avut o iniţiativă demnă de apreciat, în ceea ce priveşte organizarea acestui eveniment, o altă iniţiativă notabilă fiind şi cea legată de redenumirea staţiilor de metrou. În prezent, promovarea sportului, a performerilor, are un rol important şi din acest punct de vedere observ schimbări de optică într-o direcţie bună. În ceea ce mă priveşte, încă de mic copil am vrut să realizez performanţe, să fiu campion olimpic, având exemplul performerilor de la acea vreme. Olimpismul este foarte important pentru România, iar campionii trebuie respectaţi pentru contribuţia lor la dezvoltarea societăţii. Pentru sportul pe care îl reprezint, privesc viitorul cu optimism. Problema nu este dorinţa tinerilor de a face ciclism, ci lipsa răspândirii în teritoriu a staffului de profil. Ca preşedinte al FR Ciclism, cred că lucrurile vor porni de la zero de anul viitor, primordială fiind respectarea legii, nu reglarea unor orgolii personale. Chiar dacă din exterior pare o luptă, este vorba doar de clarificarea unei situaţii financiare a unei organizaţii, iar în acest caz nu e loc de negociere.
Laura Badea Cârlescu – multiplă medaliată olimpică/floretă – director al Academiei Olimpice Române
Cunoaşterea istoriei este foarte importantă, iar acest centenar reprezintă un moment istoric marcant. Contează mult să ne cunoaştem înaintaşii, să avem exemple pe care să le urmăm în viaţă şi în sport. Avem de faţă mari campioni care speră la rândul lor că sunt modele pentru viitorii campioni. În ceea ce priveşte sportul care m-a consacrat, scrima, personal am aşteptări mari de la noua generaţie, pentru că avem o organizare foarte bună la nivelul federaţiei şi o preocupare constantă pentru performanţă. Pe de altă parte, COSR‑ul, prin preşedintele său, Alin Petrache, doreşte să facă multe pentru sportul românesc, în general, existând o implicare activă şi o deschidere pentru toate federaţiile din sportul nostru, olimpice şi neolimpice. Prin urmare, consider că sunt condiţii pentru obţinerea unor noi performanţe notabile pe viitor.
Monica Roşu – dublă campioană olimpică /gimnastică artistică
Era nevoie de o astfel de gală, şi personal mă bucur că sunt o parte din această istorie a olimpismului românesc. Evenimente de acest fel, foştii sportivi şi marile lor performanţe, sunt modele care inspiră, sunt importante, pe lângă muncă şi ambiţie. Sportul nostru se află într-o oarecare latenţă şi sperăm să-şi revină până la Olimpiada de la Rio din 2016. Trebuie preocupare pentru asigurarea celor mai bune condiţii pentru sportivi, pentru ca aceştia să se concentreze exclusiv pe munca pentru obţinerea performanţei. Actualul preşedinte al COSR vine dintr-o federaţie pe care a condus-o foarte bine, cred că avem nevoie de o astfel de conducere, cu perspective, care să sprijine şi să încurajeze fenomenul sportiv.
Victor Mociani – antrenor emerit/canotaj
Astăzi, tineretul e preocupat de multe lucruri, mai atractive decât sudoarea depusă la antrenamente. Sunt şi unii care vor să se dedice, mai puţini, e adevărat, cu ei trebuie să fim atenţi, să fie cointeresaţi, să simtă plăcerea unei anumite ramuri de sport. Şi asta începe cu cultivarea ei în familie, chiar dacă e greu să transpiri alergând sau lucrând cu greutăţi. Societatea s-a schimbat, dar cred că COSR prin acest tip de evenimente face un lucru deosebit, popularizând imaginea sportului şi deschizând mintea celor care iau contact cu astfel de prezentări. În disciplina mea, canotajul, constat un regres, şi cred că greşeala e a sistemului. Se insistă foarte mult cu juniorii într-o ramură în care cerinţa este forţa în regim de rezistenţă. Ori ca să faci asta, funcţiunile organismului trebuie lăsate să se maturizeze. În perioada junioratului ar trebui să se facă întreceri nu pe 2000 de metri, ci pe 500, şi nu cine ajunge primul, ci cine face cel mai bun timp cu palele în aer, fără să se atingă de apă, pentru ca juniorul să înveţe mai întâi o tehnică corectă. Abia după aceea, în adolescenţa târzie, se poate începe acomodarea cu cerinţele unei curse pe 2000 de metri. În momentul de faţă nu văd, din păcate, speranţele reeditării marilor performanţe, pentru că se urmează aceleaşi căi deficitare.Dacă nu iei medalii la Mondiale, ce speranţe să ai pentru Jocurile Olimpice?
Ion Sideri – medaliat cu aur şi bronz olimpic în artă
Mă bucur să particip la un asemenea eveniment. Sportul de performanţă nu e o activitate uşoară şi trebuie să ştii când să te opreşti. Am destule amintiri frumoase, mai trist este că, din lotul olimpic de canoe cu care am participat la Roma în 1960, au mai rămas doar doi în viaţă. Totul trebuie făcut cu măsură, chiar şi sportul. Păcat că nu stăm bine la capitolul baze sportive, săli, unele vândute pe nimic. Viitorul în sportul care m-a consacrat nu îl văd deloc bine. Spre exemplu, un fost campion naţional de juniori, locotent de poliţie, depune cerere la Ministerul de Interne pentru a fi lăsat să plece în Spania la lucru. Cam aşa e acum sportul de performanţă. În trecut, era o concurenţă fantastică pentru a prinde lotul, pentru a obţine rezultate. Acum, mulţi se gândesc cum să se obţină rezultate, pentru ca mai apoi să ia o pauză lungă, să tragă foloase. Cred că noua conducere a COSR trebuie să stimuleze dorinţa de performanţă, dar acum, din păcate, singurul stimulent este banul.
Nicu Vlad – multiplu medaliat olimpic/haltere – Preşedintele FR Haltere
Personal, mă bucur că sunt printre cei care şi-au adus contribuţia la această primă sută a olimpismului românesc, şi sper ca şi următoarele generaţii să aibă cu ce se lăuda faţă de performanţele obţinute anterior. E obligatoriu ca aceia care vin după noi să-şi cunoască trecutul, pe cei care au obţinut medalii olimpice, pentru a fi motivaţi la rândul lor în obţinerea de performanţe. Performanţele nu sunt uşor de obţinut, dar trebuie făcute eforturi din toate zonele, politică, educaţională, sportivă. Felicit pe preşedintele COSR, Alin Petrache, şi echipa din jurul acestuia, pe secretarul general Ioan Dobrescu, care face legătura dintre conducerea anterioară şi cea actuală, pentru organizarea acestui eveniment, pentru noile idei care sunt sigur că vor purta sportul şi olimpismul românesc către mai bine.
Ştefan Cristian Săndulache – directorul executiv al Direcţiei pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti
Din Grecia antică şi până în prezent, olimpismul a fost orientat spre obţinerea de performanţe. Obţinerea unei medalii olimpice sau a unei performanţe notabile într-o anume disciplină, trebuie să constituie un exemplu pentru tinerii sportivi, iar acel exemplu trebuie promovat. Promovat nu numai în rândul celor care fac sport de performanţă, dar şi în rândul sportivilor amatori, sportul de masă. Până la urmă este o datorie atât a antrenorilor, dar şi a federaţiilor de profil să popularizeze rezultatele bune obţinute anterior, pentru că, aşa cum spuneam, exemplele sunt necesare. Despre direcţiile sportului la momentul actual se poate purta o discuţie vastă, pornind de la baza piramidei nevoilor în acest domeniu. Există resurse financiare pentru susţinere, sunt şi bine direcţionate, numai că în cadrul gestionării acestora în interiorul organizaţiilor ar trebui să se acorde o atenţie crescută publicităţii şi cadrului organizatoric pentru competiţii. Se suferă la capitolul promovare de competiţii, creşterea valorică generală fiind asigurată în primul rând de calitatea şi cantitatea participării în întrecerile sportive, fie ele şi de verificare.
Valeria Răcilă van Groningen – multiplă medaliată olimpică/canotaj
Sărbătoarea centenarului olimpismului românesc are parte de o atmosferă fantastică, şi este o ocazie unică de întâlnire pentru generaţii diferite de campioni, un prilej ce poate constitui un exemplu pentru generaţiile viitoare. În sport este dificil să te menţii tot timpul la un nivel ridicat, trebuie să ai pe lângă calităţile fizice necesare şi voinţă, ambiţie pentru a atinge performanţa. Trebuiesc promovate valorile şi realizările înaintaşilor în sport, şi nu numai, pentru că avem parte de exemple deosebite, ce pot constitui modele educaţionale. Consider că va fi dificil ca la ediţia viitoare a Jocurilor Olimpice, să obţinem noi performanţe, care să ne menţină în elită, deşi avem cel puţin trei discipline pentru care sunt aşteptări: gimnastica artistică, canotajul, scrima. Trebuie spus că există un dezinteres pentru sport la nivel general, primul exemplu fiind faptul că nici în şcoli, de la vârste fragede, copii nu mai fac sport. Să analizăm performanţele de la ediţiile olimpice anterioare şi vom constata că suntem într-un regres, pe măsură ce se schimbă generaţiile, ca număr de medalii şi loc pe naţiuni. Şi finanţarea nu e totul. Dacă eşti un bun gospodar, reuşeşti să ai de toate, cu voinţă şi pasiune. Trebuie să facem şi noi ceva, nu să ne gândim că vom primi totul de la stat, pentru că acea perioadă când se întâmpla asta, a trecut.
Ştefan Rusu – multiplu medaliat olimpic/lupte greco-romane
Am atâtea amintiri, că nu cred că am avea timp în următoarea sută de ani să le depănăm…. Am în palmares 5 titluri de campion european, 3 de campion mondial şi 3 medalii olimpice – aur, argint şi bronz. Acum sunt antrenor la CSM Bucovina Rădăuţi. Din perspectiva asta vreau să spun că este nevoie de implicarea autorităţilor, a statului pentru ridicarea sportului, la toate nivelele – local, central, naţional. Este nevoie de suport serios pentru generaţia tânără, de suport logistic, financiar, de toate tipurile. Toată lumea doreşte campioni la seniori, dar până acolo, sportivii trebuie să crească de la copii, la juniori şi aşa mai departe…. Nu putem creşte copiii cu marmeladă! Este nevoie de o nouă lege a sponsorizării, de centre de excelenţă, cu antrenori capabili, care să fie respectaţi şi remuneraţi adecvat! Eu mulţumesc ţării că ne-a dat rentele, că altfel…. ca antrenor la clubul sportiv municipal, am 900 de lei salariu….
Adrian Ilie – director Centrul Naţional de Formare şi Pregătire a Antrenorilor – Şcoala Naţională de Antrenori
Instituţia noastră formează antrenori, oferind o bază completă de pregătire, nu numai din punct de vedere metodologic, dar şi sub alte aspecte, istoria sportului fiind o disciplină cuprinsă în programa de studiu. Antrenorii au datoria să le prezinte sportivilor date referitoare la disciplina în care pregătesc şi performerii sportului respectiv. Astfel de evenimente sunt de o maximă importanţă, sportul având o componentă socială determinantă. Sunt însă multe probleme cu care şi antrenorii se confruntă în munca lor, care ţin de multe ori de lipsa de susţinere, baze materiale precare, colectiv tehnic insuficient. Resurse financiare sunt, dar cred că nu sunt destul de bine gestionate. Actuala conducere a COSR se bucură de tot sprijinul şi cred că va avea perspective foarte bune dacă va menţine un management orientat pe eficienţă şi rezultate.
Violeta Beclea-Szekely – medaliată cu argint olimpic/atletism
Sunt 100 de ani de evenimente şi performanţe frumoase, pe care le-am trăit împreună şi le sărbătorim împreună. Sper că, în sportul care pe mine m-a consacrat, lucrurile se vor redresa. Atletismul, ca şi alte discipline a fost pe o pantă descendentă, dar cred că a venit momentul să urcăm din nou. Avem o generaţie tânără, o generaţie bună, cu calităţi, care poate face lucruri deosebite.Trebuie să acordăm girul nostru tinerilor sportivi, pentru că un campion se construieşte în ani şi ani de muncă. Cred că nu lipsa banilor pentru sport ne-a dus pe panta descendentă. Resurse financiare sunt şi există şi recompense băneşti cu mult peste cele din trecut. Sportivii trebuie motivaţi, însă nu banii sunt singura soluţie, pentru că nu banul crează performanţa, ci pasiunea, dorinţa de a câştiga. Deasemenea, tinerii au nevoie de modele educaţionale, antrenorii sunt obligaţi să transmită din istoria performanţelor în disciplina în care lucrează. Mass-media are şi ea un rol important în acest sens, în promovarea performanţelor din sport, nu doar a evenimentelor mondene. În ceea ce priveşte COSR-ul şi faptul că avem un preşedinte nou, cred că perspectivele sunt foarte bune, Alin Petrache fiind un om ambiţios, cu proiecte pe care le va pune în aplicare şi cu ale cărui realizări vom fi contemporani.
Gabriela Szabo – medaliată aur şi argint olimpic/ atletism – Ministrul Tineretului şi Sportului
Sincer, nu voi uita niciodată această seară! A fost un moment extraordinar de emoţionant pentru noi! Nu pot descrie în cuvinte ce am simţit când ne-am adus aminte de tot ce am făcut pentru sportul românesc şi pentru tot ce înseamnă mişcarea olimpică din România…. Sper ca tinerii de azi să înţeleagă ce s-a arătat aici, în această seară şi să se simtă motivaţi de ceea ce au văzut, de filmele cu sportivii români concurând şi să lupte pentru a duce mai departe frumoasa poveste a sportului românesc! Ştiu că sunt foarte multe probleme cu care se confruntă sportul şi nu sunt deloc uşor de rezolvat! Eu îmi doresc foarte tare să se realizeze reforma la care lucrăm, la nivelul legislaţiei, dar mai ales – la nivelul oamenilor! Pentru că orice schimbare pleacă de la oameni! Este foarte mult de muncă, este nevoie de comunicare permanentă şi eficientă cu oamenii, pentru a îi conştientiza, a îi motiva. Nu este simplu, dar nici imposibil! Obiectivul ministerului şi al Comitetului Olimpic pe termen scurt sunt Jocurile Olimpice de la Rio. Am făcut o evaluare a situaţiei sporturilor şi a loturilor olimpice, ştim unde trebuie lucrat şi ştim că pentru performanţă nu există nu pot!
Ivan Patzaichin – multiplu campion olimpic / canoe
Sunt puţine ţări care se pot prezenta în arena internaţională cu rezultate precum ale României. Ţara noastră se află în primele 15 din lume ca număr de victorii şi de medalii! Totodată, este o ocazie de a ne descoperi rădăcinile, de a ne aminti înaintaşii şi a le onora memoria. În ultimii ani am învăţat că trebuie să facem mai mult pentru a aduce tinerii către sport. O provocare permanentă este gestionarea eficientă a resurselor, managementul perfomant la nivel sportiv şi la nivel administrativ. Trebuie să gândim strategic, să acţionăm pragmatic. Şi să facem astfel încât să urmărim rezultate importante cu investiţii cât mai mici, mai flexibile. Suntem o naţiune talentată şi ambiţioasă. Şi statul trebuie să se implice, să facă investiţii, să asigure fonduri şi acces la infrastructură, care trebuie dezvoltată, în acord cu tendinţele internaţionale. Şi, mai ales, nu trebuie să uităm nicio clipă de copii! De acolo începe totul, şi trebuie să facem totul pentru a ne asigura că inclusiv copiii defavorizaţi, cei de la ţară şi din alte medii, au acces la selecţie şi la susţinere pentru a-şi pune în valoare talentul! Cred că discipline precum gimnastică, box, canotaj, kaiac-canoe şi alte câteva ne vor aduce medalii la Rio, aşa cum ne-au adus şi până acum. Cred în şansele celor doi sportivi pe care i-am antrenat, cei mai proaspeţi campioni mondiali, Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi. Am convingerea că nu se vor lăsa până nu vor lua şi o medalie olimpică la canoe dublu.
Chestor dr. Elisabeta Lipă – multiplă campioană olimpică/ canotaj – canotoarea secolului XX – comandantul Clubului Sportiv Dinamo
O sută de ani nu este o vârstă mică, arătăm bine la o sută de ani! Când am fost rugaţi să ne ridicăm în picioare toţi medaliaţii, s-a ridicat trei sferturi din sală şi cred că mândrie mai mare nu poate să existe! Nu ştiu câte alte ţări au atâtea medalii câte am adunat noi în aceşti o sută de ani! Şi, ca să privim spre viitor, cred că azi există o problemă de mentalitate la tânăra generaţie: lipsa de voinţă şi de motivaţie! Mi-aş dori ca generaţia tânără să privească tot ce s-a întâmplat astăzi, aici, câţi olimpici, cât tezaur (mă refer la medalii) s-a arătat astăzi în această sală şi să aibă ambiţie să depăşească tot ceea ce noi le-am lăsat moştenire.La nivel organizatoric, eu cred că descentralizarea e un lucru care trebuia să se întâmple de mult. Trebuie înţeles că sportul trebuie susţinut şi de autorităţile locale, pentru că sistemul centralizat nu mai face faţă nevoilor de pregătire pentru performanţa la nivel internaţional şi olimpic. Totul trebuie să plece de la nivel local, de acolo trebuie să înceapă selecţia, de la copii, de acolo începe viitorul! Pentru perioada următoare, sunt optimistă, îmi doresc să ne prezentăm onorabil la Jocurile Olimpice de la Rio. Cred în sportivii noştri, cred în potenţialul lor şi sper ca şi ei să îşi dorească, măcar atâta cât ne dorim noi, să atingă marea performanţă!
Mihai Covaliu – medaliat cu aur şi bronz olimpic/sabie – Preşedintele FR Scrimă
E un moment de o frumuseţe aparte, mişcarea olimpică din România şi campionii noştrii meritau o asemenea aniversare. Au fost aici Preşedintele României, Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Preşedintele Comitetului Olimpic European în semn de recunoaştere a valorii mişcării olimpice româneşti! În ceea ce priveşte proiecţia către viitor, cred că fiecare din noi trebuie să facă tot ce ţine de el sau de ea în locul în care se află pentru a asigura viitorul sportului şi pentru a depăşi performanţele de până acum. Referitor la Rio, îmi doresc să continuăm performanţele cu care scrima a obişnuit pe toată lumea şi sunt sigur că vom veni de acolo cu cel puţin o medalie.
Georgeta Andrunache – multiplă campioană olimpică la canotaj
Sunt extrem de bucuroasă că am putut scrie istorie pentru România, alături de atâţia sportivi de valoare. Este o sărbătoare a noastră, este o sărbătoare a sportivilor, este o sărbătoare a României. Toţi cei prezenţi aici, la această aniversare, au reprezentat cu cinste numele României peste tot în lume. Chiar dacă acum traversăm nişte momente mai grele şi rezultatele sportivilor noştri în ultima perioadă s-au mai diminuat, eu am toată convingerea că vom fi din nou pe podiumuri în marile competiţii internaţionale, pentru că sportivii români au dat dovadă de caracter, de putere şi de dorinţă de a câştiga întotdeauna. Am convingerea că sportivii noştri vor depăşi greutăţile acestei perioade şi vor scrie din nou istorie pentru România. Problemele sunt multe şi diverse, nu e vorba numai de finanţare. Se lucrează acum la o nouă lege a sportului şi sunt convinsă că, în curând, sportivii noştri vor beneficia de tot ce este nevoie ca să poată concura de la egal la egal cu cele mai valoroase naţiuni la nivel sportiv. Sunt sigură că ne vom întoarce cu medalii şi de la Rio!
Răzvan Florea – medaliat cu argint olimpic/ înot
În primul rând, vreau să îi felicit pe cei care lucrează azi în COSR şi să le urez „La mulţi ani!“. Aniversarea de azi ne arată că suntem o ţară cu tradiţie în sportul mondial şi în mişcarea olimpică internaţională. Sunt prezenţi aici, în această seară, peste 80% din cei care au luat medalii olimpice de-a lungul anilor pentru România. Sunt ani de performanţe şi de bucurii aduse românilor de sportivii noştrii! Eu cred că nu ne rămâne decât să încercăm ca şi în următorii o sută de ani să aducem cel puţin la fel de multe medalii şi bucurie odată cu ele! Pentru asta, cred că toata lumea, conducerea mişcării olimpice, conducătorii federaţiilor şi cluburilor şi reprezentanţii autorităţilor trebuie să se aşeze la aceeaşi masă şi să acţioneze împreună, unitar! Sunt sigur că în următorii ani rezultatele nu vor întârzia să apară!
Marian Simion – medaliat cu argint şi bronz olimpic/box:
Dacă vorbim de primii o sută de ani de olimpism în România, eu pot spune că sunt mândru că fac parte din această lume, a sportului românesc, de peste trei zeci de ani! La mine e tradiţie de familie. Eu am mai multe medalii, două din ele sunt olimpice.Poate că pare lipsit de modestie, dar vreau să spun că eu şi dl. Francisc Vaştag am participat la trei olimpiade şi, aşa cum am menţionat, eu am obţinut un argint şi un bronz. Privind înspre Rio nu pot să nu remarc faptul că există un uşor regres la nivel mondial în sport. La box este greu să faci performanţă. Dacă nu muncim în acest mod, serios, nu vom avea rezultate la Olimpiada de la Rio. Speranţele noastre sunt tinerii Bogdan Juratoni şi Mihai Nistor. Nu ştiu cum va evolua legislaţia sportivă, dar important e să se găsească resursele financiare a putea merge mai departe, pe căile performanţei. Eu rămân la ideea că pregătirea centralizată este cea mai bună! În incheiere, pentru viitor, vreau să mai spun că eu lucrez cu gândul de a transmite tinerilor tot ce am învăţat în cariera mea şi cu dorinţa de a găsi acel sportiv care să mă depăşească şi să aducă aurul olimpic în România!
Ion Draica – campion olimpic/ lupte
Aniversarea de azi e un moment deosebit de plăcut, în primul rând la nivel uman, fiindcă am reuşit să ne întânim cu toţii. Foarte rar reuşim să ne adunăm aşa, cu toţii… am avut cantonamente comune, deplasări la competiţii, la Olimpiade, acuma e un lucru foarte plăcut că am reuşit să ne adunăm cu toţii şi să ne aducem aminte de istoriile noastre…. E foarte greu să compari ce a fost în această primă sută de ani cu ceea ce va fi în a doua; dacă ne uităm pe statistici observăm că evoluţiile performanţelor şi medaliilor sunt legate, la un anumit nivel, de evoluţia structurii politice şi de implicarea acesteia în sport, inclusiv la nivel de finanţare… Ca fost sportiv mi-aş dori ca activitatea sportivă să aibă un alt impact în media şi să fie tratată cu mai mare atenţie şi responsabilitate de cei din zona deciziei politice, dar nu vreau să dezvolt mai mult, ca să nu se creadă că aş face propagandă… Eu observ că ţara noastră, pe plan extern, se reprezintă prin sport şi prin copii inteligenţi, supradotaţi intelectual, aşa că aici cred că ar trebui acţionat, lucrurile acestea ar trebui să fie văzute ca fiind inclusiv parte a politicii externe a României. Aceste domenii ar trebui sprijinite pentru că fac imagine bună ţării noastre. Referitor la Rio, nu ştiu dacă pot să sper, în contextul actual, dar îmi doresc să facem o figură bună şi să ajungem şi la medalii.
Sorin Babii – campion şi medaliat olimpic cu bronz/ tir
Este un eveniment de o deosebită încărcătură emoţională. Am venit cu multă dragoste aici! Ne-ar fi părut foarte rău, şi mie şi lui Alin Moldoveanu, dacă nu am fi putut fi aici datorită programului competiţional. Vorbim de o sută de ani în care sportivii români au realizat rezultate admirabile. Eu mi‑aş dori chiar să fie depăşite performanţele actuale, chiar dacă sportul se confruntă azi cu situaţii financiare delicate. Am, totuşi, convingerea că vom găsi luciditatea şi inteligenţa de a depăşi aceste blocaje, mai ales prin atragerea de fonduri private în sport, pentru că e clar că sportul românesc este subfinanţat. Nu ştiu dacă descentralizarea este soluţia tuturor problemelor, dar cred că o legislaţie care să încurajeze sectorul privat să investească în zona sportivă şi să facă sponsorizări ar fi măsuri care să ajute sportul în viitor. Până la urmă, totul pleacă de la finanţare, orice domeniu de performanţă are nevoie de finanţare corespunzătoare. Sigur că este nevoie de sportivi talentaţi, dar, fără resursele corespunzătoare, aceşti oameni talentaţi se vor plafona! Sunt sigur că la următoarele aniversări olimpice vom avea motive de bucurie!
Leon Rotman – dublu campion şi medaliat olimpic cu bronz/ canoe
Sărbătorirea unui asemenea moment ar trebui să reprezinte mult pentru toţi românii, mai ales că nu mai văd o pasiune pentru sport în general . În domeniul meu, kaiac-canoe, nu văd viitorul foarte bine, întrucât nu mai există dorinţa de a munci, interesul fiind unul de multe ori, material. Sportivii de pe vremea mea nu întrebau cât se primeşte pentru o medalie, cât primeam, primeam. Am speranţe în noua conducere a COSR-ului şi sper să fie mult mai bine de acum înainte pentru tot sportul românesc.
Valy Ionescu Caciureac – medalie olimpică de argint – preşedintă a CS Rapid Bucureşti
Acest eveniment deosebit reprezintă pentru mine o sărbătoare a Olimpismului în România şi a principiilor fundamentale ale acestuia, principii ce îmbină, într-un ansamblu echilibrat, calităţile corpului, voinţei şi spiritului. Bucuria imensă a revederii cu toţi colegii mei dragi este dublată de mândria de a vedea acest eveniment onorat de mari personalităţi politice din ţara noastră, precum şi de conducători ai mişcării olimpice internaţionale. Este un semn al preţuirii tuturor participanţilor la gală pentru valorile sportive româneşti pe plan internaţional. Medaliile obţinute în cei 100 de ani de Olimpism demonstrează că suntem un popor talentat. Prioritatea momentului este să aducem mai mulţi tineri către sport şi să identificăm şi promovăm pe cei capabili de marea performanţă. Seriozitatea şi implicarea în muncă a noii conduceri a COSR ne dau speranţa că la Jocurile Olimpice de la Rio delegaţia României va continua tradiţia rezultatelor deosebite obţinute de sportivii olimpici români până acum.
Ioan Suciu – medaliat cu bronz olimpic /gimnastică artistică – antrenor al lotului masculin
Sportul este o emblemă a României, şi este remarcabil că am ajuns să sărbătorim un asemenea eveniment. Sper să ne menţinem la un nivel înalt de performanţă, deşi am ajuns în situaţia în care nu mai culegem, ci alegem. Avem sportivi tineri, în care credem, dar care au nevoie de competiţii, pentru a creşte şi a ajunge la nivelul la care am fost noi. Factorul financiar este un element determinant în obţinerea performanţei, trebuie să ştim ce să facem pentru motivarea atât a sportivilor, cât şi a brumei de antrenori rămaşi să ducă greul, şi aici mă refer la gimnastica masculină.
Articol publicat în nr.53 al revistei Sport Revolution