București, 24 septembrie 2019 – 300 de persoane cu dizabilități intelectuale au participat la Jocurile Naționale Special Olympics România, aflate anul acesta la a 16-a ediție. BRAVII au câștigat, în total, 655 de medalii de aur, argint și bronz la competițiile de atletism, baschet și fotbal (abilități individuale) și înot, în cadrul a 136 de ceremonii de premiere (podiumuri).
Jocurile Naționale Special Olympics sunt cel mai mare eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale din România. Pe lângă cei 300 de participanți, evenimentul a mai reunit și 55 de medici, specialiști și staff tehnic de la Universitatea Carol Davila din București, Fundația Motivation România, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davilaˮ Călan, OpticLine – Dr. Angelescu Deva. Sportivilor le-au fost oferite consultații și tratamente stomatologice, precum și evaluări oftalmologice, ORL, evaluări de flexibilitate și ale stării generale de sănătate, dar și consiliere pentru un stil de viață sănătos.
Pe lângă sportivi și medici voluntari, la evenimentul desfășurat la Deva și Hunedoara între 20 – 22 septembrie s-au alăturat 163 de părinți și antrenori, 250 de elevi de liceu și arbitri voluntari.
Jocurile Naționale Special Olympics 2019 în cifre:
- 300 de sportivi cu dizabilități intelectuale înscriși și premiați în competiții
- 655 de medalii câștigate de sportivii Special Olympics
- 250 de voluntari (medici, asistenți, arbitri, antrenori, elevi și studenți)
- 163 de însoțitori și antrenori
- 4 discipline sportive (atletism, baschet, înot, fotbal)
- Evaluări la 5 discipline medicale
- 60 de delegații
- 31 de județe reprezentate (inclusiv București)
Jocurile Naționale Special Olympics se derulează în mod neîntrerupt din 2004, în fiecare an, într-un alt oraș din țară. Anul acesta s-au desfășurat la Deva și Hunedoara, pe terenurile Colegiului Național ”Decebal” din Deva și la Bazinul de Înot Hunedoara aparținând Complexului Sportiv „Michael Kleinˮ.
Evenimentul a avut loc în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva, Districtul Lions 124 România, Clubul Lions Deva Sarmizegetusa, Clubul Leo Deva Sarmizegetusa, Prefectura Județului Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, Inspectoratul Şcolar Județean Hunedoara, Primăria Municipiului Hunedoara, Direcția Județeană de Tineret şi Sport Hunedoara, Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Hunedoara, Inspectoratul pentru Situaṭii de Urgenṭӑ „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara, Poliṭia Localӑ Deva, Colegiul Național „Decebalˮ Deva, Liceul Sportiv „Cetateˮ Deva, Palatul Copiilor Deva, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescuˮ Deva, Colegiul Economic „Emanuil Gojduˮ, Clubul Școlar Sportiv Hunedoara, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davilaˮ Călan, Colegiul Național Pedagogic „Regina Mariaˮ Deva, OpticLine – Dr. Angelescu Deva, Crucea Roşie – Filiala Județului Hunedoara, Complexul Sportiv „Michael Kleinˮ Hunedoara, Sala Sporturilor Deva, Asociaṭia „Salvital” Hunedoara.
Evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie a Flăcării Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, purtată de reprezentanţi ai autorităților locale, reprezentanți ai forțelor de ordine, sportivi de performanță (Florentina Iusco și Marieta Ilcu) și sportivi Special Olympics participanți la Jocurile Naționale Special Olympics Deva 2019. Flacăra la intrarea în Sala Sporturilor Deva a fost purtată de Andrei Niță – Sportiv Special Olympics și Dumitru Dănuț Șain, Guvernatorul Districtului Lions 124 România.
Ridicarea steagului Special Olympics – un alt moment emoționant al Ceremoniei de Deschidere – a fost făcută pe role de către sportivii Special Olympics din țară (Flavia Cazan, Marian Ioniță, David Nastasia, Alexandru Toma) tineri care se pregătesc în cadrul proiectului ”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine”, derulat de Special Olympics România și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.
Ceremonia de deschidere a continuat la Sala Sporturilor din Deva cu rostirea jurământului sportivilor Special Olympics și defilarea celor 60 de delegații (asociații și școli speciale) venite din 31 de județe ale țării (inclusiv București). Momentele artistice au fost asigurate de ansambluri de la licee și școli speciale din județul Hunedoara și de către Nicola, una din prietenele mai vechi ale Fundației Special Olympics.
Programul de evaluare a stării de sănătate a sportivilor Special Olympics, derulat pe parcursul a două zile (20 și 21 septembrie), a atras anul acesta un număr de 300 de persoane cu dizabilități care au efectuat controale la cinci discipline medicale: ORL (Healthy Hearing), stomatologie (Special Smiles), oftalmologie (Opening Eyes), mobilitate și flexibilitate (FUN Fitness), nutriție și sănătate generală (Health Promotion).
Zilele de 20, 21 și 22 septembrie au fost rezervate competițiilor de atletism, fotbal și baschet (abilități individuale) și înot (preliminarii și finale).
Jocurile Naționale Special Olympics s-au desfășurat cu sprijinul:
Sponsori: Aqua Carpatica, Golisano, Starkey, Districtul Lions 124 România, Banca Transilvania, Otomed, Colgate, Safillo, Essilor, Asociația Club Sportiv Special Olympics, Grupul de firme AVIS 3000 Deva, Metro România, Banca pentru Alimente, L’Oréal România, Optimed, Audiolux, Colgate, RoStar, Bivaria Grup, Integral Chinciu Comimpex, Bravon, Biomed, Rodo Instal, Diana Turism, Top Tech, Lech Lacto Lechința, Clarfon.
Parteneri: Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, partener tehnic sportiv, Fundația Motivation România, Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică, Cohn & Jansen JWT.
Partenerul tehnic al evenimentului este Hervis Sports & Fashion.
Despre Special Olympics România:
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, a nedreptății și a intoleranței. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.
Informații și fotografii despre Special Olympics România sunt disponibile pe website-ul oficial (www.specialolympics.ro), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/specialolympicsromania/) și Instagram https://www.instagram.com/specialolympicsromania/.
Pentru detalii despre eveniment puteți contacta:
Fundația Special Olympics România, Oana Grecea, Coordonator comunicare,
o.grecea@specialolympics.ro. Telefon: 0722.544.601, 021.318.59.66.
Leave a Reply