Deşi duminică seara, la Soci s-a tras cortina, ediţia Jocurilor Olimpice de Iarnă desfăşurată în acest an continuă să fie în atenţia presei din întreaga lume. De această dată, nu este datorită performanţelor, spectacolului sau a organizării, ci din cauza problemelor legate de dopaj.
Pe 3 februarie, BBC a anunţat că la Soci vor fi făcute nu mai puţin de 2.450 de teste, peste cele 2.149 de la Vancouver, din 2010. Momentan, 6 sportivi au fost depistaţi pozitiv.
Sachenbacher-Stehle, la a doua abatere
Primele cazuri de dopaj au apărut la Soci în cadrul zilei de 21 februarie. Evi Sachenbacher-Stehle, una din biatlonistele de top ale Germaniei, a fost depistată pozitiv cu metilhexanamină. Ea nu este la prima abatere de acest gen. În 2006, la Torino, sportiva a fost suspendată timp de cinci zile, deoarece nivelul hemoglobinei era unul incredibil de ridicat. Atunci, cazul nu a fost declarat ca fiind unul de dopaj.
Astfel, rezultatul nemţoaicei din proba de start în masă de la Soci a fost declarat invalid (n.r. – românca Eva Tofalvi a urcat în clasament, de pe 21 pe 20). Sachenbacher-Stehle are la activ cinci medalii olimpice, dintre care două de aur.
Cu o zi înaintea startului probei de bob patru, italianul William Frullani a fost depistat pozitiv cu dimetilpentilamină. În urma incidentului, sportivul a fost exclus din lotul olimpic şi a fost înlocuit cu Samuel Romanini. Frullani, în vârstă de 34 de ani, a practicat decatlonul în trecut, dar ulterior s-a reprofilat pe bob.
Lumea schiului fond, afectată din nou
Ucraineanca Marina Lisogor, practicantă de schi fond, a fost depistată pozitivă pe 22 februarie, cu trimetazidină. Sportiva a concurat în două probe la Soci, dar a terminat departe de podium. Conform Comitetului Olimpic Ucrainean, Lisogor nu ştie să fi luat vreo substanţă interzisă.
Un alt sportiv de la schi fond, austriacul Johannes Duer, a fost depistat pozitiv cu eritroproteină (EPO), aceeaşi substanţă cu care s-a dopat în trecut şi ciclistul Lance Armstrong. Sportivul a terminat pe locul 8 în proba de skiatlon, pe 9 februarie şi a fost găsit pozitiv şapte zile mai târziu, în Austria. El trebuia să concuereze în proba de start în masă pe 50 de kilometri, duminică, în ultima zi a Jocurilor Olimpice de iarnă.
De-a lungul timpului, alţi opt practicanţi de schi fond au fost găsiţi dopaţi în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă.
Sinuzita e de vină!
Ultimele două cazuri de dopaj de la Soci vin din lumea hocheiului. La fel ca şi biatlonista Sachenbacher-Stehle, letonul Vitalijs Pavlovs a fost depistat pozitiv cu metilhexanamină. El a fost testat în urma partidei de hochei pierdută de echipa sa în faţa Canadei.
Probabil cel mai mare nume care a căzut pradă dopajului la Soci este cel al hocheistului suedez Nicklas Backstrom, centrul lui Washington Capitals. Acesta ar fi luat medicamentul Zyrtec-D pentru tratarea sinuzitei, medicament care conţine pseudoefedrină. Testarea a avut loc miercuri, iar sportivul a fost exclus din echipa Suediei care a jucat duminică finala împotriva Canadei. „Comitetul Internaţional Olimpice a distrus una din cele mai mari zile din istoria hocheiului suedez”, a declarat ulterior Tommy Boustedt, managerul general al Suediei.
Este pentru prima oară când doi jucători de hochei pe gheaţă sunt găsiţi dopaţi la aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice.
Cu 6 cazuri de dopaj la activ, ediţia Jocurilor Olimpice de la Soci le depăşeşte pe cele organizate la Vancouver, în 2010 şi la Torino, în 2006, unde s-a înregistrat câte un singur caz. Cea mai „incorectă” ediţie rămâne cea din 2002, de la Salt Lake City, în cadrul căreia au fost depistaţi pozitiv nu mai puţin de 7 sportivi. Patru dintre aceştia câştigaseră, în total, 9 medalii, dintre care 6 erau de aur!
FOTO: Getty Images
Leave a Reply