Lupta pentru promovarea în Liga Națională de Handbal este încinsă atât pe teren, cât și în afara acestuia. Mărul discordiei dintre CSM Călărași și HC Vaslui, două dintre principalele favorite al Seriei A, îl reprezintă portarul Bogdan Pralea. El s-a transferat în noiembrie la gruparea moldavă, fără acordul CSM-ului. După mai multe decizii contradictorii ale comisiilor de specialitate, Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal a decis în ianuarie ca jucătorul să rămână la Vaslui, hotărâre care contravine regulamentelor în vigoare.
Totul a început în luna noiembrie a anului trecut, când HC Vaslui l-a transferat pe Bogdan Pralea de la rivala sa, CSM Călărași, fără acordul grupării călărăşene. De fapt, portarul a negociat de unul singur cu formaţia moldavă şi a denunţat unilaterial contractul care-l lega de Călăraşi, fără temei legal însă. Gruparea din sudul țării nu a fost de acord cu transferul jucătorului la Vaslui și făcut apel. Dar tevatura abia din acel moment a început. Dacă am fi trăit într-o ţară normală, în care regulamentele ar constitui literă de lege, probabil comisiile de specialitate ar fi dat câştig de cauză Călăraşiului. Dar nu s-a întâmplat astfel şi, mai mult decât atât, hotărârile luate de o comisie de rang inferior au fost revocate de o altă comisie de rand superior.
”Contractul semnat cu sportivul putea fi denunțat unilateral de către club dacă nu se respectau niște clauze din contract, unilateral din partea sportivului dacă noi nu respectam clauzele din contract și prin acordul părților cu respectarea grilei de transfer. În cazul acesta, suma de transfer este de cinci mii de euro. Totuși, condiția primordială este acordul părților, dar în acest caz nu a fost vorba de un acord al părţilor”, a explicat președintele CSM Călărași, Dumitru Chirilă, situația contractuală a sportivului Pralea.
Alba neagra pe banii Călăraşiului
În speranţa soluţionării cât mai simplu şi rapid a acestui caz, CSM Călăraşi a făcut apel la Comisia de Memorii, însă, membrii acestei comisii au dat câştig de cauză Vasliului în acest litigiu. Simţindu-se nedrepătăţită de această decizie, Călăraşiul a făcut recurs la Comisia de Apel, care a decis în luna decembrie că sportivul aparține clubului din sudul ţării şi cazul putea fi închis. Însă, HC Vaslui a nu a stat cu mâinile în sân şi a contestat această hotărâre cu un apel apel extraordinar, motivând că nu au fost citați la acea ședința Comisiei de Apel. Dumitru Chirilă explică de ce gruparea moldavă nu are dreptate, deşi continuă să bată monedă pe acest caz.
„Motivul pe care l-a invocat Vasluiul ca să atace și să anuleze decizia Comisiei de Apel a fost că ei nu au primit o citație la acea ședință. Însă, regulamentul disciplinar al Federației de Handbal prevede că judecarea apelului se poate face în lipsa părților. Întrucât Comisia de Apel a judecat contestația noastră îndreptată împotriva federației, nu a mai considerat necesară convocarea celor de la Vaslui. Federația o putea face. Însă Federația nu ne-a invitat nici pe noi în data de 7 noiembrie, când subcomisia de transferări a hotărât că sportivul este al Vasluiului.
HC Vaslui, în loc să fie preocupat de selecţionarea şi pregătirea ştiinţifică a sportivilor săi, în complicitate cu FR Handbal, a apelat la alte mijloace de obţinere a rezultatelor sportive, respectiv şi-a propus să destabilizeze CSM Călăraşi prin mijloace nesportive, respectiv să anihileze sportivii noştri sau chiar să-i folosească împotriva noastră”, a mai spus președintele CSM-ului.
În urma apelului făcut de HC Vaslui, Consiliul de Administrație al FRH a intervenit şi a luat o nouă decizie contradictorie, anulând decizia Comisiei de Apel şi hotărând că transferul este regulamentar. Această decizie este definitivă şi irevocabilă, motiv pentru care CSM Călăraşi, în cazul în care va dori să mai facă apel, se va putea adresa doar instanţelor civile sau Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
„Din punct de vere sportiv, cazul e închis”
Gabriel Tomescu, vicepreşedintele Comisiei de Apel, nu înţelege nici el de ce Consiliul de Administraţie al federaţiei a întors decizia dictată iniţial: „Consiliul de Administraţie a casat hotărârea noastră. Această instanţă are ultimul cuvânt în acest litigiu. Noi am considerat că regulamentul a fost încălcat şi din acest motiv am dat câştig de cauză Călăraşiului. Însă, ce fac alte comisii nu mai depinde de noi. Acum, din punct de vedere sportiv, cazul e închis, deoarece hotărârile Consiliului de Administraţie sunt definitive şi executorii. Această decizie nu mai poate fi atacată la nivel naţional. Singura modalitate de recurs ar fi apelul la TAS. Eu, personal îi dau dreptate Călăraşiului, judecând după regulamente. Sigur, speculaţii se pot face destule acum. Consiliul de Administraţie al federaţiei, care mai are doar câteva zile până va fi schimbat, îşi încheie mandatul cu o decizie dubioasă.”
Faptul că aceste comisii lucrează după ureche, ignorând cu bună ştiinţă regulamentele în vigoare şi acţionând mânate din spate de interese oculte, a fost demonstrat la ședința Consiliului de Administraţie care a avut loc pe 13 ianuarie, atunci când la discuţii nu a fost chemat niciun reprezentant al clubului din Călărași.
„Pe 13 ianuarie 2014 s-a întâlnit Consiliul de Administrație. Această ședință nu a fost anunțată pe site. Noi nu am fost invitați. În baza apelului extraordinar, dacă Vasluiul ar fi vrut desființarea Călărașiului, ar fi putut. Oamenii din Consiliul de Administrație nu au avut documente, nu au fost pregătiți. Practic, oricine vine cu cerere de transfer la Călărași, poate facă transferul. Nu se poate așa ceva! Sportivii pot pleca doar cu acordul părților. Pe Pralea l-am luat din Israel, am plătit toate taxele, iar el a primit bani frumoși la noi. Eram la zi cu absolut toate clauzele contractuale.
Maniera de lucru a FR Handbal în acest caz a fost incredibilă. În loc să respecte regulamentele şi să dezvolte activitatea handbalistică, federaţia are o activitate părtinitoare în defavoarea ideii de corectitudine, procedând prin oamenii săi, prin mijloace cel puţin dubioase, la degradarea ideii de competiţie sportivă. Poate nu întâmplător handbalul din România şi rezultatele obţinute în ultima perioadă sunt total nesatisfăcătoare”, a conchis Dumitru Chirilă.
Pralea a jucat împotriva Călăraşiului
Apogeul acestui caz litigios a fost atins la finalul anului trecut, când, în baza hotărârilor date de anumite comisii în favoarea Vasluiului, portarul Bogdan Pralea a primit dreptul de a juca pentru HC Vaslui chiar împotriva fostei sale echipe. Această situaţie l-a indignat la culme pe Dumitru Chirilă, care nu înţelege de ce federaţia a permis încălcarea flagrantă a regulamentelor: „FR Handbal, în loc să-şi respecte regulamentele proprii de transferări şi cele disciplinare (în litera şi spiritul ideii de întrecere sportivă, de fair-play) a intrat în acest joc murdar, forţând lucrurile până într-acolo în a-l lua pe Pralea Bogdan Marius de la CSM Călăraşi şi a-i da drept de joc în meciul de la Vaslui, din data de 28 noiembrie 2013, în meciul dintre HC Vaslui şi CSM Călăraşi, deşi cel puţin regulamentele FR Handbal nu permiteau acest lucru.”
Situația este departe de a avea o finalitate, președintele celor de la CSM Călărași fiind hotărât să continue lupta şi să atace decizia în civil sau la forurile internaționale de arbitraj sportiv.
*Material scris de Andrei Militaru și Mihai Iacob, publicat în numărul 45 al revistei Sport Revolution.
FOTO: CSM Călărași