La începutul lunii februarie, clubul a lansat campania socială „Antrenăm Viitorul“, dedicată copiilor ce provin din medii defavorizate. În acest demers curajos sunt implicate organizaţii care au experienţă îndelungată şi cunosc aceşti copii: World Vision, Salvaţi Copiii, SOS Satele Copiilor România, Centrul de zi „Eu şi prietenii mei“ şi Fundaţia FĂRĂ. Astfel, 100 de copii cu vârste între 6 şi 10 ani beneficiază de un program de cursuri de înot pe o perioadă de patru luni mulţumită companiei CAROLI FOODS GROUP, finanţatorul acestui proiect, agenţiei IMAGE Public Relations, partenerul de comunicare, Learning Ecosystem, care a asigurat training şi consultanţă pentru voluntarii implicaţi în proiect, Bery Fitness & Spa, Tyr România şi, nu în ultimul rând, celor 11 antrenori voluntari ai BSC, care dedică acestor copii toată priceperea şi experienţa lor.
Campania lansată de BSC are o nuanţă specială: nu oferă copiilor ceva gratuit, ci îi învaţă să-şi ofere singuri ceva frumos, pe măsura efortului pe care îl vor depune. Este o campanie ce îşi propune schimbarea unor mentalităţi şi este contribuţia acestui club admirabil pentru a schimba în bine viitorul copiilor.
Până în luna mai, echipa Bucharest Sport Club va fi alături de aceşti copii, îi va învăţa să înoate pe cei care se află la prima întâlnire cu apa, le perfecţionează tehnica de înot celor care deja ştiu să înoate, dar mai ales îi învaţă tot ceea ce implică sportul: muncă, disciplină, sănătate, prietenie, ce înseamnă şi la ce folosesc regulile, cum să câştige şi cum să piardă o întrecere, cum e să fii sănătos în miezul iernii venind la bazin şi cum se depăşesc greutăţile când ai alături adulţi care cred în puterea ta de copil. Vor înţelege ce înseamnă să fii în tribune şi să susţii un concurent din clubul tău. Se vor bucura de tovărăşia sportivilor BSC. În luna mai, toţi aceia care vor demonstra calităţi, voinţă, ambiţie şi plăcerea de a face sport vor fi „adoptaţi“ de echipele de performanţă BSC pentru a continua să practice înotul, triatlonul sau înotul sincron.
Clubul nu se află la prima iniţiativă de acest fel. Proiectul „Antrenăm Viitorul“ este urmarea firească a celor cinci campanii „Se caută campioni!“ derulate de Bucharest Sport Club din anul 2010 până în prezent prin intermediul programului JUNIOR SWIM, în cadrul cărora au oferit copiilor din Bucureşti posibilitatea să înveţe gratuit să înoate, au acumulat experienţă şi au crescut o echipă performantă.
„Antrenăm Viitorul“ scrie o filă nouă în proiectul „Jurnal de fapte bune“ desfăşurat de Caroli Foods Group şi Asociaţia pentru Familie prin care tinerii talentaţi din medii defavorizate sunt sprijiniţi să atingă performanţa. Sport Revolution a văzut copiii la antrenamente, a auzit ce vorbesc, a aflat părerea celor care au iniţiat şi finanţat proiectul, dar şi a celor care se ocupă de aceşti copii, iar în rândurile ce urmează vă redăm aceste gânduri şi idei.
„În cadrul acestei campanii, copiii învaţă să-și învingă teama de apă, să capete încredere în propriile forţe și să-și dezvolte o tehnică proprie de înot. Mai mult decât atât, au ocazia să deprindă o serie de principii sănătoase și utile pentru viaţă: învaţă să fie disciplinaţi, să lucreze în echipă și să fie sociabili. Antrenăm Viitorul este un start pentru egalitate de șanse și o viaţă independentă, dar și o bază de selecţie pentru performanţă. Am ales copii cu vârsta între 6 şi 10 ani pentru că aceasta este perioada când devin mai responsabili și au o capacitate de învăţare mai mare. Cei 100 de copii vor beneficia de priceperea și experienţa celor 11 antrenori ai clubului care se implică în această campanie în calitate de voluntari. În plus, le oferim copiilor transportul, dar și toate materialele de care au nevoie la curs: costum/slip, cască, ochelari, prosop și materiale auxiliare (colac, aripioare, plută, baghetă). Toate acestea sunt posibile datorită Caroli Foods Group, finanţatorul acestui proiect“, a spus Marius Grigore, managerul Bucharest Sport Club.
„Echipa Centrului Educaţional Salvaţi Copiii a observat la copiii care frecventează cursurile de înot o schimbare comportamentală pozitivă, creşterea încrederii în propria persoană şi dorinţa de a se dezvolta permanent. Copiii au devenit mai relaxaţi, mai încrezători, au dezvoltat relaţii de prietenie şi de sprijin reciproc în interiorul grupului, sunt punctuali şi dau dovadă de multa seriozitate în ceea ce fac. Entuziasmul lor este evident şi chiar dacă nu toţi vor demonstra calităţi deosebite în acest domeniu, cu siguranţă lecţiile de înot vor contribui la dezvoltarea lor şi vor reprezenta, totodată, o experienţă de neuitat“, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Centrul Educaţional Salvaţi Copiii.
„Efortul nostru de a încuraja performanţa în rândul tinerilor defavorizaţi a început prin Jurnal de fapte bune, proiectul care schimbă povestea de viitor a copiilor talentaţi, lipsiţi de posibilităţi financiare. Anul acesta scriem încă o filă în Jurnal prin susţinerea proiectului Antrenăm Viitorul, oferind astfel o șansă reală copiilor defavorizaţi de a-și descoperi și duce mai departe talentul“, precizează şi Ana Maria Băjan, director de marketing în cadrul Caroli Foods Group.
„Dacă iniţial copiii s-au bucurat foarte mult că vor avea ocazia de a se juca în apă şi că vor învăţa să înoate, acum unul dintre ei şi-a exprimat speranţa că va face parte din lotul de 20 de copii selectaţi ca fiind cei mai buni. Îşi doreşte să facă performanţă, încurajat fiind de antrenor şi de faptul că a învăţat într-un timp relativ scurt să înoate. Ce s-a schimbat în atitudinea lor? Copiii au depăşit faza de început în care le era teamă de apă, au căpătat încredere în ei, iar acum înotul a devenit o plăcere. Povestesc că au o relaţie apropiată cu antrenorii lor, care se poartă frumos cu ei , au răbdare cu ei, iar ceea ce le place cel mai mult este că sunt amuzanţi şi împletesc munca cu bună dispoziţie. Prin sport şi în special prin înot sperăm ca ei să aibă curajul să înfrunte nu numai unda apei, dar şi viaţa, cu toate valurile ei mai mici sau mai mari“, a precizat Margareta Ivan, manager Proiect Casa „Sf. Gabriel“ – Fundaţia FĂRĂ.
„Grija personalului de instruire, echipamentul complet, de bună calitate, oferit gratuit, răbdarea şi bunătatea cu care sunt întâmpinaţi la fiecare şedinţă au făcut ca pe chipurile copiilor să apară zâmbete de bucurie de fiecare dată când văd în faţa centrului maşina de transport la bazin. Văzând opinia copiilor cu privire la orele de înot am constatat o reală bucurie pentru absolut toţi, faptul că au învăţat să înoate, să facă scufundări, să nu se mai teamă de apă şi chiar să-i motiveze pe mai departe în vederea obţinerii chiar şi a titlului de campioni. De asemenea, pe lângă faptul că înotul îi ajută în menţinerea sănătăţii printr-o dezvoltare armonioasă, copiii şi-au îmbunătăţit capacitatea de comunicare, de relaţionare, disciplină, însuşirea responsabilităţii şi regulilor“, a dezvăluit la rândul său Dan Mareş, şef centru „Eu şi prietenii mei“.
„Copii sunt încântaţi în primul rând pentru că au contact cu apa, iar pe zi ce trece văd progresele pe care le fac. Dacă acum ceva timp le era teamă să se dezlipească de marginea bazinului, sunt încântaţi că au reuşit de unii singuri să traverseze bazinul înot, ajutaţi doar de baghetele de burete, iar micile frici s-au dizolvat complet. Acest lucru se datorează atitudinii antrenorilor care reuşesc cu uşurinţă să-i motiveze şi să le dea încredere în forţele proprii. De prea multe ori nişte deprinderi extrem de folositoare (unii ar spune chiar vitale) în viaţă, cum este înotul, ajung să fie neglijate. Părinţii nu îşi permit şi nu au timp se se ocupe de copii. Programul acesta atacă foarte bine ambele paliere. Pentru părinţi scoate problema banilor din ecuaţie, iar pentru copii permite să se redescopere între ei, pe ei înşişi, dar şi persoane noi (întreaga echipă Bucharest Sport Club) într-o situaţie nouă, întărind, astfel, coeziunea de grup şi sentimentul de apartenenţă. Un alt aspect foarte important este că cei mici s-au responsabilizat şi s-au adaptat foarte bine programului. Ştiu deja ce este de făcut când vin de la şcoală în ziua când au înot. Au responsabilitatea echipamentelor pe care şi le pregătesc singuri cu o seară înainte acasă. Din punct de vedere pedagogic, este o experienţă foarte plăcută de a lucra cu alţi profesionişti şi îmi face plăcere să observ pregătirea, entuziasmul şi dăruinţa membrilor Bucharest Sport Club, mai ales că toţi înţelegem că aceşti copii îşi formează deprinderi pentru toată viaţa şi cu siguranţă cei mai mulţi îşi pot descoperi şi dezvolta abilităţi şi aptitudini încă neatinse“, spune şi Maria Ramboi, reprezentanta fundaţiei World Vision România.
„Ştefan spune că îi place că înoată singur şi învaţă lucruri noi. Lui Dragoş îi plac ambii antrenori, dar nu-i plac bilele care separă culoarele. Înoată deja pe sub apă, îi place foarte mult, iar bazinul ar fi perfect fără bile. Vrea să meargă în continuare la înot. Mădălinei îi place că e linişte, îi place să înoate cu capul în apă şi să sară. Abia aşteaptă să meargă din nou la bazin. Alex preferă să înoate pe burtă şi să sară în apă, în picioare. Abia aşteaptă să înveţe să înoate pe sub apă. Lorenei îi place să se bage cu capul în apă, doar să nu facă sărituri. Lui Alex îi place mult de tot să înoate singur, face sărituri deja şi îi place şi antrenorul. Îşi doreşte să înoate mai repede singur şi exersează de fiecare dată când are ora de înot. Vali vrea să înoate din ce în ce mai bine şi mai mult, când e în bazin nu mai vrea să iasă din apă. Aproape a învăţat să se descurce singur în apă, dar mai are puţin până să înoate fără niciun ajutor“, sunt câteva din gândurile copiilor care beneficiază de acest program, gânduri transmise de SOS SATELE COPIILOR ROMÂNIA prin intermediul doamnei Ionela Munteanu.
Articol publicat în nr. 59 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply