A început una din cele mai spectaculoase curse din lume: Red Bull X-Alps!
In tabara situata la 25 de kilometri in estul orasului Salzburg, Austria, s-au facut ultimele pregatiri la echipament, s-au studiat si s-au marcat hartile si s-au pus la punct ultimele detalii legate de logistica, nutritie si strategie.
Românii Toma Coconea si Daniel Pisica si-au facut deja temele, fiind la antrenamente pe traseu timp de o luna si jumatate.
Aflati in regiunea Salzburgerland a Austriei, pe marginea lacului Fuschl, care gazduieste temporar cei 32 de sportivi si pe suporterii lor, sportivii români au luat astăzi startul in una dintre cele mai dificile provocari ale planetei – Red Bull X-Alps.
Este o cursa care incepe dintr-un capat al Alpilor si se incheie in celalalt, iar distantele sunt strabatute doar pe jos sau in zbor, cu parapanta – nu exista o poveste mai eroica si epica de atat. Miercuri, pe 2 iulie, cursaa inceput cu un Prolog de o zi, iar startul propriu-zis are loc pe 5 iulie, in Salzburg. Atunci incepe aventura propriu zisa. Concurentii trebuie sa treaca prin 10 checkpoint-uri – prin Austria, Germania, Italia, Elvetia si Franta – si sa aterizeze, conform traditiei, pe o saltea amplasata in largul coastei din Monaco.
Distanta in linie dreapta are 1.038 de kilometri, dar aceste cifre nu ilustreaza neaparat provocarea si dificultatea acestei curse.
“Sa nu va inselati, sportivii care se afla astazi aici sunt printre cei mai impresionanti aventurieri ai generatiei lor,” spune creierul din spatele cursei, Hannes Arch. “Aveti in fata persoane care se simt ca acasa in munti; ei vor alerga 50 de kilometri, vor escalada 2.000 de metri pe munte si apoi vor decola in conditii la care altii nici macar nu viseaza, urmand sa zboare timp de cateva ore – uneori acoperind chiar si 200km intr-un singur zbor. Si ei fac toate astea intr-o singura zi, de la ora 05:00 pana la 22:30, pana cand ajung in Monaco. Este incredibil.”
Lista participantilor este compusa din 30 de barbati si doua femei, din 18 tari. Pe ea se afla si cel care a castigat competitia de trei ori, Chrigel Maurer (Elvetia), stabilind in 2013 un remarcabil record de timp de 6 zile, 23 de ore si 40 de minute. Francezii ieseau in evidenta ca fiind foarte puternici in acest an, pana cand Clément Latour (FRA1) si-a anuntat in mod dramatic retragerea din cauza unei accidentari. In 2013, el s-a clasat pe locul doi, iar decizia sa de acum cateva zile de a se retrage a rapit cursei unul dintre cele mai mari staruri ale sale. Responsabilitatea drapelului francez ii revine acum lui Antoine Girard (FRA2), ocupantului locului trei in 2013. O rasturnare interesanta de situatie a venit din partea lui Nelson de Freyman, suporterul lui Girard in 2013, care acum participa in calitate de sportiv si, la varsta sa de 23 de ani, este cel mai tanar din competitie.
Din Statele Unite se remarca doua personalitati: Gavin McClurg, un aventurier premiat de National Geographic, si Dave Turner, un alpinist redutabil care s-a pregatit luna trecuta pentru concurs strabatand intregul traseu, aceasta fiind a patra oara pentru el cand strabate Alpii cu parapanta.
Dar competitia este chiar stransa. Asul italian la zbor – Aaron Durogati (ITA) – ar putea profita de experienta personala si cunostintele dobandite in muntii Brenta, care adapostesc una dintre cele mai dificile sectiuni ale traseului. Trebuie mentionat si Paul Guschlbauer, clasat pe locul trei in 2011, care este un sportiv foarte puternic. Daca reuseste sa-si respecte planul cursei, ar putea fi unul din pretendentii unui loc pe podium.
Lor li se adauga bineinteles, Toma Coconea, o legenda vie a acestei competitii, sportivul cu cele mai multe participari la Red Bull X-Alps.
“Va fi una dintre cele mai incitante curse de pana acum,” spune directorul cursei Christoph Weber. “Traseul este mai solicitant fata de anii trecuti si chiar va testa abilitatile concurentilor. Cu siguranta va furniza fanilor o lupta captivanta pe care sa o savureze.”
Una dintre caracteristicile unice ale cursei este reprezentata de Red Bull MOBILE Live Tracking. Actualizata in fiecare secunda, platforma ofera posibilitatea de a urmari fiecare moment al actiunii, oferind date despre pozitionarea concurentilor, statusul lor (la sol/in zbor), informatii despre vreme, straturi termice, statistici si altele. Chiar se pot personaliza alertele, pentru a asigura spectatorul ca nu rateaza o stire noua sau o postare de la favoritul sau. Cele mai noi stiri, imagini si clipuri video din cursa sunt postate in mod constant, intre orele 05:00 si 22:30.
Actiunea a inceput cu Prologul de o zi, azi, 2 iulie, la ora 11:00 am.
Inainte de a pleca, Toma si-a luat rucsacul in spate si a pornit la drum sa ne arate tara noastra dintr-o alta perspectiva – asa cum o vede el, de deasupra muntilor, de pe peretele cheilor sau din pesteri. De fiecare data doreste sa ajunga in locuri noi, sa descopere, pentru ca acolo, in munti, se simte ca acasa.
A pornit de acasa, de la poalele Parangului si a urmat o incursiune in Cheile Jietului, Cheile Taii, Cheile Rosiile. A explorat Pestera Bolii, iar apoi a zburat cu parapanta in zona Clopotiva, un fel de Rai al amatorilor de zbor. A alergat alaturi de zimbri, in rezervatia din tara Hategului, la Sarmisegetusa si Castelul Huniazilor. Apoi, a ajuns in Simeria, la Uroi si in Apuseni, in zona Remetea, o alta zona bine cunoscuta parapantistilor. Nu departe de aici, a facut rapel in Cheile Turzii.
Acestea sunt doar câteva repere din Romania, cu multe zone inca neexplorate, unde la fiecare pas te poti bucura de natura.
Toma Coconea, nu numai ca ne-a aratat Romania asa cum o vede el, ci s-a si antrenat pentru cea mai dificila competitie de aventura din lume, Red Bull X-Alps.
(sursa foto: Mihai Stetcu_- Red Bull Contentpool)
Leave a Reply