Luna noiembrie a acestui an a consemnat evenimente interesante pentru sportul de contact din România, respectiv pentru sportul Brazilian Jiu-Jitsu, practicat de aproape 20 ani în țara noastră, dar încă nerescunoscut legal.
Ce ştim despre acest sport? Arta cunoscută sub denumirile de Sport Jiu-Jitsu, Sport BJJ, Brazilian Jiu-Jitsu sau pur şi simplu Jiu-Jitsu se prezintă ca un sistem de sport, care se concentrează pe importanţa luptei la sol.
BJJ-ul îşi are rădăcinile în şcoala de Kodokan judo, elemente de sol din această şcoală, şi nu numai, fiind predate în Brazilia de profesori japonezi cum ar fi: Takeo Yano, Mitsuyo Maeda, Soshihiro Satake, şi Isao Okano.
BJJ-ul, poate fi eventual definit ca sportul de combat care a inovat şi adaptat anumite practici din judo, dar fără a se opri doar la această artă. BJJ-ul este considerat ca fiind conceptul definit de imaginea unei persoane neînzestrate fizic care poate înfrânge un oponent mai puternic prin tehnică, pârghii, şi ce este cel mai important, prin ducerea luptei la sol şi utilizarea atacurilor articulare şi ștrangulărilor pentru victorie. Antrenamentul poate fi orientat pentru turnee de sport sau pentru autoapărare ori cultură fizică şi construirea unui caracter puternic.
De câțiva ani, practic din 2019, Federaţia Română de Arte Marţiale (FRAM) a susținut că ar oferi tutelă oricărei activități legate de Brazilian Jiu-Jitsu sau BJJ în România.
S-a dovedit că acest lucru a fost invocat ilegal, devreme ce prin decizia civilă nr. 1403/31.10.2023, pronunțată în dosarul 2138/2/2023 de către Curtea de Apel Secția a IV-a Civilă, a fost anulată definitiv hotărârea F.R.A.M. de înființare a Subdepartamentului de BJJ în cadrul Departamentului de Ju-Jitsu.
Mai mult, sentinţa civilă nr. 622 din data de 23 martie 2022 pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, a rămas definitivă prin respingerea recursului Agenției Naționale pentru Sport, ca nefondat, conform deciziei civile nr. 5271/2023 din 14.11.2023 pronunțată în cauză de ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.
Conform acestei hotărâri Agenția Națională pentru Sport este obligată să înceapă procedura de recunoaștere a sportului Brazilian Jiu-Jitsu, după ce vreme de trei ani zile, au tergiversat în mod voit o astfel de măsură.
Vârful de lance al acestor demersuri juridice de recunoaștere sportivă a BJJ-ului, Professor Cătălin Vlad a punctat și la capitolul realizări sportive, echipa sa MatSide BJJ Romania prin divizia MatSide Argeș (Pitești-Vlădești-Mioveni) , ajungând campioană europeană al prestigiosului turneu NAGA, desfășurat în 11 noiembrie 2023 în Germania, la Limburg.
Într-un turneu la care au participat 1465 de participanți, conform aplicației smoothcomp, echipa MatSide Romania condusă de Profesor Cătălin Vlad, Professor Elvis Zinculescu și Professor Mihai Buidan a reușit să-și adjudece locul 1 din 129 de echipe, obținând prima centură NAGA la divzia copii și tineri, prin Irina Stoica.
În plus, antrenorii Cătălin Vlad și Elvis Zinculescu au reușit să-și câștige și ei diviziile de sportivi, fiind de asemenea deținători de centură NAGA.
Iată performerii care au făcut cunoscută România în cadrul unui turneu cu o vechime de peste 25 de ani, cel mai răspândit și renumit turneu de grappling din lume:
11 Locuri I , 16 Locuri II, 9 Locuri III și un loc IV
- Cătălin Vlad Locul I
- Elvis Zinculescu Locul I
- Stoica Irina Locul I
- Catanoiu Alexandru Locul I
- Irimescu Antonio Locul I
- Pavelescu Catalin Locul I, Locul I, Locul II
- Dutoiu Eric Locul II
- Bahor George Locul I, Locul II
- Lacatusu Yasmine Locul II, Locul II
- Stanciu Andrei Locul II, Locul III
- Dana Darius Locul II, Locul III
- Gogiu Alex Locul II
- Ghiță Sofia Locul II, Locul II
- Visa Luca Locul II, Locul II
- Zmarandache Alina Locul III, Locul III
- Dogaru Sasha Locul I, Locul II
- Popa Cristian Locul II, Locul III
- Plopeanu David Locul III
- Brătulescu Mateo Locul I, Locul III
- Tănase Calin Locul IV
- Juganaru Locul II, Locul III
- Stanciu Anastasia Locul II
- Deliu Maryo Locul I, Locul III
Antrenor de colț: Mihai Buidan
Concluziv, reţinem realizările foarte importante pentru ceea ce înseamnă viitorul acestui sport în România. Dacă s-au reușit asemenea lucruri trecând peste toate piedicile puse în cale, cu eforturi proprii, este clar că mai există speranța unui viitor mai bun pentru noi toți, într-o țară care ar trebui mereu să revizuiască ceea ce înseamnă cu adevărat valoare sportivă și umană.
Foto: arhiva MatSide Romania
Leave a Reply