Pentru că suntem încă în luna aniversară Bucharest Sport Club, continuăm povestea lor şi vorbim acum despre ceva special în viaţa lor. Pe principiul “cine se aseamănă se adună”, acestui club i se alatură sportivi cu bun simţ, educaţie şi respect, iar orice tentativă de abatere este imediat corectată de colegi, nu prin vorbe, ci prin felul lor de a fi. Vă prezentăm mai jos câteva gânduri ale grupării bucureştene la împlinirea a 10 ani de existenţă.
„De fiecare dată când un nou sportiv intră în echipa BSC, după primele antrenamente, auzim aceeaşi reacţie plină de entuziasm: aici este “altfel”. Cu timpul, din atitudine, mesaje, postări pe reţele de socializare, am văzut cum sentimentul iniţial de plăcută surprindere al acestor sportivi s-a transformat în mândrie, ataşament, încredere, dragoste şi respect. Sunt destul de rar întâlniţi în zilele noastre copiii care nutresc astfel de sentimente faţă de ceva, dar sunt şi mai rare situaţiile în care, în acelaşi loc, să se strângă zeci şi sute de tineri care gândesc şi simt la fel.
Am stat mult timp şi ne-am întrebat de ce, ce îi atrage, ce le place atât de mult, de ce ajung să simtă că aparţin unei familii, să iubească această familie. Antrenamentele, competiţiile sau echipamentele nu pot determina toate acestea. Trebuie să fie altceva, ceva special.
De curând, privind câteva imagini din viaţa clubului, credem că am reuşit să aflam care este “secretul BSC”. Ne-au vorbit sportivii, dar mai ales ne-au vorbit imaginile.
Acele valori care fac ca Bucharest Sport Club să fie un club “altfel” sunt comunicarea, încrederea şi sinceritatea în tot ce fac, gândesc sau spun. Din aceste ingrediente se nasc cele mai frumoase sentimente şi momente din viaţa lor. Se nasc şi se împlinesc vise, se naşte curajul şi victoria. Relaţia aceasta specială există între sportivi mari şi mici (dansatori, înotători sau triatlonişti), între sportivi şi antrenori, între sportivi şi părinţi, între antrenori, între antrenori şi părinţi, între părinţi şi între oricare dintre ei şi oricare alt sportiv, antrenor şi părinte “din afara familiei lor”.
Sportivii obişnuiesc să numească clubul (colegii, antrenorii, părinţii) drept “cea mai frumoasă familie”, “familia copilăriei”, “happy family”, înotătorii tind să spună că “înoată cu inima”, micuţele dansatoare au “atitudine şi plăcere”, părinţii ajung să împrumute vorbele copiilor, bunicii flutură steagurile BSC, galeria respiră o dată cu fiecare pas de dans şi cu fiecare tracţiune de braţe la înot, sportivii îşi încurajează antrenorii în concursuri, antrenorii aproape nu respiră când le concurează elevii. Performanţele sunt extraordinare pentru că sunt “toţi pentru unul şi unul pentru toţi”. Nimeni nu e singur.
Când totul se bazează pe bun simţ şi încredere, când ai timp suficient pentru fiecare copil, când te joci cu ei, când laşi fiecare copil să încerce orice pentru a se convinge dacă e bine sau nu, când puterea exemplului domină orice altă formă de învăţare, când toate câile de comunicare sunt deschise, când vacanţa, Crăciunul, victoria şi eşecul se petrec împreună, oamenii ajung să se afle în armonie. Iar viaţa lor este guvernată de dorinţa de a-i face mândri pe ceilalţi.
Bucharest Sport Club a început să funcţioneze ca un mecanism de ceas elveţian: perfect, cu fiecare rotiţă la locul ei, cu autoreglare, fără să fie nevoie ca vreun ceasornicar să intervină. Bucharest Sport Club a ajuns un model în România. Este grupul către care îşi întoarce toată lumea privirea oriunde s-ar duce, este pata de culoare şi prezenţa veselă din competiţiile de înot, dans sau triatlon, este mişcarea de suflet, atmosfera care umple viaţa de bucurie şi, poate, visul multor sportivi.
Şi dacă nu am reuşit să trasăm destul de bine contururile în care BSC-ul îşi trăieşte viaţa, imaginile pot vorbi mult mai bine decât am făcut-o noi. Ele surprind emoţia.”
Articol publicat în revista Sport Revolution, nr. 49
Leave a Reply