Atragerea tinerilor spre sport reprezintă, fără îndoială, una dintre direcțiile care trebuie urmată de către cluburi în anii care vin. CSM București a decis să nu mai aștepte, iar în toamna trecută și-a îndreptat atenția spre Centrul de Copii și Juniori. În plus, a fost lansat proiectul ”Sănătos și campion”, prin care se urmărește promovarea sportului de masă în rândul tinerilor din Capitală. La numai câteva luni distanță, inițiativa CSM-ului a prins contur, efectele benefice urmând să se vadă în timp.
Proiectul ”Sănătos și campion”, sprijinit de Primăria Capitalei, a fost demarat în toamna anului trecut, în primă fază fiind semnate contracte de parteneriat cu instituțiile de învățământ din București. De asemenea, au fost semnate contracte de prestări servicii cu profesorii și antrenorii care se ocupă de pregătirea tinerilor.
O etapă importantă a acestui proiect a fost atragerea unui număr cât mai mare de copii în vederea practicării unei ramuri sportive care se regăsește în structura CSM București: atletism, baschet, handbal, motociclism, rugby, șah și volei. Tinerii care au decis să se alăture proiectului au beneficiat de inițiere și antrenamente, participând apoi la etapa pe școală. Sistemul de desfășurare a competiției la nivelul acestei etape a fost stabilit de catedra de educație fizică a unității de învătământ.
La finalul competițiilor pe școală, cei mai valoroși tineri sunt aleși pentru faza următoare a proiectului, cea pe sector. În funcție de ramura sportivă, echipele sau copiii selectați vor concura cu reprezentanții altor unități de învățământ. La finele acestei etapei, profesorii metodiști vor centraliza rezultatele și vor întocmi clasamente, desemnând echipele și sportivii câstigători care vor participa la etapa finală, cea municipală. Aceasta va avea loc în primăvară și va desemna cei mai valoroși concurenți și cele mai puternice echipe ale primei ediții a proiectului ”Sănătos și campion”.
O altă țintă importantă a celor de la CSM București este crearea unei baze de masă pentru sportul de performanță. De aceea, gruparea din Capitală se concentrează asupra dezvoltării Centrului de Copii și Juniori. Tinerii selectați beneficiază de patru etape de pregătire diferențiată la nivelul fiecărei ramuri sportive, urmând a fi create echipe reprezentative. Totodată, copiii centralizați vor avea parte de gratuitate, asigurându-se toate condițiile de pregătire și antrenament specifice atingerii obiectivelor de instruire și performanță sportivă.
Selecția tinerilor pentru Centrul de Copii și Juniori variază de la o secție la alta în funcție de priorități. Spre exemplu, la handbal se va lucra cu copii care s-au născut între 2003 și 2007 pentru a nu interfera cu aria de selecție ca vârstă a altor entități sportive precum C.S.S.-urile sau cluburile private. De asemenea, selecția s-a realizat și cu scopul de a instrui copiii în funcție de cerințele și planificarea impuse de comisia metodică a clubului.
Până în prezent, acest proiect se bucură de un real succes. Dovadă sunt cifrele de la mijlocul lunii ianuarie, când Centrul de Copii și Juniori angrena aproximativ șapte mii de copii și aproape 400 de grupe. Cifrele sunt încurajatoare mai ales pentru că proiectul, cu o durată de șase ani, se află momentan la stadiul de pilot.
Însă, nu numai mișcarea sportivă din Capitală ar trebui să beneficieze de astfel de proiecte. Inițiativa celor de la CSM nu trebuie să rămână singulară, ci luată drept exemplu și de alte cluburi din țară. Astfel, putem spera la un viitor mai bun pentru sportul românesc, atât cel practicat de mase, cât și cel destinat marii performanțe.
FOTO: CSM Bucureşti
* Articol publicat în numărul 45 (ianuarie) al revistei “Sport Revolution”
Leave a Reply