După ce anul 2013 a convins toată lumea sportului autohton că CSM Oneşti, clubul din fosta capitală a petrochimiei româneşti, este o unitate ce a reuşit să se afirme prin concepţie, strategie şi punerea ei în aplicare, realizând pe plan intern şi internaţional lucruri deosebite, azi, în 2014, ţintele sale au rămas aceleaşi: Jocurile Olimpice 2016, dar cuvântul de ordine este selecţia.
Directoarea Ingrid Istrate şi expertul strategic Dorin Arădăvoaicei au declanşat acţiuni repetate spre a-şi îmbogăţi baza piramidei (de selecţie) la fiecare secţie. Prof. Istrate preciza: ,,selecţia va fi cuvântul de ordine în club şi afirmarea copiilor de ieri ne va asigura prezentul şi viitorul. Pe copii şi pe juniorii III ne-am bazat în ultimii ani şi astăzi ne reprezintă pe plan internaţional, la Mondiale, Europene, la Jocurile Olimpice de Tineret (JOT) şi la Festivalul Olimpic al Tineterului European (FOTE). Fără ei, piramida nu ar funcţiona şi am fi scoşi de pe orbita performanţei. Sigur, conser-varea talentelor este permanent în atenţia noastră, însă fără sprijinul MTS, al federaţiilor şi autorităţilor locale, cei recomandaţi de perfor-manţele lor, de talent şi pregătire, vor dispare şi vor îmbăţişa drop out-ul. În acest caz se poate nărui”, spune prof. Dorin Arădăvoaicei.
Copiii de la secţia de atletism au pornit cu gândul la Jocurile Olimpice. Bitan, Nedelcu, Sandu, Ifteni, Bogoş, Puşcaşu, Melnicescu, Terpezan şi Panţuroiu ne-au convins afirmându-se la toate competiţiile internaţionale de până acum. Şi o vor face şi la Nanjing, în luna august 2014, după ce au promovat trialul de la Baku şi la Campionatele Mondiale din Oregon.
Andreea Panţuroiu a „explodat“ la Cluj şi Talinn şi, cu 14.20, poate visa, pe drept cuvânt, la Rio 2016, alăturându-se Mirelei Lavric la lotul naţional de seniori. Terpezan Alexandru îşi doreşte să devină spinter-ul nr. 1 al României şi să ajungă pe pământ brazilian. Talentat, muncitor şi serios, o poate face sigur. Diana Bogoş – la 800 şi 400, Mara Iftene – la 1500 şi 3000, Mihaela Puşcaşu – la marş, Adelina Sandu – la 100m garduri, Gabriel Bitan şi Andrei Melnicescu – la lungime, Cristian Nedelcu – la 100 şi 400 m garduri s-au afirmat deja în Balcani, devenind speranţe autentice pentru atletismul românesc.
Directoarea Ingrid Istrate spunea despre 2014 că se desfăşoară sub campania „Tokyo 2020“. “Copiii născuţi după anul 2000 sunt căutaţi, testaţi şi selectaţi pentru a constitui baza viitorului de care spuneam. Gimnastica, secţie de care răspund direct, a reuşit în acest an să aducă la Oneşti medalia de aur a Campionatelor Europene de seniori de la Sofia, Silvia Zarzu fiind, după Chelaru, a doua sportivă a clubului nostru care a urmat cursul şi ascensiunea de la juniori la seniori. Silvia, anul trecut era laureată la Campionatele Europene de Juniori şi la FOTE, la Utrecht. Acţiunile repetate în cadrul Programului „Pierre de Coubertain – Ţară, ţară, vrem campioni” şi „Cupa Nadia, căutăm o nouă Nadie” sper să îşi arate roadele cât de curând”, afirmă Istrate.
Luptele libere nu pot uita că singurul campion olimpic român, Vasile Puşcaşu şi cea mai bună sportivă a momentului, Ana Maria Pavăl, cea care a câştigat bronz la Campionatele Europene, sunt foste glorii ale clubului oneştean, formate şi crescute aici de către regretatul Ioan Cristuţ şi Şoni Şimon. Secţia oneşteană a reuşit să selecteze zeci de copii, care să calce pe drumul performanţei deschis de cei doi, după locul al treilea la juniori în 2013, anul 2014 a adus o surpiză: locul secund la categoria copii, la Campionatele Naţionale de la Mangalia. Aceste rezultate sunt rodul acţiunilor repetate de selecţie de la Asău, Berzunţi, Bârsăneşti, continuate cu insistenţă şi finalizate cu succes.
Cei născuţi în anul 2000 sau mai dereme, fraţii Drăghici, Roxana Arnăut, Monica Zoltan, Dani Andrei, Carmen Adelin, au modele imediate: Zoltan Cristina, dublă vice-campioană mondială, în 2013 şi 2014, reprezentând o promisiune pentru lotul olimpic. Eleva antrenorului Sorin Iordache a dezvăluit cum a ajuns în finală, dar şi necazul de a fi fost învinsă de campioana Japoniei. Ea a promis că va cuceri aurul pentru anul următor.
La Oneşti, sub conducerea prof. emerit Marian Zăldoi, se derulează şi Programul „Pierre de Coubertin“, până în septembrie copiii uitând de vacanţă, perfecţionându-se pentru a ajunge în centrele de pregătire olimpică. Secţia de judo a reuşit cu filiala de la Târgu Ocna, împreună cu antrenorul Cristinel Panţâru, saltul de la copii la juniori, mulţi, foarte mulţi aduşi pe tatami dorindu-şi promovarea în loturile de perspectivă şi nu numai.
Despre aceştia vă vom vorbi în numărul viitor al revistei „Sport Revolution”.
Articol publicat in revista Sport Revolution, nr. 51
Leave a Reply