Ediţia din acest an a Campionatelor Mondiale de lupte, desfăşurată în capitala Uzbekistanului, Tashkent, a atras mai bine de 1.000 de sportivi şi sportive, din aproape 80 de ţări, care s-au întrecut la 24 de categorii. Competiţie precedată de Congresul forului internaţional de speciailitate, care, după ce a ales noul preşedinte, a stabilit strategia până în anul 2020 şi menţinerea acestui sport în continuare în elita olimpică. Eveniment la care au participat şi trei români, Cristian Poteraş, membru al CELA (Asociaţia Europeană de Lupte), Răzvan Pârcălabu, preşedintele Federaţiei şi Alin Grigore, secretar general. Luptătorii nostri, în număr de 13, au fost ocoliţi de şansă, clasându-se în două rânduri pe locul 5, la un singur pas de podium, prin Alina Vuc şi Alin Alexuc Ciurariu. O medalie putea obţine şi Ionel Puşcaşu, dacă ar fi câştigat meciul cu turcul Özel, viitorul adversar, azerul Chunaev, evoluând accidentat în finala pentru locurile 3-5.
Despre importanţa Congresului Federaţiei Internaţionale de Lupte ne-a vorbit imediat după întoarcerea în ţară Alin Grigore. „Noul preşedinte, sârbul Nenad Lalovic, ales pe un mandat de şase ani, a fost principalul artizan al strategiei de rămânere a luptelor la Jocurile Olimpice. Pe care o va adânci până în 2020 şi după aceea, pentru a menţine acest sport unde s-a aflat dintotdeauna. Pe lângă completarea Biroului Executiv, s-a decis schimbarea denumirii Federaţiei Internaţionale în Uniunea Mondială a Luptelor (United World Wrestling) şi, totodată, modificarea siglei şi a site-ului. A fost aprobat calendarul pe următorii doi ani, până la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în care principalele competiţii vor fi campionatele lumii de anul viitor, de la Las Vegas, de unde se vor califica primii cinci, de la fiecare categorie, şi cele trei turnee preolimpice din primăvara lui 2016, unul european şi două mondiale. Care vor avea loc în zilele de 15 aprilie, 22 aprilie şi 6 mai. În 2015 întrecerile continentale vor fi înlocuite de Jocurile Europene de la Baku, organizate sub egida Asociaţiei Europene Olimpice.“
Trecând la aprecierile privind comportarea de ansamblu a luptătorilor noştrii, oficialul federal a menţionat, de la bun început, valoarea deosebită a competiţiei, considerată un adevărat preambul la marea întrecere din toamna lui 2015. A fost un concurs, cu mulţi campioni olimpici şi mondiali sau medaliaţi cu argint şi bronz. Astfel, la greco-romane, cubanezul Mijain Lopez este dublu campion olimpic şi multiplu medaliat mondial la categoria 130 kilograme, iranianul Sorian Hamid are în palmares aurul olimpic şi nu mai puţin de şase titluri de campion al lumii la 59, iar armenii Artur Alaksanian, 98 şi Arsen Julfakaian, la 75, au urcat de nenumărate ori pe prima treaptă a Mondialelor. La stilul libere au reţinut atenţia rusul Denis Tsarguş, multiplu campion mondial la 74, turcul Akgul Taha, la 125, care este şi un abonat la primul loc la Europene sau un alt rus, Gadisov Abdusalam, la 97, care a cochetat, nu o dată, cu aurul olimpic. Două nume ale unor nipone, trecute de 30 de ani, au confirmat din nou: Ikho Kaori-58 şi Saori Yoshida-53, triple campioane olimpice, care au câştigat toate meciurile la Tashkent fără vreun punct tehnic!
Alina Vuc, legitimată la CSA Steaua, descoperită de Nicolae Constantin, la Reşiţa şi antrenată la clubul din Ghencea de Mihai Stroia, vicecampioană mondială de junioare, la 48, a avut o evoluţie peste aşteptări la primul concurs ca senioară. Mai ales că venea după operaţia de menisc făcută în primăvară de medicii Gabriel Dinu şi Florin Oancea la Spitalul de Urgenţă Floreasca. A învins-o pe indianca Sakia Priyanak, 10-4, la puncte, pierzând apoi în optimi la poloneza Iwona Matkowski, la decizia arbitrilor, după 1-1. Revenită pe saltea în recalificări a întrecut-o pe mexicanca Mariana Diaz Munoz, cu acelaşi scor din primul meci, fiind învinsă în finala pentru bronz de azera Maria Sladnik, 3-5. A ocupat un meritoriu loc 5.
Ca şi Alin Alexuc-Dinamo Bucureşti, 24 ani, antrenat de Ion Asaftei, la CS Botoşani şi ulterior de Petre Cărare. Vicecampion mondial de juniori, ca şi Alina, dar cu mai multă experienţă, participând la Jocurile Olimpice de la Londra, a avut următorul parcurs la Tashkent: victorie împotriva austriacului Daniel Gastl, 3-2, înfrângere la preferinţele arbitrilor, după 3-3 cu polonezul Radoslaw Grzybicki, succes în disputa din recalificări cu bulgarul Miloslav Metodiev, 5-0, urmat de confruntarea pierdută cu 1-3 la turcul Ildem Cenk. Medaliatul cu bronz din ţara Semilunei a fost dublu medaliat cu bronz la Mondiale şi argint la Europene.
Pe locurile 9 s-au clasat Ionel Puşcaşu, la 71 kilograme, greco-romane şi George Bucur-65, libere. Primul a fost, la rândul lui, aproape de podium, ratând victoria în recalificări, în faţa azerului Rasul Chunaev, care a ajuns în finala pentru medalia de bronz, unde a evoluat accidentat. La rândul său, Andrei Dukov-57, stilul libere, a avut nevoie de o singură victorie, după cea împotriva canadianului de origine niopnă, Stevena Takahashi, 9-3, pentru a ajunge în primii opt.
Cele mai multe titluri, cinci, au revenit reprezentantelor Japoniei, plus un argint şi un bronz, luptătorilor ruşi de greco-romane, şi celor iranieni, de la libere.
Articol publicat n nr. 53 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply