La 95 de ani după Marea Unire, conflictele dintre români și maghiari continuă să se regăsească în societatea de zi cu zi. Mai mult decât atât, aceste probleme au reușit să se strecoare chiar și în sânul sportului, acest domeniu pe care noi, cei din echipa Sport Revolution, îl iubim atât de mult și pe care încercăm să îl protejăm de fiecare dată când avem ocazia.
După cum bine știți, la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc meciul de fotbal dintre România și Ungaria, partidă găzduită de Arena Națională din Capitală. Așa cum era de așteptat, au sărit scântei încă dinaintea fluierului de start. Vecinii noștri, ungurii, au sosit în Centrul Vechi din București, unde au devastat câteva terase și i-au numit pe români ”țigani și homosexuali”. Huliganii au fost escortați imediat de către jandarmerie și au fost duși la stadion. Incidente similare au avut loc și la Gara de Nord.
Butoiul cu pulbere nu s-a aprins însă nici în Centrul Vechi, nici în gară, ci chiar pe Arena Națională! Ambele tabere au dat curs tensiunilor dinaintea meciului, iar pe stadion, la intonarea imnurilor, s-a declanşat jihadul. Când s-a cântat ”Deșteaptă-te, române”, cei aproximativ 3.000 de suporteri maghiari s-au întors cu spatele, au arătat degetul mijlociu și au arborat drapelurile Ungariei. Inițial, românii nu i-au băgat în seamă și au cântat în continuare imnul. Totuși, când a fost recitat ”Himnusz”, imnul maghiar, ai noștri nu s-au lăsat mai prejos și au fluierat copios. ”Afară, afară, cu ungurii din țară”, au adăugat fanii români.
Tocmai când credeam că aceste incidente au rămas pe stadion, filiala din Covasna a Uniunii Democrate Maghiare din România, cunoscută drept UDMR, a trimis o scrisoare către Federația Internațională de Fotbal. Motivul? Românii au afișat o atitudine antimaghiară la meciul de vineri. Conform UDMR, astfel de evenimente lasă urme adânci în comunitatea maghiară din Transilvania, iar cei de acolo nu se simt în siguranță. Am trăit să o auzim și p-asta! Pe cuvântul dumneavoastră, domnilor români cu cetăţenii ungureşti, că spânzurarea simbolică a lui Avram Iancu de către Csibi Barna a fost un „îndemn” la pace?! Cine l-a deranjat atât de tare încât să-i instige la ură pe ceilalţi români de etnie maghiară, care fac parte din familii mixte şi sunt dornici de o convieţuire paşnică?
Poate ar fi bine să le amintim domnilor din UDMR de meciul de hochei disputat pe 16 decembrie 2011 la Miercurea Ciuc, unde s-au întâlnit din nou cele două țări vecine, România și Ungaria. Pe atunci, naționala tricoloră avea în componență 26 de jucători, dintre care 24 erau de etnie maghiară. La intonarea imnului ”Deșteaptă-te, române”, întreaga sală a stat și a ascultat ca la concert. Nici măcar o singură persoană nu a fredonat versurile! Totuși, când a început ”Himnusz”, unii reprezentanți ai României au cântat mai cu patos decât maghiarii! După aceea, a fost intonat imnul Ținutului Secuiesc, pe care ambele tabere l-au cântat într-un singur glas. Astea nu pot fi considerate atitudini anti-românești, nu-i așa, domnilor?
De asemenea, ținem să vă reamintim alte două incidente din 2011, tot din hochei. În acel an, de 1 decembrie, Ziua Națională a României, singurul jucător român din lotul tricolor U16 a fost bătut în vestiarele patinoarului din Miercurea Ciuc. Agresorii au fost trei hocheiști de etnie maghiară. Celălalt incident s-a produs în timpul Mondialului de hochei din Croația, acolo unde naționala României s-a pozat alături de steagul secuiesc! Să nu mai pomenim că în Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă existau, în 2009, doar doi vorbitori de limbă română, iar toate discuţiile erau ţinute în maghiară, aşa cum preciza fostul secretar FRHG, Alexandru Nistor!
Iar cu toate acestea, reprezentanţii covăsneni ai UDMR-ului se aprind la nişte huiduieli adresate ungurilor într-un meci de fotbal. Se pare că au dorit ură şi dezbinare, iar asta au cules! Nu poţi însămânţa cartofi fără să îi uzi şi să te aştepţi la o recoltă bogată de grâu! Ne-am săturat să închidem ochii la astfel de incidente şi nu vom lăsa sportul şi societatea românească să fie călcate în picioare de acuzaţiile maghiarilor! Mai mult decât atât, ţineţi minte că Transilvania este pământ românesc şi aşa va rămâne!
Dacă nu doriţi să locuiţi aici, sunteţi liberi să plecaţi!
Putem înţelege însă că atât etnia maghiară din România, cât şi noi românii, am convieţuit până acum în perfectă armonie, excepţie făcând momentele când intrigile unor personaje rău voitoare, menite să provoace haos şi dezbinare, au afectat această relaţie. Nu putem traduce altfel acţiunile unor lideri importanţi care au făcut şi mai fac parte din Guvernul României. Transmitem pe această cale, tuturor iubitorilor de sport şi pace, că activităţile sportive trebuie să fie bazate pe fair-play şi respect, că imnul şi drapelul sunt cele mai importante simboluri ale unui popor.
Hai să ne respectăm reciproc!
FOTO: Răzvan Păsărică