Săptămâna trecută, la Reghin, a avut loc Campionatul National de Culturism, la finalul căruia mai mulți sportivi au fost acuzați de dopaj. De altfel, Agenția Națională Anti Doping a efectuat chiar la finalul concursului unele controale de rutină, acuzând însă Federația de profil că ar permite anumitor sportive depistați pozitiv să participe la competiție.
Iată și comunicatul emis de Federația Română de Culturism:
“La data de 28.09.2012 Biroul Federal al FRCF s-a întrunit în şedinţă extraordinară pentru a analiza circumstanţele care au condus la săvârşirea unor abateri disciplinare de către sportivi pe timpul efectuării controlului anti-doping.
Comisia de disciplină, toleranţă şi fair-play, autoritatea disciplinară în cadrul FRCF, a demarat procedura de investigare şi sancţionare a persoanelor în culpă, cu respectarea prevederilor Statutului şi regulamentelor FRCF.
Referitor la acuzaţiile aduse FRCF în legătură cu problemele apărute în organizarea activităţii de control anti-doping pe timpul competiţiei, precizăm că, potrivit art.25 din Normele Metodologice privind organizarea şi desfăşurarea controlului doping, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr 1056 din 2009 „Responsabilitatea desfăşurării şedinţei de recoltare a probelor biologice, revine ofiţerului de control doping” , care, în speţă, înainte de începerea competiţiei ar fi putut solicita organizatorului remedierea unor eventuale deficienţe. Ofiţerii Agenţiei Naţionale Anti Doping prezenţi la competiţie nu au reclamat neajunsuri în organizarea staţiei antidoping, iar faptul că aceştia au iniţiat procedura de recoltare a probelor biologice de la sportvi, confirmă că punctul de recoltare corespundea normelor legale.
Cu privire la afirmaţiile unor oficiali ai Agenţiei Naţionale Anti Doping, potrivit cărora FRCF ar permite participarea în competiile oficiale a unor sportivi depistaţi pozitiv în urma controalelor anti-doping, subliniem că afirmaţia nu are acoperire şi este ofensatoare, întrucât FRCF, înaintea oricărei competiţii organizate sub tutela sa, solicita sportivilor să completeze şi să semneze o declaraţie prin care aceştia confirma că nu au folosit în pregătire substanţe interzise şi că sunt de acord să fie testaţi antidoping. De asemenea, menţionăm că la înscrierea în competiţie se verifică identitatea fiecărui sportiv şi se consultă lista cu sportivii aflaţi în stare de suspendare, fiind interzis accesul în competiţie a celor suspendaţi.
Mai mult, în vederea formării unei educaţii antidoping solide pentru sportivii săi, Federaţia organizează cu ocazia tuturor manifestărilor sportive seminarii care au ca temă măsurile de combatere a dopajului în sport”, se arată în comunicatul emis de FR Culturism.