Președintele Agenției Naționale Anti-Doping, Graziela Vâjială, a fost invitatul de ieri al emisiunii ”Sport Revolution” difuzată pe Sport Total FM. Vâjială a comentat cazurile de dopaj care au afectat sportul românesc în ultima perioadă și a prezentat măsurile pe care le va lua ANAD-ul pentru a preveni situațiile de acest gen.
“Nu toți acordă o atenție mare acestui flagel, dar cred că dacă ne mobilizăm mai mult putem evita aceste probleme”, a declarat președintele ANAD în cadrul emisiunii ”Sport Revolution”.
Comentând cazul Roxanei Bîrcă, Vâjială a concluzionat: ”Anturajul sportivei a fost la fel de vinovat ca și sportiva! Sportivul nu mai este singur și nu face nimic de capul lui”. Vă reamintim că Bîrcă a fost depistată pozitiv, pe anabolizante, după ce a câștigat medalia de aur în proba de 5000 de metri din cadrul Universiadei. La testele din februarie și martie, Roxana fusese despistată negativ.
Graziela Vâjială a adus în discuție și cazul Simonei Maxim, depistată pozitiv cu eritropoietină, dar și de cel al halterofililor Răzvan Martin și Elena Andrieș, medaliați la Europeanul de la Tirana. Despre aceștia din urmă, președintele ANAD a declarat: ”Noi bănuim că ei au luat un anabolizant după testarea din România, unde au ieșit negativ, pentru că în cadrul concursului, la un nou test, au fost găsiți pozitiv”.
Vâjială a dat detalii despre modul în care se fac testările antidoping. “Testarea doping se face atât în timpul pregătirii cât şi în timpul concursurilor. Vrem ca testările să se intensifice în timpul pregătirilor, atunci când sportivii pot folosi foarte lejer acele anabolizante. Substanţele care se determina în competiţie sunt toate cele de pe listă, în vreme ce în perioada pregătirilor sunt valabile doar o parte, asta pentru că unele se determina numai în timpul competiţiilor. În culturism avem cele mai multe cazuri”, a precizat președintele ANAD.
De asemenea, Vâjială a vorbit și despre ce îi influențează pe sportivi să se dopeze: ”Sportivul este determinat de încrederea pe care o are în medicament. Apoi informaţiile pe care nu le au îndeajuns, anturajul din jurul sportivilor, şi nu în ultimul rând dorinţa pentru doborârea recordurilor”.
Graziela Vâjâială a discutat și despre bugetul anual pe care îl are la dispoziție ANAD-ul: “ANAD a răspuns tuturor federaţiilor îndemnându-le să-şi testeze sportivii. Există un plan anual de testare prin care cerem primii 10 sportivi clasaţi în competiţii pentru testări. Avem un buget anual pentru 2000 de teste, în vreme ce laboratorul nostru este capabil să facă 3000 de teste. Planul de testare trebuie să fie gata la sfârşitul lunii martie. Din păcate, din cauza lipsei fondurilor, federaţiile au terminat acest plan undeva prin lunile iunie iulie. Prin urmare dorim ca o parte din activitatea anti-doping să vină din accizele din tutun şi alcool”.
Președintele ANAD a susținut că laboratul ANAD are un rol crucial în sportul românesc. “Pentru România, laboratorul ANAD este foarte important reuşind să schimbe într-un timp foarte scurt imaginea sportului românesc”, a conchis Graziela Vâjiiala.
FOTO: libertatea.ro