Castelul din inima Bucureștiului – „Le Château“ – a găzduit pe 25 februarie Balul JUNIOR SPORT, eveniment organizat de către Revista Junior Sport și Trima Events, care a avut drept parteneri oficiali Ministerul Educaţiei și Cercetării Ştiinţifice și Universitatea de Educaţie Fizică și Sport București, fiind susţinut de Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, dar și de importante federaţii sportive din România. Direcţia pentru Sport și Tineret a Municipiului Bucureşti s-a numărat printre susţinători, alături de alte instituţii/organisme private. În cadrul evenimentului a avut loc Gala de Premiere a celor mai valoroși 11 juniori de la primele 11 discipline sportive olimpice, care au avut cele mai bune performanţe în anul 2015 și cărora li s-a acordat „Trofeul Juniorul Anului 2015“. În plus, au fost oferite 9 trofee speciale – „Speranţa Junior Sport“ (2 trofee), „Legende ale Sportului Românesc“, „Performanţa în Familie“, „Născut special, dar născut pentru Sport“ (2 trofee), „Antrenorul anului 2015“, „Părintele anului 2015“, „O viaţă dedicată promovării sportului românesc“ – și au fost susţinute două povești de viaţă ale unor copii din mediul sportiv, câștigători, la rândul lor de trofee – Ştefania Priceputu şi Gheorghe Teodor.
Direcţia pentru Sport și Tineret a Municipiului București a sprijinit întotdeauna iniţiativele celor care au organizat asemenea evenimente importante ce motivează sportivii, dar și practicanţii la nivelul Municipiului București. Directorul executiv al DSTMB, domnul Ștefan Cristian Săndulache, a fost unul dintre Ambasadorii Balului JUNIOR SPORT, printre aceștia enumerându-se valori ale sportului românesc, personalităţi ale administraţiei publice și artiști. Domnia sa ne-a explicat ce a însemnat pentru direcţia pe care o conduce susţinerea acestui eveniment, cât de mult apreciază astfel de iniţiative şi cât de importanţi sunt juniorii în viaţa sportivă.
Eveniment unic pentru micuţii sportivi
Sport Revolution: Ce a însemnat pentru DSTMB susţinerea acestui eveniment?
Ştefan Săndulache: Acest eveniment a însemnat o mare bucurie pentru mine ca și director al unei instituţii create pentru a sprijini domeniile sport și tineret, datorită imposibilităţii noastre de a organiza un asemenea eveniment la nivelul Municipiului București și/sau naţional în Municipiul București, comparativ cu alte Direcţii Judeţene pentru Sport și Tineret care reușesc, în colaborare cu Consiliul Judeţean, să premieze cei mai buni sportivi. Bugetul nostru anual nu ne permite, din păcate, să premiem sportivii merituoși (juniori, cadeţi, seniori) fiindcă numărul nostru de sportivi depășește aproximativ 7 judeţe, iar finanţarea ar trebui să fie una corespunzătoare, ceea ce nu se întâmplă. Noi am susţinut acest eveniment printr-o îndrumare continuă, încă de anul trecut, de când au venit reprezentanţii revistei Junior Sport la sediul nostru pentru a discuta despre inţiativa de a organiza Balul Junior Sport, și mai ales pentru a stabili coordonatele colaborării noastre. Din păcate, deşi am dorit să ne implicăm financiar, nu am putut, fiindcă nu am avut bugetul aprobat pe anul 2016 în ziua de începere a Balului Junior Sport. Sperăm ca la anul să putem fi și parte organizatorică din punct de vedere al finanţării, pentru că un asemenea eveniment este unic pentru sufletele acestor juniori și pentru motivaţia acestora de a merge mai departe pe drumul performanţei. Doresc să mulţumesc pe această cale Asociaţiei Junior Sport și Trima Events pentru efortul făcut de a aduce zâmbetul pe faţa acestor copii minunaţi ai sportului bucureștean, și mai ales cel românesc.
Cum v-aţi simţit să fiţi ales Ambasador al Balului Junior Sport?
Anunţul acestora m-a onorat cu siguranţă și m-am simţit la rândul meu premiat prin această nominalizare. Munca depusă în administraţie publică din ultimii 7 ani în domeniul Sport și Tineret, cu acest mic colectiv al DSTMB care a desfășurat uneori și ore peste program pentru a putea fi lângă structurile sportive și ONG-urile de tineret/studenţi a fost cu siguranţă „premiată“ prin nominalizarea mea ca ambasador, în calitate de reprezentant al DSTMB. Pot spune că am și zâmbit, fiind în acele momente exact ca și juniorul urcat pe scenă, emoţionat, dar în același timp bucuros.
Cum apreciaţi organizarea/desfășurarea acestui eveniment ?
A fost un eveniment foarte bine realizat, într-o locaţie de poveste care a adus după sine sobrietatea și importanţa premierii juniorilor noștri reprezentativi, și nu numai. Prezenţa unor mari nume ale sportului, printre care domnul Alin Petrache, președintele COSR, medaliaţi olimpici ca Ana Maria Popescu (Brânză), reprezentanţi ai instituţiilor de stat, președinţi de cluburi, oameni de afaceri, reprezentanţi ai media, reprezentanţi ai organismelor non-guvernamentale, nu fac altceva decât să arate faptul că Asociaţia Junior Sport și Trima Events au depus un efort foarte mare pentru a crea cadrul ideal de a susţine juniorii merituoși și a demonstra că există o relaţie de respect faţă de copii din partea acestora. Într-un singur cuvânt pot spune atât: Felicitări!
Director executiv DSTMB: „Investiţia noastră în copii şi tineri se va regăsi mai târziu în investiţia acestora în noi“
Balul Junior Sport este la prima ediţie, poate fi un model pentru alte organizaţii să desfășoare astfel de evenimente?
Bineînţeles! Ar fi extraordinar să înţeleagă și alte organisme sau instituţii de stat importanţa premierii sportivilor juniori, ca un factor motivant pentru a aduce și medalii la seniori. Cred și sper ca prin acest eveniment, mai ales prin popularizarea lui, ca în anul 2017 să observăm și implicarea administraţiei publice locale prin Primăria Municipiului București sau primăriile de sector, care ar trebui să înţeleagă importanţa pentru comunitate a organizării și desfășurării unui Bal al Juniorilor în Sport și de ce nu, un Bal al Tinerilor bazat pe rezultatele activităţii de și pentru Tineret. Instituţia noastră va face cu siguranţă demersurile oficiale de atragere a acestora în sprijinul privind organizarea acestor premieri pentru comunitate. Copiii și tinerii sunt viitorul acestei societăţi, iar investiţia noastră în aceștia se va regăsi mai târziu în investiţia acestora în noi. Sper și îmi doresc ca să înţeleagă acest lucru cei care vor conduce primăriile din Municipiul București și/sau Consiliul General/Local și să aloce sumele necesare pentru domeniile sport și mai ales tineret, conform legislaţiei actuale măcar, dacă nu și în baza celei viitoare.
Cum îi încurajează DSTMB pe viitorii organizatori?
Așa cum am făcut-o de fiecare dată, prin îndrumarea lor de a realiza proiecte și/sau de a porni pe drumul unui proiect viabil dezvoltând iniţiativa acestora. Fiindcă sunt organisme sau persoane cu iniţiativă ce ne calcă pragul, dar aceștia nu știu sigur dacă să ducă până la capăt organizarea și desfășurarea unui eveniment, activitate sportivă, acţiune de și pentru tineret. Aici intervenim noi, DSTMB, prin faptul că îi îndrumăm să parcurgă pas cu pas, de la ușor la greu, fiindcă iniţiativa unora dintre ei este de a organiza evenimente foarte mari şi care implică mult mai mulţi factori în realitate, decât cunosc aceștia. Totodată, căutăm soluţii pentru startul în „cariera“ de organizator de activităţi sportive prin finanţarea acestora în funcţie de posibilităţile financiare existente atunci. Am reușit în mare parte să facem faţă solicitărilor, însă tocmai acest lucru determină ca de la an la an, cererile să fie mai multe, iar instituţia noastră nu are alocat decât același buget sau mai mic. Consider că îndrumarea și transparenţa în discuţiile cu doritorii de a organiza un eveniment, o activitate sportivă, acţiune de și pentru tineret sunt cei mai importanţi factori în ziua de azi pentru a-i încuraja, fiindcă problemele financiare au fost, sunt și vor fi și în viitor atât în cadrul instituţiei noastre, cât și la potenţialul organizator. Iar acest lucru nu ne-a oprit în a rămâne lângă aceștia, chiar dacă uneori nu au înţeles situaţia prin care trecem ca instituţie din punct de vedere financiar sau legislativ.
Ştefan Cristian Săndulache: „Zâmbetul unui copil apare când este «medaliat» cu un simplu «BRAVO»“
Aţi declarat recent într-o publicaţie că „orice campion olimpic sau mondial a fost mai întâi junior“. Se pare că atât dumneavoastră, cât și cei din instituţia pe care o reprezentaţi, conștientizaţi acest aspect. Cei din alte organizaţii, instituţii dedicate sportului acordă suficientă atenţie copilului/juniorului care vrea să facă sport?
O întrebare grea, care cred că necesită o dezbatere mai amplă. Am fost și rămân un om pozitiv și cu ajutorul lui Dumnezeu mă voi menţine mai departe, deși vremurile nu sunt tocmai cele mai liniștite. Sunt instituţii și organisme dedicate domeniului sport care acordă o atenţie copiilor/juniorilor, însă lipsa popularizării acestora, lipsa unei strategii naţionale care să aibă și componenţa locală (administraţie publică locală, instituţii locale), salarizarea precară, lipsa unei legi reglementate în totalitatea acesteia și apariţia unor legi ce nu sunt corelate cu domeniul sport și nevoile acestuia pentru a crea o societate sănătoasă și, bineînţeles, care să aducă și rezultate pe plan sportiv, îngreunează demersurile efectuate de către aceștia pentru a dezvolta și/sau sprijini sportul românesc în integralitatea acestuia. Îmi doresc ca acest lucru să fie conștientizat de cât mai mulţi factori de decizie, atât naţionali, cât și locali. Poate că odată cu această conștientizare va apărea și munca în echipă pentru a putea dezvolta un sistem coerent al educaţiei fizice și sportului, care să fie eficient și lucrativ mulţi ani de acum încolo. Pentru că din păcate, până și în sport am uitat de faptul că un sportiv necesită ani buni (minim 2-3 cicluri olimpice) pentru a performa cu adevărat, că un antrenor are nevoie de condiţiile de pregătire minimale pentru a determina un sportiv să atingă performanţa dorită de noi toţi, că un părinte are nevoie de sprijinul administraţiei publice locale și/sau a unităţii de învăţământ pentru copilul său în sport și pentru educaţia acestuia prin sport, că un tânăr are nevoie de afirmare printr-un campionat universitar în relaţia cu colegii/prietenii și sprijin în dezvoltarea sa ca maturitate sportivă, că o persoană cu dizabilităţi sau autism are dreptul de a se reintegra prin sport și că părintele acestuia are dreptul de a se bucura să își vadă copilul zâmbind, și așa mai departe. După cum spuneam, este o întrebare ce necesită un răspuns mult mai amplu.
…suntem pe drumul cel bun?
Drumul educaţiei fizice și sportului a pornit din anul 2000, de la apariţia Legii 69/2000 a Educaţiei Fizice și Sportului, așa că nu pot spune cu exactitate că suntem pe un drum bun sau nu, fiindcă la această oră există dorinţa de modificare a legislaţiei în domeniile sport și tineret, ceea ce ne dă speranţe. Așteptăm cu nerăbdare să se posteze modificările aduse legii (forma finală în considerentul MTS) pe website-ul Ministerului Tineretului și Sportului, pentru a putea aduce orice persoană fizică și/sau juridică o nouă opinie asupra acesteia. Ulterior aprobării, reglementarea acestei legi prin aducerea ei în echilibru cu nevoile societăţii anului 2015 va oferi premisa unui start pe un viitor drum bun al domeniului sport. Totodată, eu sunt persoana care nu vede doar luciul aurului din medalia obţinută de un sportiv campion olimpic, campion mondial și/sau campion european, ci persoana care vede și zâmbetul unui copil care se bucură că practică o ramură sportivă sau care are o reușită „medaliată“ cu un simplu „BRAVO“ spus de acea persoană care se află lângă el, indiferent că este cineva cunoscut sau un simplu spectator. La nivelul Municipiului București, în data de 10 martie, prin semnarea acordului de parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, DSTMB a făcut un prim pas în ceea ce privește sportul școlar și activităţile ce se desfășoară în acesta, atât în prezent, cât și proiecte de viitor. Ne dorim reglementarea asociaţiilor sportive școlare și aducerea în prim-plan a importanţei acestora în unităţile de învăţământ prin suplinirea lipsei orelor de educaţie fizică și sport, prin activităţi sportive ce se desfășoară și se vor desfășura în mod organizat și în interesul elevului/copilului/tânărului. Va fi un an greu, dar nutrim speranţe că directorii și profesorii din cadrul unităţilor de învăţământ vor face al doilea pas, și anume să colaboreze prin a începe dezvoltarea sportului școlar, prin respectarea Legii Educaţiei Fizice și Sportului, precum și a acordului semnat cu ISMB.
Cum a început totul…
Am dorit să aflăm întreaga poveste a Balului Junior Sport, cine a avut iniţiativa unui astfel de eveniment, ce înseamnă sprijinul Direcţiei pentru Sport și Tineret a Municipiului București pentru Asociaţia Junior Sport şi cum poate fi catalogată această acţiune, chiar de la organizatori. Reprezentanţii Asociaţiei Junior Sport, respectiv ai revistei Junior Sport, ne-au împărtăşit ce presupune organizarea unui astfel de bal, câtă muncă şi inspiraţie necesită, şi cât de mult apreciază ei tinerele valori.
Sport Revolution: De ce „Balul Junior Sport“? A cui a fost iniţiativa ? Din păcate, de multe ori se uită că esenţele tari stau în sticluţe mici şi că juniorii de azi vor fi campionii de mâine.
Junior Sport: Ideea de o organiza un Bal și o Gală de premiere a excelenţei junioratului românesc a aparţinut revistei Junior Sport (prima revistă de educaţie și cultură sportivă din România ce beneficiază de distribuţie în școlile gimnaziale și colegiile cu clase gimnaziale), iar organizarea fost realizată împreună cu Trima Events – agenţie de marketing, PR și evenimente cu care Asociaţia Junior Sport își derulează proiectele. Balul Junior Sport a avut drept parteneri oficiali Ministerul Educaţiei și Cercetării Știinţifice și Universitatea de Educaţie Fizică și Sport București (de altfel, aceste două instituţii sunt partenerii oficiali permanenţi ai Asociaţiei Junior Sport) și a fost susţinut de Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, dar și de importante federaţii sportive din România. Atât Prefectura Municipiului București, cât și Direcţia pentru Sport și Tineret, din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului s-au numărat printre susţinători.
Ce reprezintă pentru Asociaţia Junior Sport sprijinul DSTMB?
Activitatea Asociaţiei Junior Sport este strâns legată de copii, elevi, juniori, și mai ales de promovarea acestora prin revista noastră – Junior Sport. Fiind în contact permanent cu elevi, profesori și părinţi prin diverse evenimente, am tot auzit numele domnului Ștefan Săndulache și de implicarea acestuia în sprijinul cluburilor în Municipiul București, fapt pentru care am luat legătura cu domnia sa și, așa cum a fost descris, ca un om deschis proiectelor și mai ales celor care vizează premierea tinerelor talente, am avut plăcerea să îl cunoaștem și să realizăm că un conducător de instituţie își dă interesul în a ne sprijini.
În ce a constat susţinerea lor la acest eveniment?
Deși am discutat încă de anul trecut cu privire la posibilităţile de finanţare a Balului Junior Sport de către instituţia pe care domnul Săndulache o conduce, la data organizării Balului Junior Sport nu a avut aprobat bugetul pe anul 2016. Aşadar, din punct de vedere financiar, direcţia pe care o conduce nu a fost implicată. Însă, de la prima discuţie avută, dumnealui a fost lângă noi, îndrumându-ne, lucru de apreciat în aceste zile. Oricum, implicarea tuturor partenerilor a fost foarte importantă.
Misiunea Junior Sport: „Încurajarea şi promovarea mişcării sportive juvenile din România“
Cum aţi ales ambasadorii balului? Domnul director Ştefan Săndulache a fost onorat să vă fie alături.
La iniţiativa Revistei Junior Sport, campionii de excelenţă ai Clubului Sportiv al Armatei „Steaua București“ – Sandra Izbașa, Marian Drăgulescu, Silvia Stroescu, Alina Dumitru, Viorel Mazilu, Simona Pop, Ana Maria Popescu (Brânză), Steluţa Duţă, Mihaela Lăcătuș, Adrian Lăcătuș, Virgil Stănescu – sub îndemnul „Oferă-ţi palma pentru micii campioni, să fie juniorii cu o palmă mai sus decât noi“, au lansat campania de provocare prin care s-a dorit convingerea personalităţilor din lumea sportivă și nu numai, să participe la Balul Junior Sport. Concret, steliștii au făcut un „legământ“ (și-au înmuiat la propriu palma în vopsea și și-au pus amprenta pe o foaie A4), provocând alte nume importante din lumea sportivă, și nu numai, de a se alătura și a susţine această acţiune. Din luna noiembrie 2015 și până la Balul Junior Sport, exemplul marilor campioni steliști a fost urmat și de către alţi mari sportivi ai României, cum ar fi Elisabeta Lipă, Cristian Gaţu, Mihai Leu, dar și de către reprezentanţi ai administraţiei publice cum ar fi Paul-Nicolae Petrovan (Prefectul Municipiului București), Ștefan Săndulache (director executiv la Direcţia pentru Sport și Tineret a Municipiului București), Mircea Minea (primarul comunei Chiajna), Constantin Căliman (director adjunct al Federaţiei Sportului Școlar și Universitar), care au devenit ambasadori ai Balului Junior Sport, dar și de către numeroși oameni de afaceri, avocaţi, artiști, care au devenit susţinători ai proiectului. Cum poate și dumneavoastră știţi, domnul Ștefan Săndulache este un mare nume în sportul românesc, așa cum am scris și în comunicatul nostru, mai ales în baschet, și nu prin medaliile câștigate, ci prin implicarea activă a acestuia în sport. Am rămas plăcut surprinşi de deschiderea și transparenţa dânsului în discuţiile avute cu noi și mai ales cu ceilalţi actori importanţi ai Balului Junior Sport. Alegerea domnului Săndulache ca ambasador în cadrul Balului Junior Sport a fost foarte bună, fiindcă este o persoană cunoscută și apreciată în Municipiul București, cât și în rândul federaţiilor prezente la evenimentul nostru, fapt care ne confirmă încă o dată alegerea făcută. Acelaşi lucru îl vom face și la anul, dacă dânsul va binevoi să fie lângă noi, așa cum a fost și anul acesta.
Putem să catalogăm Asociaţia Junior Sport un exemplu pentru cei din sportul bucureştean şi nu numai?
Asociaţia Junior Sport, prin principalul său vector de comunicare – Revista Junior Sport – și-a asumat o misiune foarte grea, dar cu mari satisfacţii – desfășurarea campaniei permanente TRIMITEŢI COPIII LA SPORT! Sub titulatura JUNIOR SPORT, revista îşi propune să vină în întâmpinarea aşteptărilor unei foarte numeroase categorii de public, copiii şi adolescenţii practicanţi sau amatori de sport, cărora piaţa media naţională nu le oferă aproape nimic din ceea ce le este necesar pentru o dezvoltare fizică şi psihică armonioasă, prin educaţie fizică şi sport de performanţă. Mai mult, publicaţia este o platformă de afirmare a competiţiilor şcolare, de juniori, o tribună de la care se fac mai bine cunoscute unităţile şcolare cu program sportiv şi cluburile sportive şcolare şi, nu în ultimul rând, o rampă de lansare spre marea performanţă a celor mai talentaţi juniori, din toate ramurile sportive. Suntem convinşi că, având alături de proiectul nostru cât mai mulţi susţinători, vom putea genera un interes crescut în rândul celor mici să înveţe ce înseamnă cu adevărat performanţa, atât în sport, cât şi în viaţă. Misiunea noastră?! Încurajarea şi promovarea mişcării sportive juvenile din România! Ştim că nu va fi uşor să dăm proiectului JUNIOR SPORT, în larga sa accepţiune – revistă și o suită de evenimente – o şansă garantată să iasă mereu învingător în luptele ce vor urma, cu dezinteresul, mentalităţile şi crizele de tot felul. Dar ne asumăm orice deznodământ. România este o ţară în care se promovează agresiv, pe toate canalele media, plăcerea de a juca… poker. România este o ţară împânzită de firme de… pariuri. Atunci jucăm şi noi totul pe o singură carte. Atunci pariem şi noi. Dar numai pe victorie!
Articol publicat în nr. 59 al revistei Sport Revolution
Fotografii: Marian-Valentin Burlacu
Leave a Reply