În perioada 16-18 iulie, la Lausanne, Elveția, a fost organizată cea mai importantă întâlnire din istoria karate-ului. În urma celor trei zile de discuții, principalele federații de karate au format un organism unic, sub numele de United World Karate, care va reprezenta activitatea karate-ului din întreaga lume. În funcția de conducerea acestei uniuni a fost ales Richard Jorgensen, Președintele executiv al International Traditional Karate Federation (ITKF).
„Este un vis devenit realitate. Am aşteptat atât de mult încercând să realizăm unificarea, încât acum ne este greu să credem că s-a întâmplat în final. Sărbătorind diversitatea noastră şi unindu-ne forţele suntem acum capabili să realizăm criteriile unificării aşa cum au fost ele stabilite de Comisia Juridică a CIO şi înscrise în Sesiunea cu numărul 101 a Comitetului Olimpic încă din 1993” a declarat Richard Jorgensen.
În cadrul acestei întâlniri au fost prezenți oficiali din 16 țări, reprezentând șapte organizații internaționale de karate, incluzând: International Traditional Karate Federation (ITKF), World Karate Confederation (WKC), World Union of Karate-do Federation (WUKF), International Karate Union (IKF), World United Karate Organization (WUKO), International Karate Organization-Kyokushinkaikan (IKOK) și World Fudokan Federation (WFF).
Un nou început pentru karatişti
Pentru a marca acest eveniment, FRK Karate WKC a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia Liviu Crişan, Președintele WUFK & FRK WKC, Horațiu Neagoie, Președintele Federației de Kyokushinkai Tradițional din România (FKTR), Adrian Nedeloiu, Secretar General al Federației Române de Karate Tradițional (FRKT), Andrei Constantin, Mass-Media FRK WKC, Mihaela Mihalache, antrenor secund al lotului național FRK WKC, precum și Adrian Dejeanu, reprezentant Budoland au vorbit despre realizarea United World Karate.
„Personal, în sufletul meu, consider că această formă în care există o uniune, o organizaţie deschisă, care să primească sportivi pe care să încerce să-i ajute, contează enorm în legăturile care se pot face într-o astfel de organizaţie” a declarat Liviu Crişan.
“Marea schimbare care se produce prin această uniune este posibilitatea sportivilor de a-şi alege o categorie, două sau trei, în cadrul aceleiaşi competiţii, lucru care nu se întâmpla până acum şi care încălca prevederile Cartei Drepturilor Omului. Beneficiile de care se vor bucura karatiştii vor fi forţa pe care o vor dobândi prin intermediul acestei uniuni, mai precis, posibilitatea de a organiza competiţii în locuri importante, existenţa unui clasament mai concret al rezultatelor unui grup mare de sportivi. Visul ce trebuie dus la îndeplinire este introducerea karate-ului la Olimpiadă, iar competiţia de la Tokyo din 2020 este principalul obiectiv realizabil”, a completat şeful FRK WKC.
„Prin karate construim caractere puternice. Dacă gândim nobil, putem ajunge unde ne dorim” a declarat Horaţiu Neagoie.
FOTO: Iulia Drăghici.
Leave a Reply