În timp ce pentru majoritatea copiilor mersul pe role este o simplă distracţie de weekend, în România sunt câteva fete care au făcut din asta un mod de viaţă. Ţara noastră a avut şapte reprezentante la Campionatele Mondiale de patinaj artistic pe role în linie desfăşurate între 17 şi 18 mai în Spania, la Panticosa, iar performanţele lor au fost într-adevăr notabile: fiecare dintre ele a reuşit să urce măcar o dată pe podium.
Patinajul artistic pe role în linie este un sport care se află în plină ascensiune atât în România, cât şi la nivel mondial. WISFA World Open (denumirea oficială a competiţiei), aflată la cea de-a patra ediţie, a adunat la start aproximativ 100 de sportivi din zece ţări, dintre care şi şapte românce. Regulamentul după care au fost notaţi concurenţii este cel aprobat şi adoptat de Uniunea Internaţională de Patinaj.
Drapelul ţării noastre a urcat de două ori pe cel mai înalt catarg la ediţia din acest an a Mondialelor. Cristina Ştefan (10 ani) şi Ana Barbara Gheorghe (14 ani), sportive legitimate la CSU Braşov, unde sunt pregătite de antrenoarea Delia Luminiţa Ancuţa, au reuşit să câştige medalia de aur. Cele două nu sunt la prima performanţă de acest nivel: Ştefan se află deja la al treilea titlu mondial consecutiv, după cele câştigate în 2012 la Paris şi în 2013 la Bucureşti, iar Gheorghe la al doilea.
Foarte aproape de a urca pe prima treaptă a podiumului a fost şi Teodora Luscalov (11 ani), reprezentanta clubului CS Mureşul, care a încheiat concursul de la categoria de vârstă novice advanced pe locul secund. Colegele sale de club, Alexia Neag (cubs, 10 ani), Tania Turdean (novice A, 13 ani), Ioana Teodorescu (junioare, 15 ani) şi Sandra Costin (senioare , 16 ani), au obţinut medalia de bronz în concursurile individuale. Cele cinci fete antrenate de multipla campioană naţională Grety Marton au reuşit să se claseze pe locul trei şi în concursul pe echipe (categoria CHORUS).
Preşedintele Federaţiei Române de Patinaj, Adrian Ciobanu, s-a declarat încântat de performanţele reuşite de patinatoarele române la Panticosa: “Sunt foarte fericit. Apreciez ce au făcut aceşti copii şi antrenorii lor. Este încă o dovadă a faptului că se întâmplă lucruri bune în patinajul românesc”, a spus el pentru Sport Revolution.
Evoluţia ţării noastre în cadrul acestui sport nu a fost trecută cu vederea de forul internaţional, care a decis anul trecut ca Mondialele să aibă loc la Bucureşti. “Patinajul artistic pe role a crescut în ultimul timp în ţara noastră. Acest lucru a fost recunoscut de forul internaţional, care anul trecut ne-a permis să găzduim anul trecut aceste Campionate Mondiale chiar la noi acasă. Au fost nişte neînţelegeri atunci, noi am cerut MTS-ului Sala Polivalentă pe gratis, nu ni s-a asigurat şi a trebuit să o plătim”, a declarat Ciobanu.
România este una dintre cele 11 ţări membre ale WIFSA (World Inline Figure Skating Association), alături de Cipru, Elveţia, Franţa, Iran, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Rusia, Spania şi Statele Unite. Numărul naţiunilor afiliate nu este foarte mare momentan, însă se aşteaptă o creştere a sa pe măsură ce popularitatea patinajului artistic pe role va creşte. “La nivel mondial, acest tip de patinaj este în plină ascensiune. A început cu patinele pe patru roţi, dar de ani buni s-a trecut la cele în linie. Un mare pas înainte este faptul că, chiar şi în ţara noastră, patinajul pe role a început să nu mai fie privit doar ca un mijloc de pregătire pentru practicanţii de patinaj artistic pe gheaţă, ci precum un sport de sine stătător”.
Iată că ţara noastră nu duce deloc lipsă de talente atunci când e vorba de patinaj artistic. Din contră, fetele prezente la Panticosa au demonstrat încă o dată că se poate face performanţă la cel mai înalt nivel în acest sport. Aşadar, cei care se grăbesc să ducă la groapă patinajul artistic românesc, deşi acesta mai are încă destul de trăit, ar trebui să se gândească mai întâi la aceşti copii care nu cer altceva decât să fie lăsaţi să îşi urmeze visul. Cu atât mai mult cu cât el este, sau măcar ar trebui să fie, visul nostru, al tuturor: ca românii să fie cei mai buni din lume.
Articol publicat în nr. 50 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply