După ce în ultimii ani a fost neglijată, oficialii de la CSM Bucureşti promit un reviriment al secţiei de atletism. Astfel, dacă în vară mai erau doar cinci sportivi de performanţă, acum sunt legitimaţi 20, iar rezultatele nu au întârziat să apară: şapte titluri naţionale şi un total de 25 de medalii doar la competiţiile de sală. În plus, iniţiativa Centrului de Copii şi Juniori îşi arată roadele, în vară urmând să fie legitimaţi cei mai valoroşi atleţi din proiect.
În 2010, secţia de atletism de la CSM Bucureşti se afla pe primul loc în ţară, acumulând 35 de titluri naţionale şi un total de 76 de medalii la seniori şi juniori. Apoi a urmat declinul, gruparea din Capitală acordând mai puţină atenţie acestei secţii. Totuşi, schimbarea conducerii CSM-ului a adus beneficii atletismului în club.
”De când a venit domnul Căliman, s-a văzut o schimbare categorică. În primul rând, a înţeles că această secţie este benefică: chetuie puţin şi aduce rezultate atât pe plan intrn, cât şi pe plan internaţional. S-a văzut diferenţa. Când a venit domnul director aveam cinci atleţi. Acum avem 20”, a spus Adrian Samungi, antrenor principal al secţiei de atletism.
Pe lângă numele mai vechi, dintre care amintim de Cătălin Câmpeanu, Daniela Stanciu sau Cristina Sandu, la CSM se află în prezent şi alţi atleţi de valoare (seniori şi juniori). Printre aceştia se numără Beatrice Puiu, Adrian Vasile, Radu Ciobanu, Denisa Pistol, Tiberiu Băneasu şi Alexandru Floria. Astfel, performanţele nu s-au lăsat aşteptate, clubul din Capitală cucerind şapte titluri naţionale şi 25 de medalii în total la competiţiile de sală. Însă sezonul se află în plină desfăşurare, atleţii CSM-ului vizând, printre altele, şi competiţiile internaţionale.
”Când începe un nou sezon competiţional se face un plan de pregătire general, iar apoi planuri individuale, când se fixează obiectivele în competiţiile interne şi internaţionale. Noi vrem ca anul acesta să luăm cam 15 titluri de campioni naţionali, în jur de 45 de medalii la campionatele naţionale la toate categoriile de vârstă, să avem trei participanţi la Europene, în jur de şase în Cupa Europei şi zece la Jocurile Balcanice. La Europene cred că vor ajunge Adrian Vasile, Beatrice Puiu şi Daniela Stanciu. S-ar putea ca şi Cristina Sandu şi Cătălin Câmpeanu să îşi facă baremul. Cei cinci sunt prioritari”, a completat Adrian Samungi.
„Mai mulţi pe stadioane, mai puţini în spitale”
Pe lângă atragerea unui număr important de atleţi valoroşi, CSM Bucureşti se concentrează şi pe viitor. Astfel, în cadrul proiectului Centrul de Copii şi Juniori, au avut loc două etape în care tinerii de la şcolile bucureştene au concurat în diferite probe atletice. La finalul celei de-a treia etape, coordonatorii pe fiecare sector din Bucureşti vor selecta cei mai valoroşi copii, aceştia urmând să fie legitimaţi la gruparea din Capitală.
”În momentul de faţă, avem 1200 de copii în programul secţiei de atletism. Este o masă critică la care nu ne aşteptam. Avem deja elemente care se evidenţiază. După etapa a treia din cadrul proiectului, coordonatorii vor alege din şcolile sectorului cele mai bune 10, 15 elemente. Sunt şase sectoare şi iată că vom avea dintr-o dată 60, 70 de copii potenţiali viitori performeri. Avem astfel o pepinieră de unde putem să alegem”, a explicat Mihaela Mărăşescu, şeful secţiei de atletism de la CSM Bucureşti.
În plus, copiii legitimaţi vor beneficia de echipament sportiv şi de un cantonament la Poiana Braşov, acolo unde vor efectua un program de antrenament specializat.
Deşi performanţa ocupă un loc important la secţia de atletism, Mihaela Mărăşescu a recunoscut că nu acesta este scopul principal al proiectului. Conducătoarea a mărturisit că principalul câştig este promovarea mişcării în rândul tinerilor.
”Dacă sunt elemente valoroase pe care le descoperim, îi luăm şi mergem mai departe cu ei. Trebuie să fie un asemenea scop pentru că suntem un club de performanţă. Totuşi, ideea a fost să le inducem copiilor microbul acela de mişcare, să se afle într-un mod organizat, cetralizat şi să facă sport. Dacă vreţi un motto în ceea ce priveşte atletismul: Mai mulţi pe stadioane, mai puţini în spitale”, a încheiat Mihaela Mărăşescu.
Articol publicat în Revista “Sport Revolution”, nr. 49
Leave a Reply