În ziua de duminică, 11 mai, a avut loc Supercupa României la Oină, competiţie aflată la a doua ediţie şi care poartă denumirea de „Cupa Regelui”. Cele două echipe masculine de seniori angrenate în acest eveniment au fost Frontiera Tomis Constanţa, campioana din sezonul trecut, şi Straja Bucureşti, câştigătoarea Cupei Federaţiei. Spre surpinderea multora, echipa bucureşteană s-a impus cu scorul de 23 – 19 şi a câştigat titlul de cea mai bună echipă a sezonului trecut de oină. Bucureştenii au primit, la final, trofeul de campioni, realizat din sticlă, de către maestrul Ion Tămâian.
”A fost o surpriză. Tomis pornea ca favorită, având în vedere că în ultimii zece ani constănţenii au câştigat cam tot. Straja a fost echipa care s-a concentrat mai bine. Rezultatul este mai puţin important, importantă este promovarea din jurul acestui eveniment. Ambele echipe au jucat foarte bine şi au demonstrat că oina este un joc frumos, spectaculos”, a declarat Nicu Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină, imediat după meciul desfăşurat pe Stadionul Naţional de Rugby “Arcul de Triumf”.
La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Casei Regale, Andrew Popper şi Ioan Tucă, dar şi câteva personalităţi de marcă din diferite domenii, precum actorul Ion Dichiseanu, sau nume cunoscute din sportul românesc, Amatto Zaharia (preşedintele F.R. de Kempo), Virgil Stănescu (preşedintele echipei de baschet Steaua).
”A fost un eveniment extrem de important pentru Federaţia Română de Oină şi pentru oină, în general. A fost o ediţie organizată în condiţii excelente, la fel ca şi cea de anul trecut, cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului, al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi al Federaţiei Române de Rugby, care ne-a pus la dispoziţie o bază superbă. Evenimentul a fost unul extraordinar, atât prin prisma valorii echipelor care participă, cât şi prin prisma mediatizării de care a beneficiat această fostă supercupă a României” – Nicu Dobre
Meciul oficial a fost urmat de unul demonstrativ, în care cei din echipa vedetelor, formată din nume sonore ale sportului românesc şi nu numai, au încercat să înveţe regulile oinei şi să învingă proaspăta echipă câştigătoare a Cupei Regelui. Partida, însă, s-a terminat fără vreun rezultat.
Pe iarba stadionului de rugby din nordul capitalei au evoluat Andrei Duban, Ion Tămâian, Matteo, Ruxandra Dragomir, Amatto Zaharia, Cristian Ene, Alina Dumitru, Monica Iagăr, Nicolae Păsărică, Lucian Băroiu, Marian Drăgulescu, Nicoleta Grasu, Pompilie Borş, Haralambie Dumitraş, Alexandru Nae Mihai, Şerban Copot şi Virgil Stănescu.
Organizarea amplă, desfăşurată cu prilejul primului meci de oină din acest sezon, a fost doar începutul unei campanii de promovare a sportului tradiţional românesc, care continuă şi în zona capitalei.
”Anul acesta avem mai multe activităţi de promovare a oinei în Bucureşti. Sper să reuşim să le ducem la bun sfârşit, deoarece sportul nostru naţional merită acest lucru! Vă vom da mai multe detalii dacă va trece legea din Parlament conform căreia oina este redeclarată sport naţional. Dacă acest lucru se va întâmpla, vom face o gală a oinei” – Nicu Dobre
Luna iunie este plină de competiţii de oină
În perioada 30 mai – 1 iunie, la Constanţa, pe stadionul Cleopatra se va desfăşura Campionatul Naţional, un turneu masculin regulat pentru seniori în care vor fi angrenate cam 7-8 echipe de oină. Sistemul va fi simplu, va juca fiecare cu fiecare, apoi, primele patru echipe vor participa la două turnee de play-off.
Tot la începutul lunii, în perioada 6-8 iunie, se vor desfăşura şi Campionatele Naţionale de oină pentru fete – junioare III, II şi I, organizate la Mioveni. Competiţia este la a doua ediţie, după cea de acum un an, desfăşurată în aceeaşi locaţie şi care a reprezentat un succes.
„Sperăm ca şi în acest an să avem parte de o competiţie cel puţin la fel de frumoasă. Ne aşteptăm, faţă de anul trecut, la un nivel de joc mai ridicat, pentru că deja avem un an de când se practică oina la fete. Sperăm ca ambiţia cu care au evoluat fetele, anul trecut, să o regăsim şi în acest an pe teren. Activitatea de oină se va încheia cu tradiţionalul concurs de Miss. Aşteptăm o participare numeroasă. Sperăm că problemele financiare nu vor face ca numărul echipelor participante să scadă, faţă de ediţia de anul trecut. În măsura în care vom avea susţinerea autorităţilor, aşteptăm ca în acest campionat să avem echipe la fiecare categorie de vârstă”.
Avem, în premieră, campionate de oină pe plajă
“Discutăm, totuşi, de un an competiţional destul de bogat. Avem aproape 30 de competiţii în calendarul federaţiei. Este cel mai bogat an din istoria practicării acestui sport şi, ca atare, eforturile financiare vor fi drămuite în aşa fel încât echipele să poată participa la cât mai multe competiţii. Noi suntem mulţumiţi şi cu câte 5-6 echipe pe competiţie, astfel încât să avem participare la toate concursurile. Anul ăsta, avem competiţii de oină pentru seniori, pentru juniori, avem oină pe plajă, şi în sală, şi în aer liber, şi la mare, şi la munte, în nord, în est, în vest… peste tot. Avem o dezvoltare naţională, cu caracter divers”
Tabere de oină, în luna iulie
În luna iulie, Federaţia Română de Oină va încerca organizarea a două tabere pentru cei mici, una la munte şi una la mare, a căror principal scop va fi îmbinarea relaxării cu jocul de oină, fără să fie omisă partea culturală (tradiţiile, istoria, geografia).
“E o veche doleanţă a noastră. Încercăm să organizăm o tabără de oină la Suceava şi una la malul mării, astfel încât să atragem copiii în vacanţă, către activităţi de recreere, dar, în paralel, să fie şi iniţiaţi în oină. Am ales Ciocăneştiul (judeţul Suceava), deoarece, în urmă cu câteva luni, localitatea a fost aleasă <<Satul Cultural al României>>.Acolo, autorităţile au vrut să se implice în organizarea unor astfel de activităţi, plus că este o zonă extrem de frumoasă, în apropiere de Vatra Dornei, dar şi de Vişeu. Se pot face activităţi diverse: plimbări cu mocăniţa, urcare pe munte, diferite trasee. Am promisiuni de participare din mai multe părţi. Locurile de cazare sunt pentru 60-70 de personae; nici nu trebuie mai mult, pentru început. Copiii vor participa şi la un festival al Muzeului de ouă încondeiate. Nu vă gândiţi că de dimineaţa până seara vor juca oină. Vom avea o competiţie cu premii din partea federaţiei şi a gazdelor. A doua pensiune cu care colaborăm e la Năvodari. Vrem să reluăm tradiţia unor tabere de oină acolo şi sperăm să reuşim. Una la munte şi una la mare. Ăsta e şi scopul, de a face tabere în locuri atractive. E vorba de o vacanţă în care e inclusă şi oina, cu preţuri extrem de accesibile. Acest lucru marchează reluarea unei tradiţii care a existat până prin anii’ 90. Atunci se mai făceau astfel de tabere, chiar dacă erau în condiţii mai mult sau mai puţin bune”, a încheiat preşedintele F.R. de Oină, Nicu Dobre.
Articol apărut în nr. 49 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply