Echipa de tenis a României a valorificat avantajul terenului cu zgură de la Arena BNR din Capitală, impunându-se cu 3-1 în meciul cu Suedia. Rezultat în urma căruia cvartetul, condus de pe margine de căpitanul nejucător Andrei Pavel, şi-a păstrat locul în prima grupă valorică a Zonei Europa-Africa din Cupa Davis. Pentru a promova în play-off-ul Grupei Mondiale mai are nevoie de două victorii, cu Israelul, în perioada 6-8 martie 2015, pe aceeaşi arenă şi apoi, în deplasare, împotriva câştigătoarei meciului Slovacia-Slovenia.
Întâlnirea cu formaţia suedeză ne-a dat emoţii în prima şi în ultima zi. Deşi porneau favoriţi prin prisma poziţiilor din ierarhiile ATP de simplu şi dublu lucrurile pe teren n-au stat chiar aşa. Debutul partidei, urmărit din tribune de un mănunchi de adevăraţi iubitori ai tenisului, a fost nefavorabil echipei noastre. Adrian Ungur, al 134-lea în clasamentul mondial, avea să fie învins de Christian Lindell, un jucător aflat cu 122 de poziţii mai jos! O nouă dovadă că surprizele pot apărea oricând în tenis. Cu un serviciu puternic şi bine plasat, completat cu ieşiri eficiente la fileu, suedezul s-a impus în trei seturi, 7-5, 7-6/2, 6-4. Ungur n-a reuşit să se exprime în teren cum a făcut-o în atâtea confruntări anterioare, fiind depăşit de ambiţia adversarului său. Lucru recunoscut, de altfel, la conferinţa de presă organizată la jumătate de oră după încheierea partidei. Când a declarat că va încerca, împreună, cu Andrei Pavel, să pregătească tactica potrivită pentru duelul din a treia zi. Care avea să fie decisiv pentru desemnarea câştigătoarei. Au urmat pe teren Marius Copil, 174 ATP şi tânărul de 18 ani, Elias Ymer, 242, de origine senegaleză, desemnat numărul 1 de căpitanul nejucător al adversarilor. Duel care avea să fie tranşat de arădean în acelaşi număr de seturi, dar mult mai clar, 6-2, 6-3, 6-2.
Reveniţi în echipa de Cupa Davis după doi ani fără cinci luni, „gemenii“, cum erau numiţi la debut Florin Mergea şi Horia Tecău, au evoluat ca în zilele lor bune din perioada junioratului şi imediat după aceea. Deşi au avut în faţă un jucător experimentat la dublu, Jonas Bronstrom, 34 ani, numărul 53 în lume, alături de altul mult mai tânăr, Isak Arvidsson, 309, 22 ani, cei doi români s-au impus la capătul a trei seturi. Primele două s-au încheiat la tie-break, 7-6/2, 7-6/5, al treilea fiind adjudecat cu 6-3, după două breakuri. Arma principală a reprezentanţilor noştri a fost returul, după cum a apreciat şi Mergea, după joc.
România conducea cu 2-1 şi mai avea nevoie de o singură victorie în următoarele două partide pentru a-şi atinge obiectivul, pe care a adus-o Adrian Ungur împotriva ambiţiosului Elias Ymer. După ce a pierdut destul de repede primul set, 3-6, în care adversarul său a condus cu 5-0 (1), Ungur a început prost şi setul următor, pierzându-şi serviciul. Schimbând tactica de până atunci, a devenit mai agresiv, apropiindu-se mai des de fileu, adjudecându-şi setul la 4. Setul al treilea s-a desfăşurat sub semnul echilibrului, fiind adjudecat de român la tie-break, 7-6 (4). Al patrulea set, care avea să fie ultimul, nu numai al meciului, ci şi al întâlnirii, i-a revenit lui Ungur, scor 6-3. România conducea cu 3-1 şi reuşea victoria care-i netezea drumul spre barajul pentru Grupa Mondială.
Ar mai fi trebuit să se dispute meciul dintre Marius Copil şi Christian Lindell, dar supervizorul, de comun acord cu căpitanii nejucători, au hotărât să nu mai aibă loc.
Victor Hănescu, premiat de ITF
Înaintea meciului de dublu a avut loc o festivitate prilejuită de retragerea din echipa de Cupa Davis a ţării noastre a lui Victor Hănescu. Jane Harvey, arbitrul principal şi George Cosac, preşedintele FRT, i-au înmânat Premiul Devotamentului din partea ITF şi un cadou simbolic, oferit de şeful sportului alb de la noi. Premiul primit de la Federaţia Internaţională a fost iniţiat în urmă cu un an şi va fi dat jucătorilor aflaţi în activitate şi foştilor tenismani care au jucat cel puţin 20 de meciuri în Cupa Davis. Hane, care evoluat din anul 2001 în echipa de Cupa Davis, a susţinut 37 de meciuri în 21 de întâlniri, fiind mult timp un om de bază al teamului nostru.
După ce a primit distincţiile, a ţinut să exprime mulţumiri celor două federaţii, precum şi celor trei antrenori, Firicel Tomai, care l-a ajutat să revină în elita tenisului, Florin Segărceanu şi Adrian Marcu. Care l-au cooptat în echipă şi au avut încredere în el.
Articol publicat în nr.53 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply