În perioada 24 iulie – 8 august, la Rotterdam (Olanda), se va desfăşura a doua ediţie a Jocurilor Europene Universitare, o competiţie rezervată universităţilor, în anul în care nu se organizează Universiada. România, aflată la prima participare, a trimis, joi (31 iulie), o delegaţie formată din 56 de sportivi şi tehnicieni, care să ne reprezinte ţara la câteva ramuri de sport: baschet feminin şi masculin, fotbal masculin, badminton feminin şi masculin.
Directorul Federaţiei Sportului Şcolar şi Universitar din România, Claudia Georgescu, a declarat pentru Sport Revolution: “E un eveniment foarte important pentru sportul internaţional universitar. E incredibil cât de multă emulaţie s-a creat în jurul acestui subiect, şi anume: participarea la această competiţie. Vorbim de comunitatea locală, vorbim de universităţi, studenţi, colegi ş.a. Au fost organizate cantonamente de pregătire, diferite activităţi, în prealabil. Cred că ar trebui să ne aplecăm mai mult spre tipologia acestei competiţii”.
Printre cei aproape 3.000 de participanţi veniţi din 180 de universităţi, studenţi care se vor întrece în diferite sporturi, România a trimis un lot de sportivi universitari din patru centre de învăţământ superior: Univeristatea “Gheorghe Asachi” din Iaşi – fotbal, Universitatea din Oradea – baschet feminin, Universitatea din Piteşti – baschet masculin, Universitatea Politehnică din Timişoara – badminton.
Participarea la Europenele Universitare din acest an are ca scop stabilirea nivelului la care ne aflăm, din punct de vedere al acestui segment sportiv. “Avem obiective de performanţă, adică să ne situăm în primele 15 echipe, la o ramură de sport. Fiind prima oară când participăm, nu ştim la ce nivel de aflăm, nici care e tipologia echipelor participante. În celelalte sisteme nu e ca la noi, să se condenseze sportivii studenţi într-o zonă de club sportiv, ei sunt direcţionaţi şi către centre universitare puternice. Aşadar, va fi ca un barometru pentru noi, ca să ştim cum vom aborda, la următoarea ediţie, această participare”, a declarat Claudia Georgescu.
Pe lângă lotul sportivilor, la Rotterdam au mai fost trimişi şi trei arbitri români (pentru meciurile de fotbal, baschet feminin şi baschet masculin), desemnaţi de federaţiile de specialitate, dar şi un medic, care îi însoţeşte, desemnat de institutul de medicină sportivă. “Am căutat să fim o echipă, o structură echilibrată. În principiu, fiecare echipă are doi antrenori”, subliniază Claudia Georgescu. Şef de delegaţie va fi Claudia Ilie (F.S.Ş.U. – Relaţii Internaţionale), iar şef-adjunct de delegaţie, Liliana Mihăilescu, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Piteşti, preşedinta forumului decanilor din România.
sursa foto: eusa.eu