Luni, 19 mai, în Sala Polivalentă din Bucureşti, cu ocazia deschiderii Campionatului Naţional Şcolar de Şah “Elisabeta Polihroniade” şi a vizitei în România a preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Şah, Kirsan Ilyumzhinov, s-au parafat protocoalele dintre Ministerul Educaţiei Naţionale, Federaţia Mondială de Şah şi Federaţia Română de Şah, prin care proiectul denumit “Educaţie prin şah” a fost introdus oficial în programa şcolară.
La eveniment au fost prezenţi şi premierul Victor Ponta, alături de ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie. Aceştia au luat parte la ceremonia de deschidere a Campionatului Școlar “Elisabeta Polihroniade”, competiţie în care sunt angrenaţi aproximativ 700 de copii şahişti din capitală şi judeţul Ilfov. Discursurile oficialilor au fost urmate de un scurt meci demonstrativ de şah între maestra Elisabeta Polihroniade şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah. Ulterior, doamna Polihroniade a făcut schimb la masă cu prim-ministrul Victor Ponta, iar acesta a continuat partida, care s-a încheiat la egalitate.
Conform informaţiilor publicate pe site-ul Federaţiei Române de Şah, delegaţia oficială a avut întâlniri la Parlamentul României cu Președintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, cu scopul de a atrage atenția asupra susținerii şahului la toate nivelurile.
Educaţia prin şah…
… va fi o materie opţională şi va reprezenta o modalitate prin care copiii vor învăţa regulile acestui joc şi se vor putea familiariza cu lumea „sportului minţii”. Activităţile vor consta în exerciţii de observare, interpretare şi simulare a unor situaţii de joc, apoi, de calculare a unor variante de joc.
Programele şcolare pentru noua discplină, „Educaţie prin şah”, au fost aprobate în data de 31 martie, prin ordin, de către ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie. Decizia se va pune în practică începând cu anul şcolar 2014-2015 şi îi va viza pe elevii din învăţământul primar.
“500 de școli vor fi dotate cu table de șah, manuale, tot ce este necesar pentru a practica șahul în școlile din mediul rural. Este un act de normalitate să modernizăm programele școlare, să introducem în școli ceea ce noi credem că poate fi o plăcere pentru copii“, a declarat Remus Pricopie, conform agerpres.ro.
Programele au fost realizate în urma consultărilor cu specialişti din cadrul Federaţiei Române de Şah şi se vor derula pe parcursul primilor doi ani de studiu. Ordinul 3249, prin care jocul de şah va fi introdus în activităţile şcolare, poate fi citit aici.
sursa foto: “iulianceausescu.wordpress.com“