Profesorul Jigoro Kano, întemeietorul judo-ului, a conturat în drumul său către succes zece principii dedicate luptătorului de judo, printre care şi „Înţeleptul cedează”, spune un vechi proverb. Vreau ca atât în viaţa de zi cu zi, cât şi la antrenamente, să cedez pentru a învinge. Niciodată n-am să fug din laşitate şi nu voi ocoli primejdia arătându-i spatele. Un om integru şi mândru de ceea ce a reuşit să creeze în lumea judocanilor, a dorit să transmită propriile principii tuturor celor care s-au îndreptat către acest sport. În România, judo-ul a fost introdus în 1928, de profesorul japonez Heishichi Ishiguro, unul dintre numeroşii instructori formaţi de Jigoro. După ce în 1968 se înfiinţează Federaţia Română de Judo, cluburile româneşti încep să îşi înfiinţeze secţii dedicate acestui sport. Aşadar, din 1972, Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti a început să reprezinte o forţă la nivel naţional pe latura acestui sport.
Dinamoviştii ne-au reprezentat cu mândrie şi au îmbogăţit palmaresul clubului prin rezultatele foarte bune obţinute la Campionatele Mondiale, Europene, Balcanice, Cupe Europene, Mondiale şi chiar la Jocurile Olimpice. Dar anii au trecut, democraţia s-a aşternut peste România, iar oamenii au început să aibă alte priorităţi. Lumea sportului a devenit mai restrânsă, sportivii nu mai sunt la fel de motivaţi, iar copiii aleargă către alte medii, nu către sălile de sport. Însă, antrenorii dinamovişti nu au cedat niciodată în faţa tentaţiilor vremii, s-au dedicat la fel ca în anii trecuţi şi au încercat să atragă copiii către practicarea sportului.
Coordonatorul secţiei de judo din cadrul CS Dinamo, sensei Vasile Blendica, ne-a mărturisit că este din ce în ce mai greu să duci sportivii pe culmile gloriei deoarece foarte mulţi ajung să se retragă din pricina conjuncturilor din sportul românesc: „Sunt la clubul dinamovist de când mă ştiu, de când m-am născut. Am început ca luptător, iar de ani buni am ales antrenoratul. Am avut sportivi foarte buni de lot naţional, pe care i-am crescut de mici copii, dar care s-au retras. Este dureros ce se întâmplă, însă ei nu mai sunt motivaţi deoarece nu mai există încadrarea sportivilor de înaltă performanţă. Îi ţinem cu o indemnizaţie, cu o salarizare minimă, pe mulţi dintre ei doar pasiunea îi mai aduce pe Tatami. Este foarte greu să creşti un copil şi apoi când trebuie să culegi roadele după el, să îţi spună că se lasă de sport. Nu avem ce să le oferim şi mulţi aleg să plece. Fiind un sport atât de dur, sunt obişnuiţi cu munca grea şi preferă să plece la muncă în străinătate, unde să îşi construiască un viitor.”
Alături de sensei Blendica este Simion Topliceanu, de asemenea antrenor principal în cadrul secţiei de judo. Sunt legitimaţi 14 sportivi, iar grupa de copii este formată din 25 de micuţi cu vârste între 12-16 ani. „Sportivii pe care ne bazăm sunt Cristian Bodîrlău, multiplu campion naţional, cu titluri internaţionale, fraţii Remus şi Amado Lazea, multiplii campioni naţionali, locul cinci la europenele de tineret, sportivi cu şanse reale de calificare la următoarele Olimpiade. Îi urmează în performanţe Cătălin Mircea, care şi el este multiplu medaliat la nivel de cadeţi şi juniori şi a participat la Balcaniadă. La jumătatea lunii iulie am participat cu Bodîrlău la Cupa Europeana în Germania; s-a clasat pe locul al şaptelea. Din păcate, federaţia nu îşi mai permite, iar anul acesta sportivii au fost doar la două stagii cu lotul naţional şi la două turnee. Este foarte puţin pentru nivelul pe care îl dorim noi, pentru a face performanţă şi în comparaţie cu alte naţiuni, care au stagii săptămânale şi turnee. La stagii participă toate loturile naţionale, se strâng 800-1000 de sportivi, toată spuma judoului. Având contact cu ei, nu mai ai trac şi emoţii atunci când îi întâlneşti în competiţii”, a explicat coordonatorul judocanilor dinamovişti.
Judo este un sport care disciplinează, educă, te întăreşte şi îţi construieşte un psihic de învingător. În ultimii ani, judo este arta marţială preferată de către copii, sunt foarte mulţi la nivel naţional care practică. Clubul dinamovist susţine secţia de judo, la fel cum îşi sprijină toate secţiile sportive. Sensei Vasile Blendica ne-a confirmat: „Clubul ne susţine din toate punctele de vedere, atât moral, dar şi financiar în limita posibilităţilor. Este mare lucru că cei din conducere reuşesc să ne asigure cazare, masă şi indemnizaţia sportivilor. Este din ce în ce mai greu, dar ne luptăm pentru a reuşi să ne menţinem pe primele poziţii. În calitate de antrenor mai închei contracte de sponsorizare şi le ofer sportivilor anumite prime pentru a îi stimula. În următoarea perioadă, primul turneu de mare anvergură este Campionatul Mondial din luna august în Rusia. Urmează Europenele U21 la Bucureşti în luna septembrie, Campionatul Naţional de Seniori în luna octombrie şi Europenele U 23 în noiembrie.”
Articol publicat în nr. 51 al revistei Sport Revolution
Leave a Reply