După primele patru partide scorul general a fost egal, 2-2, iar meciul al cincilea a reprezentat bătălia decisivă pentru titlul de campioană naţională. Elevii lui Andrei Iosep au dominat categoric jocul decisiv, pe care l-au tranşat încă din prima repriză. Superioritatea roş-albaştrilor s-a remarcat la toate capitolele, triumful steliştilor fiind o consecinţă logică a celor petrecute în bazin. Echipa campioană naţională a sezonului 2015-2016 a fost formată din următorii poloişti: Mihai Drăgușin, Dorde Filipovic, Petru Ianc, Nicolae Diaconu, Daniel Teohari, Andrei Bușilă, Nikola Murisic, Ivan Krizman, Pavel Popescu, Alexandru Ghiban, Dimitri Goanţă, Cristian Călin și Dragoș Stoenescu. Antrenori au fost Andrei Iosep și Răzvan Cristescu. Toţi merită felicitaţi pentru acest succes aştepat de un deceniu de toată suflarea roş-albastră, de la comandantul clubului şi până la cel mai tânăr suporter.
„Oradea ne-a privit cu superioritate!“
Andrei Iosep, antrenorul poloiştilor campioni, a explicat pentru „Sport Revolution“ ce înseamnă acest titlu pentru atât pentru el, cât şi pentru club: „Dacă mi-amintesc bine, ultimul titlu la sporturile de echipă câştigat de Steaua a fost prin 2008. Clubul îşi dorea un titlu la sporturile de echipă şi ne bucurăm că am reuşit noi să-l aducem. Pentru mine acest titlu este o reuşită majoră, mai ales că ne-am bătut cu Oradea, o echipă care a câştigat de nouă ori consecutiv campionatul. Am crezut mereu în această performanţă, că altfel nu m-aş fi înhămat la această muncă“. Iosep a dezvăluit, totodată, punctele forte ale elevilor săi care au făcut diferenţa în finala cu Oradea: „A fost un campionat foarte echilibrat, dar eu zic că am meritat să câştigăm titlul, deoarece am avut cea mai bună apărare, cel mai bun atac, am câştigat sezonul regulat şi am câştigat şi finala campionatului, deci nu există dubii în privinţa meritelor noastre în acest sezon. Diferenţa în acest sezon a fost făcută de pregătirea fizică foarte bună, disciplina şi relaţiile interpersonale în cadrul echipei noastre.“
Pe de altă parte, tehnicianul stelist a recunoscut că în acest sezon şi mai ales în partidele din finala campionatului, elevii săi au avut momente de cădere psihică, însă a reuşit să-i încurajeze într-un mod inedit, cu filmuleţe de motivare, aşa cum se întâmplă la marile echipe din Occident. „A fost destul de greu să-i motivez pe băieţi, mai ales după meciul al patrulea, când am pierdut la loviturile de departajare. Pentru noi a fost o şansă mare pe care am irosit-o atunci, dar e bine că în meciul al cincilea ne-am redresat. I-am încurajat şi motivat pe băieţi şi ei au răspuns pe măsură, iar asta mă bucură foarte tare. Oricum, sunt sigur că la anul o să fie şi mai greu pentru noi, mai ales că la Oradea se anunţă investiţii şi mai mari decât anul acesta. În plus, ei au orgoliul rănit pentru că i-am învins anul acesta. Ei nu se aşteptau ca noi să le luăm campionatul. Ne-au privit cu superioritate şi mereu aveau impresia că nimeni nu le poate sufla campionatul. Mă bucur că noi le-am stricat planurile şi sper s-o facem şi la anul“, a conchis Iosep.
„Le-am dat cu bazinul în cap“
Gelu Lisac, managerul secţiei de polo a CSA Steaua, a savurat din plin succesul poloiştilor stelişti. Dacă Iosep nu a făcut nicio referire la arbitraj, Lisac nu s-a ferit să-şi exprime dezamăgirea faţă de arbitrii care au împărţit dreptatea în cele cinci jocuri ale finalei campionatului. „Primele două meciuri au fost foarte strânse, la fel şi următoarele două jucate la Oradea, doar că acolo ei au fost avantajaţi foarte mult de arbitraj. În meciul cinci, băieţii au fost foarte motivaţi şi au câştigat cu 12-5, le-am dat cu bazinul în cap. Suntem extrem de bucuroşi că am câştigat acest campionat şi sper ca titlul să rămână în Bucureşti şi de acum înainte. E clar că obiectivul pentru sezonul viitor este tot câştigarea campionatului. Tot staff-ul tehnic, domnul comandant Boroi, domnul Milică Ruican, artizanul acestei victorii, care a susţinut toate demersurile noastre, cantonament, pregătire, sunt cei fără de care nu am fi reuşit şi trebuie să le mulţumim. În plus, bazinul a avut o importanţă majoră în parcursul bun al echipei noastre. Anii trecuţi ne antrenam 6-7 echipe în bazinul Floreasca. Acum suntem la noi acasă, facem antrenamente când vrem noi, programul ni-l facem noi. Asta a contat în evoluţia şi rezultatele poloiştilor noştri.“
Lisac nu a uitat nici de problemele pe care echipa de polo masculin le-a avut şi le are cu federaţia de profil. Acesta susţine că preşedintele Liviu Răducanu pune adesea beţe în roate Stelei, fiind un susţinător fervent al lui CSM Digi Oradea. Acuzaţiile sunt demonstrate de Lisac prin atitudinea ostilă a preşedintelui FR Polo faţă de poloiştii campioni naţionali. „Federaţia ne-a dezinformat cu anumite regulamente şi aşa am irosit şansa ca anul trecut să jucăm în cupele europene. Însă anul acesta sigur vom fi prezenţi în Liga Campionilor. Federaţia e înceată, foarte lentă. Primim foarte târziu informaţii, nu ne răspund la solicitări. Responsabil este preşedintele Liviu Răducanu, el creează haos în federaţie şi în poloul românesc. A fost foarte supărat că a câştigat Steaua campionatul. Nu‑mi prea dau seama de ce, dar a fost foarte agitat şi supărat. Are nişte prietenii mai vechi cu managerul de la Oradea. Mi s-a părut că i-am deranjat prin câştigarea campionatului. A venit cu 15 medalii la premiere, iar noi aveam cel puţin 16-17 jucători, fără să mai punem la socoteală staff-ul tehnic. Au rămas 3 jucători fără medalii, e aberant. Tricourile de campioni nici nu le-a dat băieţilor, le-a găsit cineva ascunse la bazin“, a explicat pentru „Sport Revolution“ Gelu Lisac.
Acesta a continuat dezvăluirile: „Digi este sponsorul lui CSM Digi Oradea şi al federaţiei. Probabil că cei de la Digi condiţionează sponsorizarea de câştigarea campionatului de către Oradea, ceea ce anul acesta nu s-a întâmplat pentru că noi le-am stricat planurile. Probabil că acesta este motivul pentru care domnul Liviu Răducanu a fost atât de supărat.“
CSA Steaua, campioană şi la băieţi, şi la fete
Steaua nu se laudă doar cu performanţa obţinută de echipa de polo masculin. Clubul din Ghencea are deopotrivă echipă de polo feminin, care, deşi este la început de drum, a realizat deja eventul pe plan intern. Proiectul echipei de polo feminin a fost creat acum cinci ani, timp în care poloistele au câştigat Cupa şi Campionatul în sezonul anterior, iar mare parte dintre jucătoare alcătuiesc lotul naţional.
Antrenorul principal al echipei de polo feminin a CSA Steaua, Eugen Georgescu, a vorbit pentru „Sport Revolution“ despre reuşitele elevelor pe care le antrenează, despre obstacolele pe care le întâlneşte în drumul spre performanţă, dar şi despre obiectivele pe termen mediu şi lung cu această formaţie. El a precizat că titlul obţinut la masculin reprezintă o motivaţie uriaşă pentru fete, care îşi doresc să repete această performanţă, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când au câştigat Cupa şi Campionatul. „Orice rezultat reuşit de băieţi stimulează şi echipa de fete. Noi cu poloul feminin suntem la început. Avem un parteneriat cu CSS 1 Bucureşti. Acolo a început totul, iar acum avem o formaţie omogenă cu jucătoare născute în anii 2000-2001. E o generaţie foarte bună, cu jucătoare care joacă atât în lotul de junioare, cât şi în lotul de senioare. Fetele noastre sunt foarte bine pregătite şi foarte motivate. Spre exemplu, anul trecut am câştigat titlul la senioare şi ne bucurăm că şi băieţii ne-au urmat exemplul şi au câştigat şi ei titlul anul acesta. Iar asta ne obligă să continuăm tradiţia şi să repetăm performanţa lor“, a comentat Georgescu.
Tehnicianul stelist a explicat că Steaua e printre puţinele cluburi din România care are echipă de polo feminin. El a dat exemplul altor ţări, unde poloul feminin este sport naţional, iar investiţiile sunt pe măsură. „E un început timid în România cu poloul feminin. Sunt câteva ţări adevărate forţe în poloul feminin, SUA, Rusia, Canada, Italia, care au o tradiţie de 30 de ani. Noi suntem la stadiul de incubator deocamdată. Există centre doar la Bucureşti, Oradea şi Târgu Mureş. Păcat că federaţia nu se implică atât de mult pe cât se implică în poloul masculin. Ar trebui ca fiecare club să aibă o secţie de polo feminin. Noi, la Steaua, facem polo pentru că ne dorim asta. Suntem singurul club din ţară care are antrenor de fete la polo şi din păcate federaţia nu ne ajută deloc. În plus, nu prea există masă de selecţie. Dispar tot mai multe centre la nivel naţional şi nu e deloc bine. Eu acum trag un semnal de alarmă, care sper să fie priceput de cei care au putere de decizie.“
CSS 1, pepinieră pentru CSA Steaua
Trecând peste aceste probleme cu care se confruntă poloistele Stelei şi poloul românesc juvenil, Georgescu şi-a exprimat speranţa că performanţele elevelor lui nu vor întârzia să apară şi de acum înainte. „Pe termen lung, ne‑am propus să mai formăm nişte fete care să vină din spate. Tot pe termen lung ne dorim ca fetele pe care le avem acum să progreseze şi să reprezinte cu brio lotul naţional. Anul trecut, de exemplu, echipa de polo a fost cea mai titrată din cadrul CSA Steaua. Oradea este adversarul nostru cel mai important, la fel ca la băieţi, dar am dovedit că noi am fost mai buni ca ei şi îmi doresc să fie la fel şi de acum înainte. Chiar dacă nu avem o masă de selecţie foarte mare, măcar poloistele pe care le avem să investim în ele şi să le aducem la cel mai înalt nivel de performanţă“, a conchis Georgescu.
Afirmaţiile tehnicianului sunt susţinute de un alt antrenor de polo feminin, Andrei Stoicuţ, antrenor al poloistelor junioare ale Stelei, provenite de la Clubul Sportiv Şcolar Nr 1. De altfel, Stoicuţ formează fetiţele, iar pe cele mai bune le selectează şi le îndrumă către echipa de senioare coordonată de Eugen Georgescu. Stoicuţ consideră că „titlul câştigat de băieţi ne motivează şi pe noi, mai ales că anul trecut fetele au spart gheaţa şi au luat şi Cupa, şi Campionatul. Succesul de la masculin le obişnuieşte pe cele mici cu ideea că Steaua luptă mereu pentru câştigarea Campionatului şi a Cupei, e ca un motor care ne împinge de la spate. Avem un mare ajutor prin domnul Georgescu, care e un foarte bun pedagog, un profesionist desăvârşit. La fete, ca la băieţi, obiectivul mereu este Cupa şi Campionatul, ceea ce anul trecut au şi reuşit.“
Articol publicat în nr. 60 al revistei Sport Revolution
Foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu
Leave a Reply